Πόσο ασφαλές είναι να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο εν μέσω της έξαρσης της “Όμικρον”

Πόσο ασφαλές είναι να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο εν μέσω της έξαρσης της “Όμικρον”
Τα εμβόλια, οι μάσκες και η τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητα για να μπορούμε να γυμναζόμαστε με ασφάλεια, σε γυμναστήρια. AP Photo/Keith Srakocic

Η υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης όμικρον αγχώνει όσους πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να εκτονωθούν και να 'σώσουν' το μυαλό και το σώμα τους, από τα άγχη της πανδημίας -και όχι μόνο. Πόσο ασφαλές όμως, είναι γυμναζόμαστε σε κλειστούς χώρους;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 28/12 του 2021 συνέδεσε τις ώρες που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες, με αύξηση των θεμάτων ψυχικής υγείας και άλλων που έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά και τη συγκέντρωση.

Διαπιστώθηκε πως εκείνα που έπαιζαν video games ή παρακολουθούσαν τηλεόραση ή χρησιμοποιούσαν άλλη ηλεκτρονική συσκευή, για διάστημα μεγαλύτερο των δυο ωρών κάθε μέρα, εμφάνισαν μεγαλύτερο ποσοστό κατάθλιψης, άγχους και ευερεθιστότητας, μαζί με προβλήματα προσοχής και υπερκινητικότητας.

Όσα έκλειναν εννιάωρα παρέα με ηλεκτρονικές συσκευές είχαν όλα αυτά τα συμπτώματα στο πικ τους. Έρευνα είχε ενημερώσει από τον Οκτώβρη πως όσο αυξάνονται οι ώρες μπροστά στις οθόνες, μειώνονται εκείνες της σωματικής δραστηριότητας, με τα παιδιά να αντιμετωπίζουν και επιπρόσθετους κινδύνους.

Προφανώς και οι ενήλικες αντιμετώπισαν σχετικά ζητήματα, όπως περιορίζονταν στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού τους και επιδίδονταν σε τηλεργασία, που αύξησε τις ώρες που δούλευαν κάθε μέρα. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποκαλύψει ότι οι περισσότερες από 55 ώρες εργασίας την εβδομάδα, αυξάνουν τον κίνδυνο του θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων

Η εύλογη ερώτηση που προκύπτει είναι το “και τι μπορούμε να κάνουμε;”, ιδιαίτερα με την τωρινή έξαρση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης ‘όμικρον’. Πολλοί έχουν επιστρέψει στα γυμναστήρια, σε μια προσπάθεια τους να σώσουν το μυαλό και το σώμα τους. Πόσο ασφαλές είναι όμως, αυτό;

Στην Ελλάδα όσοι περνούν τις πόρτες γυμναστηρίων, πρέπει να φορούν μάσκα και να υπογράφουν για το καθεστώς τους (εμβόλιο ή τεστ -έχουν ήδη δώσει το πιστοποιητικό το οποίο σκανάρει η γραμματεία), όπως και για το διάστημα που θα μείνουν στο χώρο. Όσοι κάνουν αναερόβια άσκηση φορούν μάσκες και στην προπόνηση, κάτι που δεν ισχύει για την αερόβια άσκηση. Εν τω μεταξύ, για να πας στο γυμναστήριο πρέπει να έχεις ‘κλείσει’ θέση, ώστε οι επιχειρήσεις να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων, ως προς την επιτρεπτή χωρητικότητα.

Εγγυώνται όμως, τα μέτρα την προστασία σου, δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία που θέλουν τον κορονοϊό να μπορεί να παραμείνει σε εσωτερικούς χώρους για μια ή δυο ώρες, αφότου έχει φύγει από αυτούς όποιος τον φέρει;

Όπως αναφέρουν στους Los Angeles Times, Αμερικανοί επιδημιολόγοι που ασχολήθηκαν με το θέμα, είναι πιο ασφαλές να γυμναζόμαστε σε κλειστούς χώρους, εφόσον όσοι είναι σε αυτούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι και φορούν μάσκες.

(!) Ο χώρος που έχει το μικρότερο κίνδυνο είναι αυτός με τα βάρη, εφόσον τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και γίνεται απολύμανση των οργάνων, μετά τη χρήση.

(!) Η πιο επισφαλής περιοχή των γυμναστηρίων είναι εκείνοι όπου οι επισκέπτες είναι κοντά ο ένας στον άλλον, δεν φορούν μάσκες και η ένταση της προπόνησης είναι τέτοια που τους οδηγεί στο να βγάζουν περισσότερα σωματίδια, με την ανάσα.

(!) Μέσης ασφάλειας είναι ο χώρος που είναι οι διάδρομοι -εφόσον πάλι, τηρούνται οι αποστάσεις και ιδανικά όλοι φορούν μάσκες.

(!) Αν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο το ρίσκο, είναι χρήσιμο να πηγαίνετε στο γυμναστήριο όταν δεν υπάρχει πολύς κόσμος.

Περιττό να αναφέρουμε τις μεταβλητές για την άσκηση σε ανοιχτούς χώρους -με άλλους ανθρώπους.

Όλα αυτά αλλάζουν, εάν υπάρχουν ασκούμενοι που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν φορούν μάσκες, αν δεν υπάρχουν αποστάσεις και καλός εξαερισμός. Το ρίσκο αυξάνεται και όταν όσοι είναι στους χώρους φορούν λιγότερο αποτελεσματικές μάσκες, όπως είναι οι υφασμάτινες ή οι χαλαρές στο πρόσωπο.

Όπως επισημαίνει ο Dr. Peter Chin-Hong, ειδικός επί των μεταδοτικών ασθενειών και καθηγητής στο UC San Francisco, η αερόβια προπόνηση σε κλειστό χώρο είναι η ιδανική συνθήκη για να κινητοποιηθεί ο ιός. O κλινικός επιδημιολόγος και επίσης, ειδήμων επί των μεταδοτικών ασθενειών, καθηγητής στο UCLA, Dr. Robert Kim-Farley συμφώνησε πως εκείνοι που αντιμετωπίζουν το μικρότερο κίνδυνο είναι οι εμβολιασμένοι και με τρίτη δόση, που φορούν μάσκα -στα γυμναστήρια που έχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ως βασική προϋπόθεση εισόδου και τηρούνται οι κανονισμοί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα