Κορονοϊός: Τα κρούσματα υποχωρούν, ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξάνεται

Κορονοϊός: Τα κρούσματα υποχωρούν, ο δείκτης μεταδοτικότητας αυξάνεται
Τέστ κορονοϊού από Κινητές Ομάδες Υγείας Eurokinissi

Μια λεπτομέρεια στην έκθεση του ΕΟΔΥ η οποία δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη, προκαλεί προβληματισμό σχετικά με το ποια μπορεί να είναι η πορεία της επιδημίας μερικές εβδομάδες από σήμερα.

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η επιδημία κορονοϊού σημειώνει αξιοσημείωτη υποχώρηση, όπως διαπιστώνεται και από τις ημερήσιες εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Βασικό στοιχείο αισιοδοξίας αποτελεί η υποχώρηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη διενέργεια ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού τεστ. Την ίδια ώρα όμως, ένας άλλος σημαντικός δείκτης, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού Rt, δείχνει να αυξάνει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσιεύει κάθε Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt δείχνει να αυξάνεται σταθερά από τις 23 Δεκεμβρίου και μετά, παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση το ίδιο διάστημα κινείται σταθερά κοντά στα 650. Όπως φαίνεται στην χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ το Rt σε επίπεδο επικράτεια είναι 0,77, όταν στις 23 Δεκεμβρίου ήταν 0,67. Βέβαια εξακολουθεί να απέχει από το 1 που αποτελεί και “κόκκινο” συναγερμό καθώς μεταφράζεται σε μία νέα μόλυνση από κάθε ένα ενεργό κρούσμα.

Με βάση λοιπόν τι δημοσιεύσεις του ΕΟΔΥ, στις 16 Δεκεμβρίου το Rt ήταν 0,86% όταν την ίδια στιγμή από το σύνολο των τεστ που διενεργούνταν για το κοντινό διάστημα (7-13/12) το 4,34% ήταν θετικά. Μια εβδομάδα μετά διαπιστώνουμε ότι το Rt υποχωρεί στο 0,67 και η θετικότητα (περίοδος 14-20/12) στο 3,01%

Ακολούθως στις 30 Δεκεμβρίου η θετικότητα για το κοντινό διάστημα (21-27/12) μειώνεται κι άλλο στο 2,9%, αλλά το Rt ανεβαίνει στο 0,71. Επίσης στις 6 Ιανουαρίου η θετικότητα (διάστημα 28/12-3/1) αυξάνεται λόγω των περιορισμένων τεστ στο 2,95% αλλά και το Rt αυξάνεται στο 0,75 και τέλος χθες 13 Ιανουαρίου το Rt έφτασε στο 0,77 ενώ η θετικότητα για το διάστημα 4-10/1 μειώθηκε σημαντικά στο 2,45%.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν στην επικράτεια και σε γενικές γραμμές προκαλούν σχετικό προβληματισμό. Εντονότερη είναι η ανησυχία για την περιοχή της Αττικής, όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι αρκετά ψηλότερα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό πίνακα που δημοσιοποίησε χθες ο Υφυπουργός Άκης Σκέρτσος, το Rt στην εν λόγω περιφέρεια είναι στα επίπεδα του 0,93 από 0,92 στις 14/12 όταν ξεκίνησε το click away και 0,88 στις 24/11 κατά την κορύφωση του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

Πάντως ο υφυπουργός προϊδέασε σχετικά με την επικείμενη απόφαση για το μερικό άνογμα του λιανεμπορίου αναφέροντας ότι “Αν συγκρίνουμε την κορύφωση του δεύτερου κύματος στα τέλη Νοεμβρίου με την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, που αποφασίστηκε μερική άρση κάποιων περιορισμών ενόψει Χριστουγέννων, και στη συνέχεια με τα σημερινά δεδομένα, μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι υπήρξε τελικά σημαντική συμμόρφωση των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο. Χάρη σε αυτή την κοινή προσπάθεια όλων μας, δεν έχουμε οδηγηθεί -όπως φοβόμασταν και βλέπουμε να συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αυτό τον καιρό- σε μια νέα έξαρση κρουσμάτων. Η απόφαση της κυβέρνησης για επαναφορά ενός αυστηρότερου lockdown 8 ημερών από τις 3 εως τις 10/1 σίγουρα συνέβαλε θετικά σε αυτό το αποτέλεσμα”.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι “Έχοντας, λοιπόν, και την εμπειρία πλέον του δεύτερου κύματος, η συμπεριφορά όλων μας τους επόμενους δυόμιση μήνες είναι πολύ κρίσιμη για την δημόσια υγεία και την οικονομία. Τα υγειονομικά δεδομένα της επικράτειας (πέρα από μεμονωμένες περιοχές) είναι πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (σύμφωνα και με τον ECDC) και δικαιολογούν μια πολύ λελογισμένη άρση περιορισμών αντίστοιχη με αυτή του Δεκεμβρίου (που εμφάνιζε χειρότερα δεδομένα από σήμερα)”.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα