Κορονοϊός: “Ώρα μηδέν” για την εστίαση – Τι θα ανακοινώσει τελικά σήμερα ο Μητσοτάκης 

Κορονοϊός: “Ώρα μηδέν” για την εστίαση – Τι θα ανακοινώσει τελικά σήμερα ο Μητσοτάκης 
ΝΑΥΠΛΙΟ - ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ Eurokinissi

Η δήλωση του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, που αναβλήθηκε χθες λόγω του σεισμού στη Σάμο, θα γίνει σήμερα. Έρχεται lockdown στην εστίαση.

Η συνεχής ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, φέρνει ακόμη πιο αυστηρά νέα μέτρα εν είδει μινι- lockdown, ιδίως στην εστίαση, τα οποία θα ανακοινώσει τελικά σήμερα Σάββατο μέχρι το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ο σεισμός στη Σάμο ανέτρεψε χθες το σχεδιασμό του Μαξίμου.

Το γεγονός όμως ότι χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 1.690 νέα κρούσματα, το οποίο πλησιάζει πολύ το όριο των 2.000 κρουσμάτων που θεωρείται κρίσιμο, καθώς και η πικρή εμπειρία από την αποτυχία της πολιτείας να ελέγξει -ιδίως στην επαρχία- την εφαρμογή του ωραρίου των καταστημάτων, έφερε στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες το κλείσιμο συνολικά της εστίασης, είτε σε όλη την Ελλαδα είτε στις πορτοκαλί περιοχές, που περιλαμβάνουν όμως και την Αττικη, με αλλα λόγια τη μισή Ελλαδα. Δηλαδή, να κλείσουν από τη Δευτέρα όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να επιτρέπεται μόνο το delivery, όπως είχε γίνει και την άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι το βασικό σενάριο στο τραπέζι του πρωθυπουργού μέχρι την Πέμπτη αφορούσε στην αυστηροποίηση του ωραρίου, δηλαδή στο να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 10 ή και τις 9 το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινά νωρίτερα, ενδεχομένως και από τις 10 ή 11 το βράδυ ο περιορισμός κυκλοφορίας, σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές.

Περιορισμοί κυκλοφορίας θα επιβληθούν και μεταξύ νομών, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από μία περιοχή με πολλά κρούσματα σε μία άλλη, όπου η επιδημιολογική κατάσταση είναι καλύτερη.

Έτερο μέτρο που έχει συζητηθεί είναι η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πράσινες και κίτρινες περιοχές.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται επίσης στην αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας ακόμη και στο 80%.

Τα όποια μέτρα θα έχουν και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, δηλαδή όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης θα ισχύσουν για ένα μήνα, με την ελπίδα ότι έτσι αφενός θα αντιμετωπιστεί η κόπωση των πολιτών αφού θα υπάρχει ένας ορατός ορίζοντας λήξης του μίνι- lockdown, και αφετέρου θα μπορέσει το σχέδιο να αποδώσει πριν εξαντληθούν οι αντοχές του ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξήθηκε χθες σε 128…

Τα περιοριστικά μέτρα θα συνοδεύονται δε από μέτρα οικονομικής στήριξης των κλάδων που θα πληγούν. Δεν είναι τυχαίο προφανώς ότι χθες επρόκειτο μετά τον κ.Μητσοτάκη, να έκανε ανακοινώσεις και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αν και φυσικά όλα ανεβλήθησαν λόγω του σεισμού.

Όλα αυτά τα μέτρα είναι βεβαίως αντικείμενο επεξεργασίας μέχρι την τελευταία στιγμή και ο πρωθυπουργός θα λάβει σήμερα τις οριστικές του αποφάσεις, ενώ προφανώς και θα αναφερθεί και στο χτύπημα του Εγκέλαδου, το οποίο στάθηκε και αφορμή για να επικοινωνήσει εν μέσω της συνεχιζόμενης ελληνοτουρκικής κρίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα