Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Συναγερμός σε όλη την Ευρώπη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού
Έντονη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη από τη μετάλλαξη του κορονοϊού AP

ΠΟΥ και ECDC κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους μετά την ανακάλυψη νέου στελέχους κορονοϊού, που κυκλοφορεί ήδη και εκτός Βρετανίας. Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τη νέα μετάλλαξη.

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορονοϊού στη Μεγάλη Βρετανία. Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μ. Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Χιλή, η Σαουδική Αραβία, το Ελ Σαλβαδόρ και το Ιράν, ενώ Αυστρία και η Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Μάλιστα, το Βέλγιο ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής κυβερνητική πηγή της Γερμανίας, διευκρινίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του κορονοϊού στη Βρετανία. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι πρεσβευτές θα συζητήσουν μέτρα όπως η εφαρμογή των τεστ PCR για τους ταξιδιώτες που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, στη χώρα μας, από τις 6 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού αναμένεται να αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Επίσης, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ως προς την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τους ελέγχους, κυρίως βελτιώνοντας τις ικανότητες ανίχνευσής του. Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία.

Τι ξέρουμε για τη νέα μετάλλαξη

Η παραλλαγή VUI-202012/01 διασπείρεται ταχύτητα, ούσα 70% πιο μεταδοτική, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον σε δραματικό διάγγελμά του, κατά το οποίο ανακοίνωσε και νέα αυστηρά μέτρα για το Λονδίνο και την νότια Αγγλία.

Το ECDC δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η παραλλαγή αυτή της Covid-19 να κυκλοφορεί ήδη και εκτός του βρετανικού εδάφους. Μέχρι στιγμής, εννέα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στη Δανία και από ένα στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία να καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Το Σάββατο 19/12 ο επικεφαλής ιατρός της βρετανικής κυβέρνησης, Κρις Γουίτι δήλωσε: «H Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών για Αναπνευστικούς Ιούς (Nervtag) θεωρεί τώρα ότι το νέο στέλεχος μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα. Έχουμε ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να το κατανοήσουμε καλύτερα».

Αυτό που οι επιστήμονες πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν είναι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της νέας παραλλαγής – ιδίως εάν θα οδηγήσει σε αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής ασθένειας Covid ή στην πραγματικότητα σε λιγότερες περιπτώσεις. Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι αν η νέα παραλλαγή θα είναι σε θέση να παρακάμψει την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19, τα οποία ήδη γίνονται στη Βρετανία και μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής είναι ανησυχητική – αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν αρκετές προηγούμενες μεταλλάξεις του Covid-19. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Δανίας θανάτωσε εκατομμύρια βιζόν αφού ανακάλυψε ότι εκατοντάδες περιπτώσεις Covid-19 συσχετίστηκαν με παραλλαγές του Sars-CoV-2 που μεταφέρθηκαν από εκτροφεία βιζόν. Και τον Οκτώβριο, οι αναλύσεις διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας παραλλαγής κορονοϊού που προήλθε από Ισπανούς εργάτες γης που εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα