Τι σημαίνει η νέα καραντίνα για τα καύσιμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου

Τι σημαίνει η νέα καραντίνα για τα καύσιμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και αερίου
Ουρά σε κατάστημα της ΔΕΗ (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Φόβοι ότι η αιφνίδια αλλαγή των κυβερνητικών αποφάσεων δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στον τομέα των καυσίμων, των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος και αερίου, αλλά και στα έσοδα των ταμείων για τις ΑΠΕ και τα νησιά.

Σε αχαρτογράφητα νερά μπαίνει ξανά η εγχώρια αγορά ενέργειας με την επιβολή του νέου lockdown προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορονοϊού.

Η επιβολή της καθολικής απαγόρευσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των οικονομικών δραστηριοτήτων προκάλεσε μούδιασμα στην αγορά ενέργειας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις αντιδράσεις στελεχών επιχειρήσεων. Και το ξάφνιασμα προήλθε από την αιφνιδιαστική αλλαγή των κυβερνητικών αποφάσεων.

Η καθολική απαγόρευση των μετακινήσεων, όπως όλα δείχνουν ότι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα προκαλέσει νέο τεράστιο πλήγμα στην αγορά των πετρελαιοειδών. Ο κλάδος της διύλισης, της εμπορίας και της λιανικής υγρών καυσίμων θα είναι ο πρώτος που θα πληγεί. Παράγοντες της αγοράς, σημειώνουν, το γεγονός ότι οι χαμένες πωλήσεις του εννιαμήνου δεν ανακτήθηκαν και αυτές τώρα θα βυθιστούν περισσότερο.

Η ανησυχία είναι έκδηλη και στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ήδη, η αγορά καταγράφει καθυστερήσεις πληρωμών λογαριασμών σε ποσοστά της τάξης του 8% με 10% από τον χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι εταιριών παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου, το κλείσιμο της αγοράς θα επιδεινώσει την κατάσταση ανεβάζοντας τον αριθμό εκείνων που καθυστερούν τις πληρωμές των λογαριασμών. Μάλιστα όπως λένε χαρακτηριστικά «αν υπήρχε στο πρώτο lockdown ένα απόθεμα για την διευθέτηση των χρεών, τώρα στο δεύτερο δεν θα υπάρχει καν τέτοιο περιθώριο. Κι αυτό καθώς έχει μεσολαβήσει η πτώση της ζήτησης που προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα».

Η μεγάλη αγωνία στρέφεται γύρω από τον δεσπόζοντα προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πηγές, εμφανίζεται καλύτερα από ποτέ προετοιμασμένη. Οι τιμολογήσεις το διάστημα του καλοκαιριού πήγαν καλύτερα από τους στόχους, ενώ και η ίδια η επιχείρηση έχει λάβει μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της (π.χ. τιτλοποιήσεις οφειλών, χρηματοπιστωτικές γραμμές κλπ). Ωστόσο, λόγω του μεγάλου μεριδίου των πελατών, εκτιμάται ότι δεν θα αποφύγει τις πιέσεις των απλήρωτων λογαριασμών.

Η στάση… των πληρωμών που θα προκαλέσει το δεύτερο lockdown θα επηρεάσει κι άλλους τομείς της αγοράς ενέργειας. Για παράδειγμα, ανησυχία, εξαιτίας της καθυστέρησης των πληρωμών λογαριασμών ρεύματος και ίσως και της πτώσης των τιμών χονδρεμπορικής, επικρατεί και για το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ. Ήδη εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου θα κλείσει στα 284 εκ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για το ταμείο των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), από το οποίο “επιδοτείται” το ηλεκτρικό ρεύμα στα νησιά και το οποίο ενδεχομένως να παρουσιάσει περαιτέρω υστέρηση εσόδων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα