Το ημερολόγιο επιστροφής με όλα τα “ανοίγματα”

Το ημερολόγιο επιστροφής με όλα τα “ανοίγματα”
Σερβιτόρα έξω από ταβέρνα στο κέντρο της Αθήνας ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα. Από 8 Μαΐου οι οργανωμένες παραλίες και από 10 τα τμήματα φροντιστηρίων για τους μαθητές που έχουν εξετάσεις.

Σε ρυθμούς… κανονικότητας επανέρχεται σταδιακά η χώρα καθώς μετά το λιανεμπόριο και την εστίαση, αναμένεται να γίνουν κι άλλα “ανοίγματα”. Ουσιαστικά, το άνοιγμα της εστίασης από τη Δευτέρα 3 Μαΐου αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ανάσα για τους επιχειρηματίες του κλάδου και τους πολίτες μετά από έξι μήνες αναστολής εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορονοϊού Covid-19 και απόφασης της Κυβέρνησης, επανεκκινούν οι εξής δραστηριότητες:

  • Από 8 Μαΐου, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Από 8 Μαΐου, επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.
  • Από 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι τα σχολεία με τους μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της χώρας επιστρέφουν στα θρανία.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.
  • Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Από 15 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις
  • Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού και τι θα γίνει με το SMS

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαϊου περιλαμβάνει πέντε γραμμές άμυνας, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι με την άρση μέτρων δεν θα προκληθεί νέο κύμα κορονοϊού και να κατευνασθούν οι ανησυχίες των πολιτών.

1η γραμμή άμυνας αποτελούν οι προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, είτε με εμβολιασμό είτε με αρνητικό τεστ.

2η γραμμή άμυνας αποτελεί η ενεργοποίηση του συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA», για τον εντοπισμό τυχών θετικών κρουσμάτων στα σύνορα.

3η γραμμή άμυνας, είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας για την απομόνωση περιστατικών covid-19, που θα εντοπιστούν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Σημειωτέον ότι εάν τουρίστες εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα θα παραμείνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 10 ημέρες σε ξενοδοχείο, με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης.

4η γραμμή άμυνας αποτελεί ο εμβολιασμός των εργαζομένων. Η ανταπόκριση των 30άρηδων και 40άρηδων στη δυνατότητα εμβολιασμού τους νωρίτερα από το αναμενόμενο, με AstraZeneca, διασφαλίζει ένα σχετικό τείχος ανοσίας και στον τουρισμό. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εργαζόμενων στον τουρισμό από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος δεν δύναται να καταστήσει προσβάσιμο σε όλους το εμβόλιο εγκαίρως. Αλλά στην πράξη, οι εργοδότες αναμένεται να προτιμούν όσους έχουν έστω κάνει τη μία δόση.

Και τέλος, 5η γραμμή άμυνας αποτελεί η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι αυτά που κράτησαν πέρυσι ασφαλείς πολίτες και επισκέπτες. Ωστόσο αντίπαλος εν προκειμένω είναι η κόπωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα