Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κρύβει την αλήθεια για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κρύβει την αλήθεια για τον κορονοϊό στην Ελλάδα
eurokinissi

Για αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.

Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το δεύτερο lockdown.

Ο πρόδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε άλλωστε την ακύρωση της συζήτησης στη Βουλή σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης για τα ΜΜΜ. “Μετά το νέο lockdown και την ομολογία της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει φίμωτρο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακυρώνει την αυριανή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής μου που αφορά στις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας” έγραψε ο Α. Τσίπρας στα κοινωνικά δίκτυα.

Κατά τη συνέντευξή του, δήλωσε πως η νέα καραντίνα φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. ” Η ασφυξία του συστήματος υγείας και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια του κ Μητσοτάκη. Το δεύτερο lockdown φέρει την υπογραφή του” είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Α. Τσίπρας, ο Κ. Μητσοτάκης:

“Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.

Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.

Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων,αντίθετααύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε “τι έκανε αυτούς τους μήνες ο πρωθυπουργός”, όπως είπε:

“Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοιό, στέλνοντας το απατηλό μήνυμα του εφησυχασμού και της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες.

Επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους.

Άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ, μόνο και μόνο για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης.

Άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, τη νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και της ύφεσης.

Και πρόσφατα, στο απόγειο της υγειονομικής κρίσης έφερε και ένα πτωχευτικό νόμο που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.

Και εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων,ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης, να τον αποθεώνουν και να βοηθούν στη διαρκή ωραιοποίηση της πραγματικότητας”.

“Ο κος Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν”, πρόσθεσε.

“Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα. Και ο κος Μητσοτάκης,επιμελώς το κρύβει”, συνέχισε ο Α. Τσίπρας.

“Η Ελλάδα έδωσε μόλις 233 εκατομμύρια, τη στιγμή που η Ισπανία έδωσε 5,3 δις και η Ιταλία 3,3 δις” ανακοίνωσε, προσθέτοντας πως: “Στην Ισπανία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν μέσω της χρησιμοποίησης άλλων μονάδων ή δημιουργήθηκαν νέες μέσω αναπροσαρμογής κλινών νοσηλείας και φυσικά επιτάχθηκαν όλες οι ιδιωτικές ΜΕΘ. Στην Γαλλία οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 5.000 σε 8.000”.

“Στην Ιταλία, στην Περιφέρεια της Λομβαρδίας που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στην Ευρώπη, είχε 724 ΜΕΘ στις αρχές Μαρτίου και σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 86%. 

Ενώ η κυβέρνηση εκεί επίταξε όλες τις ιδιωτικές ΜΕΘ ανά τη χώρα αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Αυτά για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης με άλλες χώρες που διαψεύδει απολύτως το αφήγημα ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται συγκριτικά καλύτερα την υγειονομική κρίση”.

“Είναι εξοργιστικό, αλλά τώρα με τη πανδημία έχουμε λιγότερους εργαζόμενους από πριν” είπε ακόμη.

Οδηγοί λεωφορείων βρίσκονται αποσπασμένοι ακόμη και σε γραφεία υπουργών

Για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για τα ΜΜΜ, είπε: “Η χθεσινή του τοποθέτηση ότι “δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία”, είναι επιεικώς απαράδεκτη”. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ακυρώσει “τον διαγωνισμό που είχαμε προχωρήσει εμείς για την προμήθεια 750 νέων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη”. “Όπως μπόρεσε και ο κος Πατούλης της Περιφέρειας Αττικής, με την ακύρωση προμήθειας 92 λεωφορείων νέας τεχνολογίας, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση”.

“Πάνω από 200 οχήματα παραμένουν παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια. Μπορούν να βγουν άμεσα στον δρόμο, αρκεί να προχωρήσει η επισκευή μικρών βλαβών που παρουσιάζουν, καθώς και η τοποθέτηση οδηγών, πολλοί εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις και υπηρεσίες. Αρκετοί δε ακόμη και σε γραφεία υπουργών”.

“Είναι αδιανόητο να συγκρίνει το σήμερα της έκτακτης ανάγκης με τις μέρες της κανονικότητας. Αλλά ακόμη και αυτό το επιχείρημα τους είναι ψευδές, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ τόσο τα προγραμματισμένα όσο και τα εκτελεσμένα δρομολόγια του 2020 είναι λιγότερα από τα αντίστοιχα του 2019”.

https://www.news247.gr/download/5400//379000/presentation.pdf

Για τα σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. χαρακτήρισε αδιανόητες τις δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη.

Για την οικονομία είπε:

“Η πραγματική εικόνα και στην οικονομία είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης”.

Δίνοντας παραδείγματα από άλλα κράτη είπε:

“Ας δούμε  πως αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη κρίση. Καμία εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα. Καμία εισοδηματική ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων εδώ, ενώ Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Τσεχία ενισχύουν με κρατική επιχορήγηση το εισόδημα των επαγγελματιών.

Επιστρεπτέα ενίσχυση που διογκώνει το χρέος των επιχειρήσεων εδώ, αντί της απευθείας επιχορήγησης τους σε ευρωπαϊκές χώρες. Όπως το Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Τσεχία. Επιδότηση της ανεργίας με ένα οριζόντιο επίδομα εδώ, αντί για επιδότηση της εργασίας και αναπλήρωση μισθών όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες με πολύ μικρότερο πρόβλημα ανεργίας από εμάς: Για παράδειγμα το κράτος αναλαμβάνει την αναπλήρωση του μισθού στη Γαλλία και την Τσεχία κατά 100%, στη Σουηδία κατά 82% έως 96%, στην Ολλανδία κατά 90%, Καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα, εδώ. Επιδότηση ενοικίου στην Ιταλία, τη Σουηδία, τη Τσεχία, την Ισπανία και αλλού”.

Η πραγματική εικόνα και στην οικονομία είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση

“Υπάρχουν και άλλα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριών όπως πχ. η παύση πληρωμών σε νερό και ηλεκτρικό που κάνει η Ισπανία και η Γαλλία, η Σουηδία που καλύπτει πλήρως την άδεια ασθενείας των εργαζομένων. Την ώρα  που η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών προχωρά σε γενναία πακέτα στήριξη της οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει στην αντίθετη κατεύθυνση.

Παρ’ όλες τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε έδωσαν μέχρι τέλος Σεπτέμβρη μόλις 5,3 δισ. σε άμεσες δαπάνες (2,9% του ΑΕΠ) για τη στήριξη της οικονομίας, γεγονός που μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις της ευρωζώνης, ενώ και τα μέτρα αναβολών πληρωμών που απλώς μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, δημοσιονομικά δεν ξεπερνούν τα 1,2 δισ. (0,7% του ΑΕΠ)”.

“Η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μάλιστα με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που εξαφανίζει σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση. Τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω των 200 ευρω. Στη μείωση κατά 4 δις του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Η έξαρση της πανδημίας που μπορούσε να είχε αποφευχθεί απειλεί όσο ποτέ ανθρώπινες ζωές. Η οικονομία βουλιάζει. Και ο κος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά, για να περιορίσει τη ζημιά που προκάλεσε ο ίδιος και η κυβέρνηση του, συνεχίζει να παριστάνει τον σωτήρα”.

Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπο τη Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του, είπε:

“Απαιτείται έστω και τώρα, στο και πέντε  ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία τώρα, με επέκταση των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού, με αναμόρφωση μισθολογίου, με επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων, με δωρεάν τεστ για το σύνολο του πληθυσμού”.

“Και στην οικονομία:

Με άμεση ενίσχυση όλων των νοικοκυριών που πλήττονται, με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί. (το εισόδημα έκτακτης ανάγκης).

Με μη επιστρεπτέα ενίσχυση – απευθείας επιχορήγηση των επιχειρήσεων.

Με την επιδότηση της εργασίας.

Και άμεση απαγόρευση εξώσεων και ρευστοποιήσεων.

Να μη τεθεί σε ισχύ ο πτωχευτικός νόμος”.

“Θα είμαστε εδώ να λέμε την αλήθεια, γιατί μόνο αντιμετωπίζοντας την ίδια την πραγματικότητα θα νικήσουμε αυτό τον ιό και θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας” είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσε επίσης τον κάθε πολίτη να δείξει ψυχραιμία και δύναμη στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Να τηρεί όλες εκείνες τις οδηγίες με τις οποίες είμαστε πλέον όλοι εξοικειωμένοι και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφεύγουμε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα