Οι φθηνότερες περιοχές για ενοικίαση ή αγορά σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας

Οι φθηνότερες περιοχές για ενοικίαση ή αγορά σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας
Ακίνητα στην Αθήνα ISTOCK

Άνοδος των τιμών και σημαντικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Τι ισχύει σε αγορά ή ενοικίαση ακινήτου στην πρωτεύουσα.

Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των τιμών των κατοικιών στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2021.

Η αγορά του κεντρικού τομέα σημειώνει σημαντικές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή καθώς εντός του τομέα υπάρχουν περιοχές που εντάσσονται στις πιο περιζήτητες περιοχές αλλά και περιοχές με χαμηλή ζήτηση και σχετικά μειωμένη αύξηση της μέσης τιμής.

Στο εξαιρετικά τουριστικό κέντρο της Αθήνας μετά το πέρας της πανδημίας, η τάση για επαναφορά πολλών κατοικιών στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κάνει αισθητή την παρουσίας της, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις επιλογές των ενδιαφερόμενων για επένδυση σε κατοικία ή ενοικίαση στον κεντρικό τομέα Αθηνών.

Επίσης η εκτόξευση των τιμών των οικοδομικών υλικών και η ενεργειακή κρίση που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο, μειώνει τις δυνατότητας αύξησης της προσφοράς κατοικίας στο άμεσο μέλλον σε μια αγορά στην οποία ήδη καταγράφεται μειωμένη προσφορά κατοικίας και αυξημένη ζήτηση.

Αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό με τις επενδυτικές κινήσεις ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών οι οποίοι αξιοποιούν επενδυτικά τα οικιστικά ακίνητα σε τουριστικές και ελκυστικές περιοχές του κεντρικού τομέα της πρωτεύουσας, οδηγούν τις τιμές των ακινήτων στα ύψη.

Σε ό,τι αφορά την μέση τιμή πώλησης κατοικίας του κέντρου της Αθήνας για το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξεως του 7,10% καθώς η μέση τιμή από 1.556 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το πρώτο τρίμηνο του 2021, άγγιξε τα 1.667 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην ενοικίαση κατοικιών σημειώθηκε μια μικρότερη άνοδος της μέση τιμής για το κέντρο της Αθήνας καθώς από 8,87 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το πρώτο τρίμηνο του 2021, η μέση τιμή ενοικίασης έφτασε τα 9,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση της τάξεως του 1,50%.

Συγκεκριμένα η περιοχή του Κολωνακίου – Λυκαβητού στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στις πιο ακριβές περιοχές του κεντρικού τομέα το πρώτο τρίμηνο του 2022 με τη μέση τιμή πώλησης να βρίσκεται στα 3.979 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην άλλη όχθη των πιο οικονομικών κατοικιών προς πώληση, οι περιοχές του κέντρου που κατατάσσονται στις πιο οικονομικές είναι η Πατησίων – Αχαρνών με μέση τιμή πώλησης 1.120 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και τα Πατήσια με μέση τιμή πώλησης τα 1.140 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σε ότι αφορά την ενοικίαση κατοικίας, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής με μέση τιμή ενοικίασης τα 14,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ το Κολωνάκι – Λυκαβηττός βρίσκεται επίσης στις πιο ακριβές περιοχές ενοικίασης του κεντρικού τομέα με 13,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις πιο οικονομικές περιοχές ενοικίασης στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται η Πατησίων – Αχαρνών με μέση τιμή ενοικίασης τα 6,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Χαρακτηριστικά στο Κολωνάκι, διαμέρισμα 85 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, έκτου ορόφου, πωλείται στα 4.884 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Πατησίων, διαμέρισμα 95 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, πρώτου ορόφου πωλείται στα 895 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην Πλατεία Αττικής, διαμέρισμα 55 τ.μ., πέμπτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων πωλείται στα 982 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην περιοχή της Πανόρμου, διαμέρισμα 92 τ.μ., τριών υπνοδωματίων, τέταρτου ορόφου πωλείται στα 1.902 ευρώ ανά τ.μ.

Στους Αμπελόκηπους, διαμέρισμα 115 τ.μ., δευτέρου ορόφου, δύο υπνοδωματίων, πωλείται στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.

Στο πεδίο των ενοικιάσεων στον κεντρικό τομέα βρίσκουμε στο Κολωνάκι διαμέρισμα 70 τ.μ., δύο υπνοδωματίων, τέταρτου ορόφου να ενοικιάζεται στα 20 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Πατησίων, διαμέρισμα 55 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, πέμπτου ορόφου ενοικιάζεται στα 8 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Πλατεία Αττικής, διαμέρισμα 68 τ.μ., τετάρτου ορόφου, δύο υπνοδωματίων ενοικιάζεται στα 6 ευρώ ανά τ.μ.

Στην Πανόρμου, διαμέρισμα 70 τ.μ., ισόγειο, δύο υπνοδωματίων, ενοικιάζεται στα 9 ευρώ ανά τ.μ.

Στους Αμπελόκηπους, διαμέρισμα 50 τ.μ., ενός υπνοδωματίου, πέμπτου ορόφου, ενοικιάζεται στα 17 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα