Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 2273 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 73 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί  η Ελληνική Λύση με 66, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 45, το ΚΚΕ με 37, η ΝΔ με 34, και το ΜέΡΑ25 με 42.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 173 ερωτήσεις, 35 Επίκαιρες ερωτήσεις, 61 Αναφορές, 1 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 3 Ερώτησεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 1.3.2021

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας-Να σταματήσει ο εμβολιασμός ημετέρων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Ο βουλευτής υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές της κυβερνήσεις είναι ανεπαρκείς, και οι αποφάσεις της χαρακτηρίζονται από αντιφατικότητα. Επίσης, αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτεται σωρεία παραβιάσεων της προτεραιότητας των εμβολιασμών, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις κομματικών στελεχών της ΝΔ, και αναφέρει παραδείγματα. Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό, τι απαντά στους πολίτες που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους για να εμβολιαστούν και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αν θα λάβει μέτρα και πια για την διαφάνεια και την τήρηση της προτεραιότητας των εμβολιασμών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πραγματική διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αναφορικά με την διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα η πίεση που δέχονται οι κλίνες ΜΕΘ στην Αττική είναι πολύ μεγάλη λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και της καθημερινής αύξησης των διασωληνώσεων ασθενών. Παράλληλα αναφέρει ότι οι προσλήψεις γιατρών ΜΕΘ καθυστερούν με αποτέλεσμα έτοιμες κλίνες προς λειτουργία να μένουν ανενεργές λόγω έλλειψης προσωπικού. Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός: “Πόσες κλίνες ΜΕΘ υπήρχαν στα Νοσοκομεία της χώρας πριν την έναρξη της πανδημίας; Πόσες έχετε δημιουργήσει τον τελευταίο χρόνο και με ποιον τρόπο; Πόσες από αυτές λειτουργούν για την νοσηλεία ασθενών με COVID-19 και πόσες για τη νοσηλεία ασθενών με άλλα νοσήματα;” και “Με ποιον τρόπο σκοπεύετε να εμπλέξετε τον ιδιωτικό τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας; Για πόσο καιρό ακόμη ο ιδιωτικός τομέας θα παραμένει NON-COVID;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊου.

Ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Κατσώτης Χρήστος,  καταθέτοντας ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θίγει το θέμα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων. Αναλυτικά, κάνουν αναφορά σε καταγγελίες από τα εργατικά σωματεία, σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού στους χώρους εργασίας. κατόπιν τούτων ρωτάει τον Υπουργό, αν η κυβέρνηση προτείνετε να λάβει μέτρα έτσι ώστε να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να τηρούν τα ενδεδειγμένα μέτρα για για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων τους, καθώς και να εξασφαλίσει τον ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίηση τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 2.3.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Παράτυπος και σκανδαλώδης εμβολιασμός κομματικών στελεχών της ΝΔ και συγγενών τους σε κοινωνικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης εις βάρος ατόμων με αναπηρία. Διακοπή της διανομής σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα ως αποτέλεσμα ιδεολογικής εμμονής και ανικανότητας.

Πλήθος βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές κάνουν αναφορά σε σκάνδαλο που θέλει να αναβάλλεται ο προγραμματισμένος για τις 16 Φεβρουαρίου εμβολιασμός ατόμων με αναπηρία ώστε να γίνει η δεύτερη δόση των εκτός σειράς εμβολιασθέντων. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η κ. υφυπουργός, κ. Μιχαηλίδου, ενώ επιχειρεί τη συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου με την παραποίηση ημερομηνιών, παράλληλα ευθύνεται για τη διακοπή σχολικών γευμάτων και την καλούν να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα και να τα επεκτείνει με επιπλέον χρήματα για όλα τα παιδιά του δημοτικού και γυμνασίου. Κατόπιν τούτων ρωτούν, μεταξύ άλλων, αν ήταν εν γνώση ο εκτός προτεραιότητας και προγραμματισμού εμβολιασμός στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, ατόμων που δεν ανήκουν στο δυναμικό του και πόσα άτομα εκτός Κέντρου αφορούσε, ποια πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη εμβολιάστηκαν και σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα ο θεσμός των σχολικών γευμάτων που είναι εξαιρετικά απαραίτητος σήμερα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Ένταξη των αστυνομικών υπαλλήλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τον Χατζηδάκη Κωνσταντίνο (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) και τον Χρυσοχοϊδη Μιχαήλ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη). Ο βουλευτής υποστηρίζει ότι το επάγγελμα των αστυνομικών πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ζητά και η Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Ο βουλευτής αιτιολογεί την παραπάνω θέση με δεδομένο το ακατάστατο ωράριο και την επικινδυνότητα του σχετικού κλάδου. Βάσει των παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί αν προτίθενται να λάβουν άμεση νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να ενταχθούν από ασφαλιστικής πλευράς οι αστυνομικοί υπάλληλοι στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 3.3.2021

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Η συρρίκνωση των ΕΛΤΑ οδηγεί στην απαξίωσή τους.

Ο βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μπιάγκης Δημήτριος, απευθύνει ερώτηση προς τον κ. Πιερρακάκη Κυριάκο (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Τονίζοντας την συμβολή των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, υποστηρίζει ότι το νέο σχέδιο του υπουργείου οδηγεί στην υποβάθμιση των υπηρεσιών των ΕΛΤΑ κούριερ, επιβαρύνοντας της καθημερινότητας των δημοτών και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία. κατόπιν τούτων ρωτά τον υπουργό: “Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να μην υλοποιηθεί αυτό το «πλάνο εξαθλίωσης» το οποίο σημειωτέον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και τον ίδιο τον Οργανισμό σε «λουκέτο»;” και “Με ποια κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη ποιους παράγοντες αποφασίζει η Διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. κούριερ τη μείωση των αστικών διανομέων στο νησί της Κέρκυρας από επτά (7) σε τρεις (3) καθώς επίσης τη μείωση των αγροτικών διανομέων από τρεις (2) σε δυο (2) σχεδιάζοντας ακόμα και κλείσιμο περιφερειακών γραφείων όπως αυτό των Καρουσάδων;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μέτρα προστασίας για τους κτηνοτρόφους.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αναστασιάδης Σάββας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λιβανό Σπυρίδων, θίγει το θέμα της κτηνοτροφίας στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι υπήρξε πολύ σημαντική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών πράγμα που οδηγεί τους κτηνοτρόφους σε οικονομική ασφυξία. Επίσης, σε συνδυασμό με καθυστερήσεις στις πληρωμές γάλακτος, υποστηρίζει ότι η ελληνική κτηνοτροφία απειλείτε. κατόπιν τούτων ρωτά τον υπουργό με ποιον τρόπο σκοπεύει να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους και προτείνει να εξετάσει το ενδεχόμενο υποστήριξης των πληττόμενων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 4.3.2021

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: Να μην υπάρξει συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση “Defender Europe 2021”.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, Παπαναστάσης Νικόλαος και Παφίλης Αθανάσιος, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιωτόπουλο Νικόλαο. Αναλυτικά, οι βουλευτές κάνουν αναφορά σε δημοσιεύματα που καταγγέλλουν ότι ενώ τα στρατόπεδα βρίσκονται σε καραντίνα, Αμερικανοί έχουν την δυνατότητα να εισέρχονται και να εξέρχονται από αυτά, ενώ οι Έλληνες φαντάροι στερούνται τέτοιων δικαιωμάτων. Ρωτούν λοιπόν τον Υπουργό τι σκοπεύει να κάνει έτσι ώστε “κανένας φαντάρος και στρατιωτικός να μην χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πιλοτικό πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε εκπαιδευτικές μονάδες της χώρας.

Σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θίγουν το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές σχολιάζουν αρνητικά την κατάργηση του θεσμού της Θεματικής Εβδομάδας στα Γυμνάσια. Επίσης, σχετικά με το πιλοτικό  προγράμματος «δεξιοτήτων» στα νηπιαγωγεία, στο οποίο μεταξύ των άλλων, υλοποιείται και θεματική σεξουαλικής αγωγής, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν καθόλου πληροφορίες αναφορικά με αυτό πρόγραμμα ούτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας ενώ στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Βάσει τούτων ρωτούν: “Σε ποιες σχολικές μονάδες ανά βαθμίδα, (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) υλοποιείται αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης;” και “Ποια είναι η επιστημονική ομάδα που αξιολογεί την εφαρμογή αυτού του πιλοτικού προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στις σχολικές μονάδες;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 5.3.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και ενεργειακή πολιτική.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Καιρίδης, απευθύνεται με ερώτηση προς το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο βουλευτής αναφερόμενος στις πολυήμερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που προέκυψαν λόγω κακοκαιρίας, κάνει λόγο για ανάγκη δικτύου “μεγαλύτερης χωρητικότητας”. Επίσης υποστηρίζει την διασύνδεση του ηπειρωτικού συστήματος με τα νησιά, αλλά και την Κύπρο, προκειμένου να βγει από την ενεργειακή απομόνωση, για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός τι σκοπεύει να πράξει και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα άμεσα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις με σκοπό: α) την υπογειοποίηση των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ με στόχο την ασφάλεια του δικτύου μεταφοράς- διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από ατμοσφαιρικά-φυσικά φαινόμενα και β) τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ, ενόψει της απανθρακοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της αύξησης του ποσοστού των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, στο πλαίσιο της ενεργειακής και εθνικής ασφάλειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αναλυτικά, οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες υπάρχει μία πρωτοφανής λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα facebook.com. Αναφέρονται στο «πάγωμα» λογαριασμών χρηστών, ύστερα από αναρτήσεις που αφορούσαν στην απεργία πείνας του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα. κατόπιν τούτων και επικαλούμενοι το Σύνταγμα, ρωτούν, μεταξύ άλλων, αν έχει δοθεί οποιαδήποτε εντολή/σύσταση/παρότρυνση, γραπτά ή προφορικά στην εταιρία Facebook ή σε συνεργαζόμενες με αυτή εταιρίες ώστε να μην δημοσιεύονται σχόλια/αναρτήσεις/φωτογραφίες σχετικές με ζητήματα της επικαιρότητας όπως η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και αν θεωρούν απαράδεκτα και καταδικαστέα τα φαινόμενα λογοκρισίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ενημέρωση για τις δαπάνες κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεγάλος αριθμός βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, θέτει ερώτηση προς στον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Κάνοντας αναφορά σε νόμο σχετικά με τις προμήθειες της Χώρας μας σε αναγκαίες ποσότητες φαρμακευτικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αναφέρουν ότι κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, οδηγούν σε διαγωνισμούς που ενδεχομένως να γίνονται με ζημία του κρατικού προϋπολογισμού και εύνοια συγκεκριμένων προμηθευτριών εταιριών. Επίσης υποστηρίζουν ότι σε όλα τα ερωτήματα που έχει η κοινή γνώμη για το ύψος του κόστους των συγκεκριμένων προμηθειών, δεν έχουν δοθεί ακόμα επαρκείς απαντήσεις και στοιχεία από την πλευρά του Υπουργείου. κατόπιν τούτων, ρωτούν: “Πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί στις ΥΠΕ συνολικά; Πως έχει γίνει η κατανομή τους στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας αστικού και μη αστικού τύπου και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ανά υγειονομική περιφέρεια, για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας από την αρχή της υγειονομικής κρίσης τον Φεβρουάριο του 2020;”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα