Ουκρανία: Μετατοπίζονται τα μέτωπα του πολέμου - Ανασυγκροτείται η Ρωσία, δεν αποχωρεί, λέει το ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 RODRIGO ABD/AP PHOTO

Στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ συνεχίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις η Ρωσία, την ώρα που η Ουκρανία μετρά τις πληγές της από τον πόλεμο που μαίνεται για περισσότερο από έναν μήνα. Την Παρασκευή συνεχίζονται οι συζητήσεις.

Συνεχίζεται η φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, με πόλεις - κλειδιά της χώρας να βρίσκονται υπό πολιορκία.

Από τις ρωσικές επιθέσεις που εξακολουθούν να σημειώνονται για περισσότερο από έναν μήνα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν από πυρά που έπληξαν ένα κομβόι πέντε λεωφορείων, τα οποία μετέφεραν εθελοντές προς την πολιορκούμενη πόλη Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ουκρανός αξιωματούχος.

ADVERTISING

"Οι Ρώσοι μαχητές πυροβόλησαν εναντίον ενός κομβόι εθελοντών κοντά στο Τσερνίχιβ. Πέντε λεωφορεία που κατευθύνονταν προς την πόλη για να απομακρύνουν αμάχους βρέθηκαν στο στόχαστρο των πυρών", έγινε γνωστό από τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επιφορτισμένη με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κοινοβούλιο.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 RODRIGO ABD/AP PHOTO

"Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά", διευκρίνισε η ίδια.

Η Ουκρανή αξιωματούχος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι "δεν αφήνουν την παραμικρή πιθανότητα να απομακρυνθούν άμαχοι από το υπό πολιορκία Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες άμαχοι να έχουν απομείνει χωρίς τρόφιμα, χωρίς νερό, χωρίς θέρμανση".

Μετά τη Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο από βομβαρδισμούς, μετά την έναρξη του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ουκρανία: Μετατοπίζονται τα μέτωπα του πολέμου

Η Μαριούπολη και ένας "διάδρομος" μεταξύ δύο ανατολικών πόλεων της Ουκρανίας, του Ιζιούμ και της Βολνοβάχα , γίνονται τα βασικά μέτωπα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

"(Η Ρωσία) αποσύρει δυνάμεις στην περιοχή του Κιέβου, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το ίδιο συμβαίνει στην περιοχή του Τσερνίχιφ", δήλωσε ο σύμβουλος Βαντίμ Ντενισένκο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα εστιάσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίχιφ.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 RODRIGO ABD/AP PHOTO

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι αυτή η αλλαγή συνιστά ανασυγκρότηση και όχι αποχώρηση.

Πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ επίσης, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom, αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού.

"Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ.

Χωρίς τρόφιμα και φάρμακα κινδυνεύει να μείνει η Χερσώνα

Στη Χερσώνα, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες στα σπίτια και οι κάτοικοι ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα: όσοι απέμειναν σε αυτήν την πόλη, στη νότια Ουκρανία, παρουσίασαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ζοφερή εικόνα της ζωής υπό ρωσική κατοχή.

Η Χερσώνα, που αριθμούσε 283.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου, κοντά στην προσαρτημένη Κριμαία. Είναι η μοναδική μεγάλη πόλης που κατάφερε μέχρι στιγμής να καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στις 3 Μαρτίου.

Το Γαλλικό Πρακτορείο συγκέντρωσε τηλεφωνικά μαρτυρίες έξι κατοίκων της Χερσώνας, όπου δεν υπάρχει κανείς ανταποκριτής διεθνούς μέσου ενημέρωσης. Και οι έξι ζήτησαν να μην αποκαλυφθεί το επώνυμό τους, γιατί φοβούνται ότι θα υποστούν αντίποινα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ρωσικές δυνάμεις μπλοκάρουν τις παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χερσώνα ενώ αρχίζει να παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων.

Ρωσία: Η Μόσχα απαγορεύει την είσοδο στους Ευρωπαίους ηγέτες και τους ευρωβουλευτές

Η Ρωσία ανακοίνωσε απόψε ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους περισσότερους ευρωβουλευτές, σε απάντηση για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία.

"Οι περιορισμοί αφορούν τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων Επιτρόπων, των επικεφαλής των ευρωπαϊκών στρατιωτικών οργανισμών, καθώς και τη μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" λόγω της "αντιρωσικής πολιτικής" τους, όπως την χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το μέτρο αυτό αφορά και τους πολιτικούς αξιωματούχους των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και δημόσια πρόσωπα και δημοσιογράφους οι οποίοι "στήριξαν τις παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, υποκίνησαν τη ρωσοφοβία ή παραβίασαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ρωσόφωνων πληθυσμών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πόλεμος στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία 2022 RODRIGO ABD/AP PHOTO

Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των προσώπων που στοχοθετούνται, όμως ανέφερε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μόσχα.

"Επαναλαμβάνουμε ότι κάθε εχθρική ενέργεια εκ μέρους της ΕΕ και των χωρών μελών της, αναπόφευκτα θα ανταποδίδεται".

Στα μέσα Μαρτίου η Ρωσία είχε ήδη ανακοινώσει ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ουκρανία: Την Παρασκευή η συνέχεια των διαπραγματεύσεων

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο, Παρασκευή 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος χθες Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πόλεμος στην Ουκρανία, Ρωσία, Ουκρανία
SHARE:

24Media Network