Vision 2020-2025: Ολική αναδιάρθρωση του Ομίλου ΕΛΠΕ με επενδύσεις 4 δισ.

Vision 2020-2025: Ολική αναδιάρθρωση του Ομίλου ΕΛΠΕ με επενδύσεις 4 δισ.
Φωτό αρχείου: Ελληνικά Πετρέλαια Eurokinissi

Ενεργειακός και εταιρικός μετασχηματισμός για τον ελληνικό πετρελαϊκό γίγαντα με έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, την παραγωγή υδρογόνου αλλά και σοβαρές πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας υγρών καυσίμων.

Το νέο στρατηγικό σχεδιασμό με την ονομασία «Vision 2020-2025», ο οποίος αφορά στον ενεργειακό και εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων παρουσίασε η διοίκηση της εισηγμένης, παρουσιάζοντας λεπτομερώς τους βασικούς άξονες που θα κινηθεί.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος Γιάννης Παπαθανασίου και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσίασαν το περίγραμμα των βασικών αλλαγών που δρομολογούνται και στηρίζονται σε πέντε άξονες. Ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ με έμφαση στις καθαρές μορφές ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών CO2, την ηλεκτροκίνηση την παραγωγή υδρογόνου αλλά και σοβαρές πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και παραγωγή καθαρότερων υγρών καυσίμων.

Αναλυτικά οι πέντε πυλώνες του “Vision 2020-2025” είναι:

1. Μείωση ρύπων CO2 και καύσιμα

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο η εισηγμένη έχει δεσμευτεί για τη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2 κατά 30% έως το 2030 και μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2050.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα υγρά καύσιμα δεν θα εξαφανιστούν, φυσικά, στην επόμενη δεκαετία, παρά τη στροφή προς τις καθαρές ΑΠΕ και ως εκ τούτου η εταιρεία δίνει έμφαση σε ένα πρόγραμμα “πράσινου” εκσυγχρονισμού και ισχυροποίησης στον “παραδοσιακό” τομέα των καυσίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή προχωρά στην εισαγωγή μονάδων παραγωγής υδρογόνου και βιοκαυσίμων αλλά και σε τεχνολογίες δέσμευσης των εκπομπών CO2

2. Ανάπτυξη ΑΠΕ – Ενεργειακή μετάβαση

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την ευρύτερη ενεργειακή μετάβαση που περιλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες και προβλέπει τη συνέχιση και διεύρυνση της δραστηριότητας του ομίλου στην ανάπτυξη συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήδη διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα 1,2 με 1,3 GW, πολλά εκ των οποίων θα μπούν στη διαδικασία ωρίμανσης για υλοποίηση, ενώ θα υπάρξουν και κινήσεις όπως η εξαγορά του μεγάλου φωτοβολταϊκού έργου 200 μεγαβάτ στη Δυτική μακεδονία. Η εταιρία ετοιμάζει κι επενδύσεις στην επέκταση της ηλεκτροκίνησης

3. Εταιρική δομή

Ο κ. Σιάμισιης έκανε λόγο για την ανάγκη εταιρικού μετασχηματισμού με ξεκάθαρα σχήματα ανά τομέα, που θα έχουν την κατάλληλη δομή ανάλογα με τη δρταστηριότητα. Θα υπάρχουν διαφορετικοί “υποόμιλοι” ή εταιρείες, για παράδειγμα στον τομέα των καυσίμων, των ΑΠΕ, των ερευνών υδρογονανθράκων κ.λπ. προκειμένου, αφενός μεν να υπάρχει καλύτερη εσωτερική οργάνωση, αφετέρου δε να διευκολύνεται η πρόσβαση στη χρηματοδότηση (διαφορετικοί κίνδυνοι, αποτιμήσεις και δανειοδοτικές βαθμίδες ανά τομέα).

«Όταν επιδιώκουμε project finance έργου ΑΠΕ πάντα σκοντάφτουμε στη δραστηριότητα μας στη διύλιση», είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος. Όπως είπε πρόκειται σίγουρα να συσταθεί μία ξεχωριστή εταιρία με τις δραστηριότητες των ΑΠΕ και της ηλεκτροκίνησης.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της σύστασης εταιρίας συμμετοχών με τη μεταβίβαση των μετοχών της εισηγμένης ΕΛ.ΠΕ, στην οποία θα υπάρχουν από κάτω οι θυγατρικές εταιρίες με ξεκάθαρο τρόπο. Αυτός ο εταιρικός μετασχηματισμός δεν σχετίζεται με το ιδιοκτησιακό, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Σιάμισιης, ενώ “δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή έδρας μιας πιθανής εταιρείας holding”.

Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει αρνητική αλλαγή παρά μόνο θετικές που θα βελτιώσουν και θα ισχυροποιήσουν τις εργασιακές προοπτικές τους, όπως ανέφερε ο ίδιος.

4. Εταιρική διακυβέρνηση

Οι αλλαγές στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης έρχονται με αφορμή την υποχρεωτική προσαρμογή (μέχρι 17 Ιουλίου) στο νέο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης που αφορά όλες τις εισηγμένες, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, η διοίκηση προτίμησε, αντί μιας τυπικής προσαρμογής, να εισηγηθεί μια επί της ουσίας μεταρρύθμιση και αναβάθμιση του διοικητικού μοντέλου.

«Αφήνουμε τη γραφειοκρατία που είχε χτισθεί διαχρονικά», είπε ο κ. Σιάμισιης. «Χρειάζεται να είμαστε πιο γρήγοροι στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων». Με βάση όσα προβλέπονται στο νέο νόμο, κανένας μέτοχος (ούτε φυσικά το δημόσιο που κατέχει το 35%) δεν μπορεί να διορίζει πάνω από τα 2/5 των μελών του Δ.Σ. Η πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση είναι να εκλέγονται όλα τα μέλη από τη Γ.Σ.

Οι αλλαγές στο καταστατικό και η μείωση των μελών του ΔΣ από 13 σε 11, όπως και άλλες μεταβολές εσωτερικές αποσκοπούν στην εκπλήρωση των κριτηρίων ESG, είπε ο κ. Σιάμισιης αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου οργανισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανακοίνωση των προτάσεων του ΔΣ προς τη Γενική Συνέλευση, ήδη έχει προκαλέσει τις θετικές γνώμες διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων.

5. Εικόνα του ομίλου.

Εξετάζεται νέα εταιρική ταυτότητα και αλλαγή στο branding ΕΛ.ΠΕ. δηλαδή την ονομασία του ομίλου ενόψει του ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου.

«Όταν βγαίνουμε στις διεθνείς αγορές θέλουμε να μας βλέπουν ως κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο», είπε ο κ. Σιάμισιης.

Έρευνες Υδρογονανθράκων

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση της ΕΛ.ΠΕ. για μερική αποεπένδυση από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σιάμισης εξέφρασε τους προβληματισμούς που υπάρχουν στον όμιλο από τις κινήσεις άλλων παικτών που αποχώρησαν ή ετοιμάζονται να αποχωρήσουν.

«Εξετάζουμε τις δραστηριότητες μας στους υδρογονάνθρακες, ώστε να είμαστε στοχευμένοι και ταυτόχρονα να συνάδουν με το περιβαλλοντικό προφίλ μας». Επί του παρόντος, η εταιρία επιλέγει να μην κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το ενδεχόμενο αποεπένδυσης, καθώς είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι η αποχώρηση της από τις χερσαίες παραχωρήσεις, ενώ υπό συζήτηση θα παραμείνει η παρουσία της στις θαλάσσιες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα