Γιώργος Βιτσαράς/ SOOC

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ

Εν όψει των επόμενων (πρόωρων) εκλογών, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν την ψήφο της περίφημης μεσαίας τάξης και επιχειρούν να συσπειρώσουν τα εκλογικά τους ακροατήρια.

Η ΔΕΘ στάθηκε η αφορμή να αναθερμανθεί η κόντρα της Νέας Δημοκρατίαςμε το ΣΥΡΙΖΑ για τη μεσαία τάξη, η οποία κατά ορισμένες ερμηνείες έκρινε τις εκλογές του 2019 και άρα ενδέχεται να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα και στις επόμενες, κατά πάσα πιθανότητα πρόωρες κάλπες.

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςόσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θέλησαν να απευθυνθούν σε μία “νεφελώδη” μεσαία τάξη, ο καθείς από τη δική του πολιτική και ιδεολογική σκοπιά. Και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κορυφώθηκε τις επόμενες ημέρες και προφανώς δεν θα σταματήσει ενόψει προϋπολογισμού.

Κεντρικό ζήτημα της πολιτικής σύγκρουσης ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής για ακίνητα, μετοχές και ποσά μέχρι 800.000 ευρώ. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται για άλλη μία φορά για τα ανώτερα εισοδήματα και δεν κάνει τίποτε περισσότερο για τους πραγματικά μεσαίους, τους μικρομεσαίους και τους πιο αδύναμους. Η κυβέρνηση απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει μεσαία τάξη και υποστήριξε ότι πολλά νοικοκυριά διαθέτουν περιουσία αυτής της τάξης, την οποία θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Ποιοι ανήκουν όμως τελοσπάντων σε αυτή την περίφημη μεσαία τάξη; Και υπάρχει τελικά στα αλήθεια μεσαία τάξη ή αποτελεί ένα εφεύρημα για όσους εκ των πραγμάτων δεν ανήκουν στην αστική τάξη, δεν θέλουν όμως και να θεωρούν εαυτούς εργατική τάξη;

Στην Ελλάδα βέβαια ως γνωστόν είσαι ό,τι δηλώσεις. Και άρα το πραγματικό ερώτημα είναι ποιοι πιστεύουν ότι ανήκουν στη μεσαία τάξη.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με μία ερμηνεία που είχε δώσει παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης, η μεσαία τάξη δεν ορίζεται μόνο με βάση το εισόδημα, αλλά και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα ότι ξέρει να… φοράει γραβάτα εκεί που πρέπει.

Κατά τη ΝΔ, σε σημαντικό βαθμό η μεσαία τάξη ταυτίζεται επί της ουσίας με το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Για αυτό και θέλει να υποδαυλίζει τα αντι- ΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά της μεσαίας τάξης, προβάλλοντας το πακέτο της ΔΕΘ και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ως κυβέρνηση είχε “ξεζουμίσει” φορολογικά ειδικά αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο δεν περιλαμβάνει όμως μόνο τη μεσαία τάξη, τους κεντρώους και πασοκογενείς ψηφοφόρους, αλλά φτάνει μέχρι την άκρα δεξιά. Και στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ φροντίζει να χαϊδεύει και αυτιά στο σκληρό δεξιό ακροατήριο, με την ανοχή σε περιπτώσεις όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Νότες “σκληρού ροκ”, με αποδέκτη το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, παίζει η κυβέρνηση και όταν θέτει στους ψηφοφόρους το ερώτημα εάν επιθυμούν επανάληψη του πρώτου εξαμήνου του 2016. Στην πραγματικότητα η απόπειρα Τσίπρα να απευθυνθεί στους κεντρώους ψηφοφόρους και τη μεσαία τάξη, εμφανίζοντας ένα “σοβαρό προφίλ”, ανησυχεί το κυβερνών κόμμα, που υποστηρίζει πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει στην πραγματικότητα αλλάξει. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά το Μαξίμου ο όρος “προοδευτική διακυβέρνηση” που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφράζεται σε συγκυβέρνηση Τσίπρα με… Βαρουφάκη.

Την ίδια ώρα πάντως που η ΝΔ δηλώνει υπερασπιστής της μεσαίας τάξης και επιμένει πως θα της επιστρέψει όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει πολιτικές που στοχεύουν στην “εξαφάνιση” των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς πριμοδοτούνται οι συγχωνεύσεις με τυράκι τα επιχειρηματικά δάνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κατηγορεί την κυβέρνηση ότ ιαποκλείει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό και από τις δυνατότητες του Ταμείου Ανάκαμψης. Εάν πάντως οι νοικοκυραίοι, μαγαζάτορες και μικροί επιχειρηματίες, αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της βάσης της ΝΔ, η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα έχει ενδεχομένως ενδιαφέρουσες και ευρύτερες πολιτικές επιπτώσεις στο μέλλον…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα