Υπουργικό: 7.250 θέσεις για μετατάξεις και ο σχεδιασμός προσλήψεων του 2020

Υπουργικό: 7.250 θέσεις για μετατάξεις και ο σχεδιασμός προσλήψεων του 2020
Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019. Eurokinissi

Στην ατζέντα θα βρεθούν επίσης μεταξύ άλλων το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι συμβάσεις για F-16, Mirage και υποβρύχια, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: Φορολογικό, ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, η προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και την Αντιπροεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και ο προγραμματισμός προσλήψεων στο δημόσιο για το 2020.

Το τελευταίο συνδέεται και με τον κύκλο κινητικότητας του 2019 που θα ανακοινωθεί στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς που έχουν ενταχθεί στο ψηφιακό οργανόγραμμα έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την κάλυψη 7.250 κενών θέσεων, κάτι που θα γίνει με αποσπάσεις και μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων.

Με το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών στόχος είναι να υπάρξει σύνδεση του σχεδιασμού προσλήψεων και της κινητικότητας. Δηλαδή τον Ιανουάριο κάθε έτους οι φορείς θα ζητάνε μέσω της κινητικότητας θέσεις για αποσπάσεις και μετατάξεις. Αυτός ο κύκλος θα κλείνει μέχρι 15 Μαϊου και έχοντας καθαρή εικόνα πλέον για το ποιες θέσεις έχουν πληρωθεί, οι φορείς μέσα στον ίδιο μήνα θα ζητούν προσλήψεις για να καλυφθούν τα υπόλοιπα κενά. Το υπουργείο Εσωτερικών θα αξιολογεί τα αιτήματα, λαμβάνοντας υπόψη και παραμέτρους όπως το εάν οι θέσεις αφορούν ορεινές περιοχές ή νησιωτικούς δήμους, που είναι δύσκολο να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας.

Αφού το Σεπτέμβριο εγκριθούν οι προσλήψεις, τον Οκτώβριο θα ξεκινά δεύτερος κύκλος κινητικότητας, στον οποιο θα μπορούν να δηλώσουν ενδιαφέρον οι φορείς που δεν έχουν πάρει προσλήψεις ή δεν είχαν εκδήλωση ενδιαφέροντος για κενές θέσεις στον πρώτο κύκλο κινητικότητας του έτους.

Στο υπουργικό σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα παρουσιάσει την προσπάθεια συγκέντρωσης των αιτημάτων όλων των φορέων μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής αιτήσεων (οι φορείς είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν στα εποπτεύοντα υπουργεία τα αιτήματα τους και τα αιτήματα αυτά θα τα αξιολογήσουν τα υπουργεία από την άλλη εβδομάδα, ώστε να υποβάλλουν τον τελικό σχεδιασμό στο υπουργείο Εσωτερικών που θα καταλήξει στο τέλος του χρόνου μαζί με το υπουργείο Οικονομικών στο ποιες και πόσες προσλήψεις θα γίνουν το 2020. Το πόσες θα είναι τελικά δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί φυσικά, καθώς ο τελικός αριθμός θα περιλαμβάνει προσλήψεις που εμπίπτουν στον κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση από το δημόσιο και προσλήψεις για κάλυψη κενών, λαμβάνοντας βέβαια πάντα υπόψη τα δημοσιονομικά όρια.

Εν τω μεταξύ τρέχουν από το ΑΣΕΠ οι προσλήψεις του 2019, κυρίως στον τομέα της υγείας.

Επικοινωνιακή έμφαση στο φορολογικό

Η κυβέρνηση θέλει να προβάλλει ιδιαίτερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με βασικό πυλώνα τη φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12 έως 18 χιλιάδες ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ, όπως τόνισε χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπονται:

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.

-Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντελεστών για τα υψηλότερα εισοδήματα.

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση κατά 20 ευρώ της έκπτωσης φόρου για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στον χαμηλό συντελεστή 13%.

-Μείωση του Φ.Π.Α. για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στον μειωμένο συντελεστή 13%.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα:

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, γεγονός που ενισχύει εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

-Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από 10% σε 5%.

-Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά πρόσωπα.

-Δίνονται στις επιχειρήσεις φορολογικά κίνητρα για τη διανομή μετοχών στους εργαζόμενους, καθώς και για παροχές σε είδος.

Αλλες παρεμβάσεις:

*Θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα προκειμένου να δίνονται από τις επιχειρήσεις μετοχές στους εργαζόμενους, ώστε να γίνονται συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία.

*Φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για παροχές σε είδος στους εργαζόμενους, όπως η χορήγηση καρτών μεταφοράς για τις αστικές μετακινήσεις. Χορηγείται, συγκεκριμένα στην επιχείρηση δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδά της, δαπάνης για κάρτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσαυξημένης κατά 30%.

*Αναστέλλεται ο Φ.Π.Α. στις οικοδομές για 3 χρόνια.

*Αναστέλλεται, επίσης για μια τριετία, ο φόρος υπεραξίας στην αγοραπωλησία ακινήτων.

*Προβλέπεται μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 40% για τις δαπάνες εργασιών – όχι για τα υλικά – που πραγματοποιούνται για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων.

*Οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής με ανώτερο ποσό δαπανών τις 20.000 ευρώ.

Όσοι συγκεντρώνουν ποσοστό μικρότερο του 30% του ετήσιου εισοδήματος, θα φορολογούνται με 22% για τα ποσό που υπολείπεται από το 30% του εισοδήματος.

Προβλέπονται εξαιρέσεις για φορολογούμενους, που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής

*Νέα διαδικασία για την αναπροσαρμογή και την επέκταση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

*Airbnb: Έλεγχοι, “κατέβασμα” σελίδων και πρόστιμα έως 100.000 ευρώ

Νέο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων – Προμήθειες του Άμυνας

Στο υπουργικό θα συζητηθούν επίσης οι αρχές του νεου ασφαλιστικου, το οποίο θα κινείται στη λογική συστήματος τριών πυλώνων και αναμένεται να προκαλέσει και αντιδράσεις. Το νέο ασφαλιστικό θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισφορών για 1,4 εκ μη μισθωτούς και επτά κλάσεις.

Ηδη δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών προκάλεσαν αντιδράσεις απο τον αγροτικό κόσμο με τον υπουργό Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους αγρότες. Ενω συζητήσεις προκάλεσε και η προαναγγελία περί ελεύθερης επιλογής του ύψους εισφορών.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης εχει εξηγήσει ότι στις αρχές κάθε νέου έτους, ο επαγγελματίας θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο. Μιλώντας για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού εξήγησε ότι ένας εργαζόμενος, ο οποίος εργάζεται ως μισθωτός αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα, αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.

Tις συμβάσεις για την αναβάθμιση των F-16, υποστήριξης των Mirage και των excess materials (τορπίλες) για τα υποβρύχια κλάσης 214 τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ θα παρουσιάσει επίσης σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα