Η Μάχη της Γενιάς μας – Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ!

Η Μάχη της Γενιάς μας – Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ!
Shutterstock

Οι Γιώργος Τσούμας και Μανώλης Αννέτης, μέλη του Κινήματος Αλλαγής, γράφουν στο NEWS 24/7 για την κλιματική κρίση και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις επόμενες γενιές.

Πολλές χώρες σε παγκόσμια κλίμακα είναι εκτεθειμένες στην μανία της φύσης, νησιωτικά κράτη και παραθαλάσσιες περιοχές απειλούνται με εξαφάνιση, ακραία καιρικά φαινόμενα στερούν ανθρώπινες ζωές λόγω απουσίας σχεδίου πολιτικής προστασίας, πυρκαγιές αφανίζουν δάση και ολόκληρα οικοσυστήματα, χερσαία και θαλάσσια, αφανίζονται λόγω αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Στη μικρή κλίμακα της Ελλάδας, οι εικόνες είναι λιγότερο σοκαριστικές από έναν φονικό τυφώνα, αλλά δεν παύουν να ομολογούν το προφανές, πως η κλιματική κρίση αγγίζει και τη χώρα μας. Αμέτρητες πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση μας, ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ζωές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες, διαλύουν περιουσίες, το φυσικό τοπίο αλλοιώνεται χρόνο με το χρόνο, και η μόλυνση του περιβάλλοντος απειλεί ευθέως την πανίδα του τόπου.

Η ανάσχεση της Κλιματικής Αλλαγής και των συνεπειών της, λοιπόν, αποτελεί ζήτημα επιβίωσης τόσο για τη γενιά όσο και για τις επόμενες, ενώ παράλληλα αποτελεί και ηθικό χρέος του πολιτικού συστήματος, τόσο σε εγχώρια, όσο και σε διεθνή κλίμακα. Στο επίπεδο της Ελλάδας, είναι ανάγκη όλοι οι πολιτικοί χώροι να στρέψουν την πολιτική τους ατζέντα σε μία πράσινη κατεύθυνση, με στόχο να συμβάλλουν τοπικά, αλλά και παγκόσμια, στην προσπάθεια σταδιακής μείωσης των ρύπων και τελικής επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας. Με μεγάλη ικανοποίηση ως βλέπουμε πως ο πολιτικός μας χώρος, το Κίνημα Αλλαγής, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών και είναι αυτός που εισάγει επιτέλους στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της Κλιματικής Αλλαγής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το Κίνημα Αλλαγής, ως φυσική συνέχεια του ΠαΣοΚ, είναι ο πολιτικός χώρος με τη μεγαλύτερη συνέπεια διαχρονικά σε θέματα περιβάλλοντος (ας μην ξεχνάμε τον Νόμο 1650/86 του ΠαΣοΚ για την προστασία του Περιβάλλοντος που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο καμπής για την περιβαλλοντική πολιτική της χώρας), που έγκαιρα εισήγαγε την έννοια της πράσινης ανάπτυξης στα ελληνικά δεδομένα εδώ και μία δεκαετία επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου. Σήμερα, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, για δημιουργία ενός προοδευτικού Κλιματικού Νόμου στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία της Προέδρου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά, πρόκειται να θέσει τον οδικό χάρτη της προσαρμογής της χώρας στις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το Κίνημα Αλλαγής διοργανώνει σειρά περιβαλλοντικών δράσεων και παρεμβάσεων για να επιτύχει τη διάδραση με την κοινωνία και την ευαισθητοποίηση του πολίτη. Στη μάχη αυτή, οι νέοι του Κινήματος Αλλαγής δηλώνουμε παρόντες!

Μέσα από το Δίκτυο Νέας Γενιάς, με διαρκείς πολιτικές διεργασίες και κινηματικές δραστηριότητες, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα της Κλιματικής Κρίσης, θέτοντας στο επίκεντρο τις κοινωνικές, οικονομικές, διαγενεακές προέκτασεις. Γιατί η αναγκαία πράσινη μετάβαση δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Πρέπει να έχει πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόσημο. Πρέπει να γίνει με όρους δικαιοσύνης, ισονομίας και δημοκρατίας. Πρέπει να μειώσει την ψαλίδα των ανισοτήτων και όχι να τη μεγεθύνει, όπως όλες οι μεγάλες κρίσεις κατά το παρελθόν. Πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στη νέα εποχή της ενέργειας και των μηδενικών ρύπων, ενώ κρίνεται απολύτως αναγκαία η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας και των παραγωγικών φορέων της καθ’ όλα τα βήματα αυτής της μετάβασης. Μόνο έτσι δύνανται να καθοριστούν δίκαια οι προτεραιότητες στην πορεία προς ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, κι όχι για τους λίγους και ισχυρούς!

Συνεπώς, η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά στο πλαίσιο ενός συνολικού νέου Κοινωνικού Πράσινου Συμβολαίου, στα πρότυπα του ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος του New Green Deal, που θα αγγίζει όλους τους κρίσιμους τομείς. Πρώτιστα, την πρόσβαση στην εργασία: η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε αυτό μιας κυκλικής οικονομίας δύναται να δημιουργήσει πολύτιμες θέσεις εργασίας, αναγκαίες για το κοινωνικό σύνολο, στο πλαίσιο, βέβαια, ενός βιώσιμου μοντέλου απασχόλησης, απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της απλήρωτης υπερεργασίας. Επιπρόσθετα, το κράτος πρόνοιας: είναι αδήριτη ανάγκη η ενίσχυση του προκειμένου να υπηρετεί αποτελεσματικά τον πολίτη, στο πλαίσιο της διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης σε θέματα υγείας και φυσικών καταστροφών, κάτι που ανέδειξε η πανδημία της Covid-19. Tέλος, τη Παιδεία μας: η αναγκαία στροφή προς την περιβαλλοντική εκπαίδευση και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και σεβασμού προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο χρειάζεται να είναι στο επίκεντρο ενός διαφορετικού μοντέλου εκπαίδευσης που ζητάμε και διεκδικούμε.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή! Στην Ολλανδία, σε μία ιστορική δικαστική απόφαση, γνωστός κολοσσός πετρελαιοειδών καταδικάστηκε σε τεράστια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στη Γερμανία, η άνοδος του κόμματος των Πρασίνων σηματοδοτεί την στροφή των πολιτών προς ένα νέο μείγμα πολιτικής, με επίκεντρο το περιβάλλον. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού και δεσμεύτηκε σε 50% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030. Στα του οίκου μας, η Ελλάδα πληρώνει κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια ευρώ για περιβαλλοντικά πρόστιμα, αφαιρώντας έτσι πολύτιμους πόρους από άλλους ζωτικούς τομείς. Οφείλουμε λοιπόν όλοι, καθένας από το δικό του μετερίζι, να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, για να καταστήσουμε τη χώρα μας ενεργειακά ανεξάρτητη και πρωτοπόρα, για να αμβλύνουμε τις ανισότητες! Είμαστε ίσως η τελευταία γενιά που μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε το ρου της Ιστορίας και η πρώτη γενιά που θα ζήσει στο πετσί της, τις τραγικές συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής αν μείνουμε απραγείς. Ο κλιματικός νόμος είναι το όπλο στη φαρέτρα μας, για μια νέα εποχή κλιματικής ουδετερότητας. Είναι καιρός να δώσουμε μαζί τη μάχη της Γενιάς μας! Για ένα βιώσιμο, καλύτερο μέλλον!

  • Ο Γιώργος Τσούμας είναι Χωροτάκτης-Πολεοδόμος Μηχανικός και επιχειρηματίας, Συντονιστής του Δικτύου Νέας Γενιάς και μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής

 
  • Ο Μανώλης Αννέτης, είναι Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπεύθυνος για την Κλιματική Αλλαγή στο Δίκτυο Νέας Γενιάς και μέλος ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα