Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς της οικονομίας και της υγείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο οποίος ωστόσο μειώθηκε σημαντικά μετά την αναστολή των λειτουργιών της Βουλής λόγω της απώλειας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν στο σύνολο 122 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 48, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 34 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΚΚΕ με 19, το ΜέΡΑ25 με 12 και το ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία από 4.

Συνολικά, όλα τα κόμματα έθεσαν 103 Ερωτήσεις, 13 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 2 Επερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 25.10.2021

Νέα Δημοκρατία: Τροποποίηση στα κριτήρια καταβολής των κτηνοτροφικών επιδοτήσεων με την ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 1217/264725 05.10.2021 των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βολουδάκης Μανούσος, διατυπώνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λιβανό Σπήλιο, σχετικά με τις προϋποθέσεις ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και ιδίως των νέων. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αποδοκιμάζει το γεγονός ότι το καθεστώς στήριξης των κτηνοτρόφων αλλάζει μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, εγείροντας παράλληλα ζητήματα συνταγματικότητας της εν λόγω διάταξης. Τέλος, ο βουλευτής επικεντρώνεται στην ιδιαίτερη περίπτωση της Κρήτης, καθώς παρατηρείται ανταγωνισμός με άνισους όρους ανάμεσα στους κτηνοτρόφους και ως εκ τούτου ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για τον αριθμό των κτηνοτρόφων που περιλαμβάνεται στην ΚΥΑ και για το αν θα εξαιρεθούν οι αιτούντες κατά την περίοδο ισχύος του διαφορετικού θεσμικού πλαισίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πλημμύρα και εικόνες ντροπής στο κτηριακό συγκρότημα των 1ο ΓΕΛ – 1ο Γυμνάσιο, 2ο Δημοτικό και 1ο Νηπιαγωγείο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας 

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών & Μεταφορών, Βορίδη Μάκη, Στυλιανίδη Χρήστο και Καραμανλή Κώστα, αντίστοιχα. Οι βουλευτές υπερτονίζουν την παλαιότητα του κτηριακού συγκροτήματος της Νέας Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, επισημαίνοντας την απογοητευτική εικόνα των μαθητών την ημέρα της πλημμύρας, που έκανε το γύρο του διαδικτύου. Συμπερασματικά, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για τη μη έκδοση έως σήμερα των απαραίτητων μελετών και για τα μέτρα τα οποία προτίθενται να λάβουν σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.  

Κίνημα Αλλαγής: Αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αδικιών που ανέκυψαν με τις αποφάσεις Κεραμέως-Μητσοτάκη στην διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κεγκέρογλου Βασίλης, διαμορφώνει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, ο βουλευτής κάνει ιδιαίτερη μνεία στις στρεβλώσεις και τα τρωτά σημεία του εν λόγω συστήματος στην πράξη, καθώς και στη βάση του 10, λόγω της οποίας ανέκυψαν αρκετά προβλήματα. Επομένως, η αρμόδια Υπουργός ερωτάται για το εάν με κάποιο τρόπο θα δωθεί μία ακόμη ευκαιρία στους αποκλεισμένους υποψηφίους για μία εκ νέου δήλωση τμημάτων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

 Τρίτη 26.10.2021

ΜέΡΑ25: Εργατικό Ατύχημα στην COSCO

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Πλακιωτάκη ΙωάννηΧατζηδάκη Κωστή και Οικονόμου Ιωάννη, αντίστοιχα. Η βουλεύτρια θέτει στο επίκεντρο του ερωτήματός της το εργατικό ατύχημα ενός λιμενεργάτη στην COSCO και στηριζόμενη στην ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ αναδεικνύει τα τρωτά σημεία των συνθηκών εργασίας στο λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα, αποδίδει ευθύνες τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στο Υπουργείο Εργασίας για το θανατηφόρο δυστύχημα αλλά και για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Έτσι, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για τους ελέγχους που γίνονται στις προβλήτες της COSCO και για το πως τα ΜΜΕ έλαβαν γνώση για το γεγονός.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Αυξημένη μοριοδότηση συγγενών αναπήρων στα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα για την προώθηση στην απασχόληση

Πληθώρα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, παραθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, με κεντρική θεματική την υπό εξέταση ΚΥΑ αναφορικά με τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα. Οι βουλευτές επισημαίνουν την σπουδαιότητα του να δοθεί, μέσω της εν λόγω ΚΥΑ, δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα και των συγγενών των αναπήρων με αυξημένη μοριοδότηση. Εν κατακλείδι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το εάν τελικά θα συμπεριληφθούν και οι συγγενείς των αναπήρων στη συγκεκριμένη ΚΥΑ, καθώς και για το εάν η μοριοδότηση θα είναι ανάλογη με το ποσοστό αναπηρίας, που αποδίδεται από τα ΚΕΠΑ.

Δείτε την ερώτηση εδω.

Τετάρτη 27.10.2021

Νέα Δημοκρατία: Καταβολή των οφειλόμενων ρεπό και αδειών στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κόνσολας Εμμανουήλ, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Στυλιανίδη Χρήστο, με κύριο άξονα τις διενέξεις που σημειώνονται μεταξύ του πυροσβεστικού σώματος και της διοίκησης για τη μη καταβολή των προβλεπόμενων αδειών στο προσωπικό. Συνεχίζοντας ο βουλευτής κάνει λόγο για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αξιόπιστου και ενιαίου ψηφιακού συστήματος καταγραφής των ρεπό και των αδειών των εργαζομένων. Επομένως, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει για το εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός ασφαλούς και μη αμφισβητούμενου ψηφιακού συστήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Απόδοση της προσωπικής διαφοράς σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Λογιάδης Γεώργιος, παραθέτει ερώτημα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Σταϊκούρα Χρήστο και Χατζηδάκη Κωστή, αντίστοιχα. Ο βουλευτής αναφέρεται στη δυασανασχέτηση των Υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών σχετικά με τη μισθολογική διαφοροποίηση που υφίστανται συγκριτικά με τους συναδέλφους τους, καθώς προσφέρουν την ίδια ακριβώς εργασία με τα ίδια προσόντα. Ως εκ τούτου οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν για το εάν θα λάβουν μέτρα ελαχιστοποίησης αυτής της μισθολογικής διαφοροποίησης μεταξύ 300 υπαλλήλων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα