Κορονοϊός: Τάση ελαφράς αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, παρά τους υψηλούς αριθμούς νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

Κορονοϊός: Τάση ελαφράς αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, παρά τους υψηλούς αριθμούς νοσηλευομένων σε ΜΕΘ
Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού για να διατηρήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες στις νοσηλείες. AP

Ελαφρά μείωση νοσηλευομένων σε απλές κλίνες covid διαπιστώθηκε χθες, αν και τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν εισαγωγή σε εντατική ή διασωλήνωση αυξήθηκαν.

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες μέρες για τις αντοχές του ΕΣΥ, καθώς το κρίσιμο στοίχημα είναι η διατήρηση της μείωσης των κρουσμάτων κορονοϊού και η αποκλιμάκωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ήδη χθες διαφάνηκε μια σχετική αποσυμπίεση στις εισαγωγές με τις απλές νοσηλείες σε κλίνες covid να μειώνονται λίγο, δείχνοντας μια πρώτη τάση σταθεροποίησης. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι τα σοβαρά περιστατικά που βρίσκονται στις εντατικές θα μειωθούν άμεσα, όμως το σημαντικότερο είναι να μην αυξηθούν έντονα.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει ακόμη και συγκρατημένη αισιοδοξία, φαίνεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της επιβολής του lockdown. Αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός ότι μπορεί να είχαμε 450 νέες εισαγωγές όμως παράλληλα είχαμε και 370 εξιτήρια. Δυστυχώς βέβαια η αποσυμφόρηση των κλινών αποδίδεται και στους θανάτους που σημειώθηκαν και ήταν και πάλι άνω των 100.

Το ζητούμενο είναι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση ώστε να ξεκινήσει άμεσα η μείωση των νοσηλειών. Αν και για τις επόμενες μέρες δεν μπορούμε να αναμένουμε ραγδαία μείωση θανάτων και διασωληνώσεων, τουλάχιστον είναι θετικό το γεγονός να μην “τροφοδοτούνται” από νέα κρούσματα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθούν τα σοβαρά περιστατικά και θα μειωθούν και οι απώλειες συνανθρώπων μας. Κι αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον έχει σταματήσει η μετάδοση του ιού μερικές μέρες πριν, δηλαδή μετά το πρώτο 10ημερο εφαρμογής των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονταν λίγο περισσότερα από 4400 άτομα με τα 584 σε ΜΕΘ, ενώ διασωληνωμένοι ήταν 576 ασθενείς. Τα δύο τελευταία στοιχεία, δείχνουν να δοκιμάζουν τα όρια του ΕΣΥ, ειδικά όσον αφορά στο ποσοστό των περιστατικών της Βορείου Ελλάδας. Φαίνεται όμως να διατηρούν μια σταθερότητα και υπάρχει η ελπίδα να φανεί αποκλιμάκωση.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των κρουσμάτων, δημιουργεί την αίσθηση ότι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα η κατάσταση θα βελτιωθεί. Όμως είναι δεδομένο ότι χρειάζεται χρόνος για να εξασφαλιστεί η βεβαιότητα αυτή. Περισσότερο από ποτέ λοιπόν, τα στοιχεία για την επιδημία τις επόμενες ημέρες είναι τα πλέον σημαντικά.

Χθες σημειώθηκε επίσης μια μείωση της τάξης των 100 νοσηλειών στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας φτάνοντας στις συνολικά 2100. Την ίδια ώρα σημειώθηκε σχετική μείωση στις νοσηλείες των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου που έφτασαν στις περίπου 680, ενώ άλλοι 172 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αριθμός σταθερός.

Επίσης χθες o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2135 νέα κρούσματα έχοντας διενεργήσει συνολικά περί τις 32 χιλιάδες τεστ (μαζί με τα rapidtest). Ο αριθμός δεν θεωρείται μικρός όμως ακόμη και μόνο με βάση τα μοριακά τεστ το ποσοστό θετικότητας δείχνει σημαντικά μειωμένο. Επίσης σε σχέση με άλλες αντίστοιχες μέρες φαίνεται ήπια μείωση της επιδημίας.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των κρουσμάτων σημειώνεται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με αυτόν που αναμένονταν με βάση την αυστηρότητα των μέτρων. Ακόμη και τώρα θεωρείται απόλυτα κρίσιμο να διατηρηθεί η αυστηρότητα αυτή ώστε να παγιωθεί η τάση μείωσης. Τα στοιχεία απομακρύνουν την άρση τους μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ θα πρέπει να διαπιστωθεί η “υπεραπόδωση” αυτών ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία χαλάρωσης.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα