Έρευνα 20/20: Πώς νιώθουν οι Έλληνες μετά από ένα χρόνο μάχης με τον κορονοϊό

Έρευνα 20/20: Πώς νιώθουν οι Έλληνες μετά από ένα χρόνο μάχης με τον κορονοϊό

Την κούραση, την αγανάκτηση και την ανησυχία για τη διάρκεια των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, καταγράφει η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος με τον κορονοϊό στη ζωή μας. Οι ενθαρρυντικές απαντήσεις των πολιτών για το εμβόλιο.

Το ΝEWS 24/7 παρουσιάζει σήμερα το 11ο κύμα της έρευνας που πραγματοποιεί η aboutpeople για λογαριασμό του 20/20 σχετικά με την πανδημία του κορονοιού στην Ελλάδα και ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας.

Η πρώτη έρευνα για τον κορονοϊό παρουσιάστηκε  στις 9 Μαρτίου, η δεύτερη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Μαρτίου, η τρίτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 6 Απριλίου,  η τέταρτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου, η πέμπτη έρευνα παρουσιάστηκε στις 07 Μαΐου, η έκτη έρευνα, στις 21 Μαΐου η έβδομη έρευνα στις 23 Ιουλίου, η 8η έρευνα στις 03 Σεπτεμβρίου, η 9η έρευνα στις 05 Νοεμβρίου και η 10η έρευνα στις 26 Νοεμβρίου.

Οι πολίτες δηλώνουν ότι ο κορονοϊός ανέτρεψε τη ζωή τους, νιώθουν κούραση και αγανάκτηση και βλέπουν ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια πριν περάσουν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας:

Μικρή μείωση της ανησυχίας σε σχέση με τον Νοέμβριο

Ο κορονοιός αποτελεί πολύ και αρκετά μεγάλη απειλή για τον κόσμο απαντά το 77,1% των ερωτώμενων, για την Ελλάδα το 75,8% και για την οικογένεια το 62,1%, ποσοστά μειωμένα σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Δυσαρέσκεια κυβέρνηση και αξιωματικη αντιπολίτευση

Στο 38,4% είναι οι θετικές γνώμες για τη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση (από 40,7%) και στο 18,8% για τη μέχρι τώρα στάση της αντιπολίτευσης (από 19,1% στην προηγούμενη έρευνα).

Το 35,8% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η χώρα μας διαχειρίζεται καλύτερη την πανδημική κρίση σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, το 32,4% απάντησε ότι την διαχειρίζεται όπως και οι άλλες χώρες ενώ το 30% απαντά χειρότερα.

Στερεύει η υπομονή

Κούραση αισθάνεται το 45,2%, αγανάκτηση το 30,5%, ενώ το 19,6% απαντά υπομονή και το 4,6% αισιοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπομονή συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά της στις μεγάλες ηλικίες, η κούραση στις μεσαίες και η αγανάκτηση στις μικρότερες ηλικίες. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων (86%) δηλώνει ότι αυτό το χρόνο ο τρόπος ζωής έχει αλλάξει πολύ ή αρκετά.

Στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει η κανονικότητα στη ζωή μας (άρση απαγορεύσεων, άνοιγμα εστίασης κλπ), το 8,3% απάντησε σε ένα με δύο μήνες, το 37,9% κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι, το 16,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2021, ενώ ένας στους τρεις πιστεύει ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει αργότερα.

Φόβος ότι θα διατηρηθούν οι απαγορεύσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 ερωτώμενους ανησυχούν για το αν κάποιες από τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της καραντίνας, συνεχιστούν και μετά την καταπολέμηση της πανδημίας. Ήδη άλλωστε υπάρχουν αντιδράσεις και κριτική για το γεγονός ότι με πρόσχημα την υγειονομική κρίση, “περνάνε” νόμοι και ρυθμίσεις, που θα συναντούσαν πολύ μεγάλη αντίσταση στο παρελθόν.

Θετικα μηνύματα για το εμβόλιο

Το 60,8% των ερωτώμενων απαντά ότι θα εμβολιαστεί, 3,5% ότι έχει ήδη εμβολιαστεί, ένας στους τέσσερις ότι δε θα εμβολιαστεί, ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμα το 11%. Παρατηρούμε δηλαδή μια σημαντική αύξηση σε όσους δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες.

Το μεγάλο άγχος για την οικονομία

Τέλος, το 28,8% αισθάνεται φόβο για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και το 46,3% άγχος. το 21,5% δηλώνει ελαφρώς ανήσυχο και το 2,5% δεν ανησυχεί καθόλου.

Το 82,2% θεωρεί ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης θα διαρκέσουν δύο ή παραπάνω χρόνια και το 14% λιγότερο.

Όλη η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Φεβρουαρίου και συμμετείχαν 929 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα