Η δύσκολη μάχη της ΝΔ στο βορρά και ο διχασμός για τον τέως βασιλιά

Η δύσκολη μάχη της ΝΔ στο βορρά και ο διχασμός για τον τέως βασιλιά
Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκινά περιοδεία σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, καθώς η ΝΔ στη Β. Ελλάδα δέχεται πιέσεις. Πολιτικός “πονοκέφαλος” η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Περιοδεία σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη ξεκινά σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρώτη από μία σειρά επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η Νέα Δημοκρατία κινδύνευει με σημαντικές διαρροές προς τα δεξιά της.

Διαρροές οι οποίες μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και άρα το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι δεύτερες εκλογές, στις οποίες η ΝΔ δίνει με νύχια και με δόντια τη μάχη της αυτοδυναμίας.

Επομένως το γεγονός ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται να ενισχύεται στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ούτως ή άλλως στις εκλογές του 2019 τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης είχαν κυμανθεί πολύ πάνω από το πανελλαδικό της ποσοστό, έχει σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό στο Μαξίμου.

Σε κάποιες περιοχές, πλέον το κόμμα του κ. Βελόπουλου φέρεται να αγγίζει ακόμη και διψήφιο ποσοστό. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι σε ορισμένες περιφέρειες η Ελληνική Λύση μπορεί να είναι και τρίτο κόμμα.

Ο λόγος των διαρροών προς τα δεξιά δεν είναι όμως κυρίως ιδεολογικός, αλλά αφορά την τσέπη των πολιτών, που στενάζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, καθώς και ορισμένα τοπικά θέματα όπως η απολιγνητοποίηση στην Κοζάνη (επόμενο σταθμό των περιοδειών του κ. Μητσοτάκη) και η μείωση των εξαγωγών γούνας λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία στην Καστοριά, αλλά και ειδικά θέματα όπως το νομοσχέδιο για θέματα προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχει προκαλέσει οργή στους ενστόλους σε όλη τη χώρα.

Λίγο πιο νότια εν τω μεταξύ, στη Θεσσαλία, οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ. Κινητοποιήσεις για τις 22 Ιανουαρίου έχουν εξαγγείλει βέβαια οι αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ. Όμως τα προβλήματα είναι υπαρκτά και αφορούν συνολικά τον αγροτικό κόσμο, επομένως δεν θέλει πολύ για να βρεθούν στα μπλόκα και γαλάζιοι αγρότες ή να εξαπλωθούν οι κινητοποιήσεις προς βορρά.

Υπάρχουν όμως και… περίπου ιδεολογικοί κίνδυνοι για τη ΝΔ στα δεξιά της. Ο κ. Βελόπουλος με τη βοήθεια της Εκκλησίας ψαρεύει ως γνωστόν ψήφους και από το αντιεμβολιαστικό “κίνημα”, αλλά και τη φιλορωσική δεξιά, που έχει δυσαρεστηθεί με τη στάση της κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ανταγωνίζεται δε για τις ψήφους αυτές με τον καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, Ηλία Κασιδιάρη. Και πλέον η ΝΔ έχει και έναν ακόμη πολιτικό πονοκέφαλο, μετά το θάνατο του τέως βασιλιά, Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Εσωκομματική γκρίνια στη ΝΔ για την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ

Το θέμα της κηδείας του έκπτωτου μονάρχη επιβεβαίωσε ότι υπάρχει εντός της ΝΔ, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα, όσο πολύ περισσότερο και στην Πελοπόννησο, ένα φιλοβασιλικό κομμάτι και πολλοί ακόμη που βλέπουν το θέμα με όρους… lifestyle και περιμένουν στη Μητρόπολη πριγκίπισσες και βασιλιάδες. Υπάρχει όμως και ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας και της κεντροδεξιάς, που δε θα συγχωρούσε στο Μαξίμου οποιαδήποτε άλλη απόφαση από αυτή που πήρε.

Οι αιχμές του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το γεγονός ότι ο Γλύξμπουργκ θα κηδευτεί ως ιδιώτης και όχι με τιμές αρχηγού κράτους, αναδεικνύουν πάντως το μέγεθος του εσωκομματικού προβλήματος της ΝΔ.

Το Μαξίμου διαμήνυσε με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ότι: “Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν ειναι καιρός για να αναζητήσουμε ή να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια ή διχασμούς, με αναφορά στο παρελθόν.”

Με άλλα λόγια το Μαξίμου σχεδόν απολογείται στο κομμάτι της φιλοβασιλικής δεξιάς γιατί δεν αγνόησε το πολίτευμα της χώρας και το δημοψήφισμα του 1974. Ο κ. Οικονόμου άλλωστε διαβεβαίωσε ότι όλες οι αποφάσεις για το τελετουργικό ελήφθησαν από την κυβέρνηση σε συνεννόηση και με πλήρη αλληλοκατανόηση με την οικογένεια Γλύξμπουργκ.

Πώς θα γίνει λαϊκό προσκύνημα, χωρίς να είναι λαϊκό προσκύνημα

Εν τω μεταξύ, η σορός του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ επισήμως μεν δεν θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στην πραγματικότητα όμως αυτό ακριβώς θα συμβεί, καθώς θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από τις 06:00 έως τις 10:00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας.

Με αιτιολογία πάντως ότι πρόκειται για κηδεία ιδιώτη και άρα δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε να παραστεί, το Μαξίμου έχει αφήσει ελεύθερους βουλευτές και υπουργούς να δώσουν το παρών. Ήδη ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίμης Χρυσομάλλης, δήλωσε ότι θα παραστεί στην κηδεία και αναμένονται και υπουργοί όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης θα απουσιάζει στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται δε να πάει και ο κ. Σαμαράς.

Βέβαια το Μαξίμου δεν έχει κανένα λόγο να αποτρέψει γαλάζια στελέχη να δώσουν το παρών στην κηδεία Γλύξμπουργκ, καθώς η γαλάζια ηγεσία “κοιτά” προς το κέντρο, αλλά ταυτόχρονα θέλει να κλείνει και το μάτι στη φιλοβασιλική δεξιά.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Ξάνθη.

Στις 13:30, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Θράκης, στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion» στην Κομοτηνή.

Στις 19:00, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στις 09:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Περιφερειακά ΜΜΕ στην Αλεξανδρούπολη.

Στις 11:00, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης κατασκευής της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα