ΣΥΡΙΖΑ: Στην άκρη του γκλομπ βρίσκεται ο Μητσοτάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Στην άκρη του γκλομπ βρίσκεται ο Μητσοτάκης
Η ευθύνη για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης φθάνει στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική πρόκληση που απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό. Τα φαινόμενα που υπονομεύουν την δημοκρατία «πηγάζουν» από το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η υπόθεση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, έκφανση της οποίας ήταν τα γεγονότα στην Νέα Σμύρνη, πηγάζει από το Μέγαρο Μαξίμου και εκεί πρέπει να φτάσει η αναζήτηση πολιτικών ευθυνών. Με αυτή την λογική προσεγγίζει το ζήτημα των ημερών η αξιωματική αντιπολίτευση και σε αυτή την κατεύθυνση συγκλίνουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν επέλεξε την τακτική του να εστιάσει τα πυρά του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ούτε θέλησε να προσαρμόσει την επιχειρηματολογία του σε ένα αίτημα για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση. Παρά το γεγονός ότι στελέχη του, όπως ο Δημήτρης Βίτσας, σημείωναν πως κάτι τέτοιο θα ήταν σχεδόν αυτονόητο. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του «θα έπρεπε έστω από πολιτική ευθιξία και αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη ο κος Χρυσοχοίδης να έχει παραιτηθεί».

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να «δείξει» ως πρωταρχική πηγή των αυταρχικών συμπεριφορών που χαρακτηρίζουν την δράση της Ελλήνικής Αστυνομίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση διέκρινε την πρόθεση του πρωθυπουργού να μείνει «έξω από το κάδρο» όσων συνέβησαν στην Νέα Σμύρνη, εκτιμώντας ότι άφησε τον χειρισμό στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που με την σειρά του προσπαθεί να εκτονώσει την υπόθεση παραπέμποντας σε μία ένορκη διοικητική εξέταση και υιοθετώντας την λογική του «μεμονωμένου περιστατικού».

Στην αυριανή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία που θα απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης η προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Η ερώτηση Τσίπρα

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει η υπόθεση στο Μέγαρο Μαξίμου σηματοδοτείται πριν από την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως ο πρωθυπουργός θα αποφύγει αυτή την κοινοβουλευτική μάχη.

Στο κείμενο τη ερώτησης μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει αιχμές για τις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τον Covid 19 από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αναφερόμενος προφανώς στην ποδηλατάδα της Πάρνηθας και στο φαγοπότι της Ικαρίας. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι πολίτες, μετά από ένα χρόνο σε περιορισμό, δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και στελέχη της κυβέρνησης να παραβιάζουν συστηματικά τα μέτρα και την ίδια στιγμή να εξαπολύεται πογκρόμ βίας και αυταρχισμού σε οικογένειες και νέους ανθρώπους για μια κυριακάτικη βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς». Μάλιστα ρωτά ευθέως:«Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησή σας διαρκώς παραβιάζετε;»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η δράση της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται υπό το καθεστώς της σιωπηρής αποδοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σημειώνει πως «τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη ξεπερνούν κάθε όριο. Δυστυχώς όμως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συστηματικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι καταγγελίες για κλιμακούμενη αύξηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί σε πρωτοφανή βαθμό, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι καταγγελίες αστυνομικής βίας σπάνια καταλήγουν στην επιβολή κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ανέφερε πως «ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει λύσει τα λουριά και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την κατάσταση παρά μόνο με ξύλο και βία». Δίδυμο θεωρεί τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙζΑ, Χρήστος Σπίρτζης. Επισήμανε πως «οι κ.κ Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης βαρούν το δικό τους βιολί.Μοιραίοι και ανίκανοι αντάμα να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας τρομοκρατούν.

Θέμα Δημοκρατίας

Πέραν όμως από τον τακτικό χειρισμό της υπόθεσης, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει συνολικό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας. Σαφές στίγμα επ αυτού έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος. Επισήμανε για την Νέα Σμύρνη πως «το περιστατικό άγριας αστυνομικής βίας ήταν στο πλαίσιο ολόκληρης κυβερνητικής εκστρατείας που εκτυλίσσεται με στόχο τον εκφοβισμό των πολιτών». Πρόσθεσε πως «κάθε ημέρα που περνάει δείχνουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία, αλλά βάζουν σε δοκιμασία ακόμα και την ίδια τη Δημοκρατία».

Αντίστοιχη κριτική και από το τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνει πως «καταγγέλλουμε χωρίς αστερίσκους τη δράση των εν λόγω αστυνομικών αλλά και τις απαράδεκτες δηλώσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, οι οποίες αφενός αντιστρέφουν το Συνταγματικά κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας του προσαχθέντα και αφετέρου νομιμοποιούν την υπέρμετρη χρήση βίας των αστυνομικών εναντίον πολιτών.Ας μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελληνική Δημοκρατία, φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε ένα αστυνομικό κράτος βίας και ελλειμματικής δημοκρατίας».

Αναζητώντας αντιδράσεις εντός Ν.Δ

Δεν πέρασε απαρατήρητη πάντως και η πρωτοβουλία που έλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγοντας στον Νότιο Τομέα της Αθήνας Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Παππάς, Θεανώ Φωτίου και Ραλλία Χρηστίδου.

Με ανακοίνωσή τους κάλεσαν «τους βουλευτές όλων των κομμάτων του Νοτίου Τομέα και κυρίως της ΝΔ, να καταδικάσουν τα φαινόμενα απρόκλητης και πρωτοφανούς αστυνομική βίας σε πολίτες της Νέας Σμύρνης που εκτυλίχθηκαν την Κυριακή κατά τον έλεγχο τήρησης του υγειονομικού πρωτοκόλλου αντιμετώπισης της πανδημίας». Πρόσθεσαν μάλιστα ότι «καλούμε ακόμα όλους τους βουλευτές να πάρουν αποστάσεις από τον κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, βουλευτή του Νότιου Τομέα, ο οποίος δεν σεβάστηκε τους αυστηρούς περιορισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων και κοινοποίησε τα στοιχεία πολίτη σε τηλεοπτική εκπομπή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Νότιο Τομέα της Αθήνας εκλέχθηκε 2ος σε σταυρούς ο Κωνσταντίνος Κυριανάκης. Πρώτος όμως σε σταυρούς εκλέγεται με διαφορά ο Νίκος Δένδιας ενώ στην ίδια περιφέρεια κατεβαίνει και ο κεντρώας προέλευσης Χάρης Θεοχάρης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα