Lockdown: Η αύξηση κρουσμάτων τρομάζει την κυβέρνηση και φρενάρει το άνοιγμα 

Lockdown: Η αύξηση κρουσμάτων τρομάζει την κυβέρνηση και φρενάρει το άνοιγμα 
Η νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού χθες, ιδίως στην Αττική, έβαλε οριστικά φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για χαλάρωση του lockdown AP Photo/Petros Giannakouris

Χαλάρωση του lockdown από τις 8 Μαρτίου στην καλύτερη περίπτωση, καθώς ο χθεσινός υψηλός αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού ιδίως στην Αθήνα ακυρώνει τα σχέδια της κυβέρνησης 

Η νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού χθες, ιδίως στην Αττική, έβαλε οριστικά φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για χαλάρωση του lockdown, με άνοιγμα του λιανεμπορίου, από την 1η Μαρτίου.

Για την ακρίβεια τα ισχύοντα μέτρα κατά του κορονοϊού αναμένεται σε κάθε περίπτωση να πάρουν παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 8 Μαρτίου. Ευλόγως θα τεθεί βέβαια το ερώτημα κατά πόσον είναι αποτελεσματικά, δεδομένου ότι είναι κοινώς αποδεκτό πως πρόκειται για… ολίγον από lockdown: Με εξαίρεση τα εμπορικά καταστήματα, τα σχολεία και την εστίαση, οι υπόλοιποι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας λειτουργούν σχεδόν κανονικά.

Και παρόλα αυτά βέβαια το κόστος για την οικονομία είναι μεγάλο, καθώς για παράδειγμα η πτώση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο φτάνει τα 4,5 δισ ευρώ και οι έμποροι πιέζουν για να ανοίξει η αγορά το συντομότερο δυνατό.

Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση θα κληθεί να εξετάσει κατά πόσον απαιτείται μία ουσιαστική αυστηροποίηση των περιορισμών και αυτή τη φορά όχι με μέτρα που θα αφορούν τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών ή εν τέλει θα δημιουργούν περισσότερο συνωστισμό όπως έγινε με την απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.

Θα κληθεί επίσης να αντιμετωπίσει την κόπωση που έχουν επιφέρει σπασμωδικές πολιτικές και η απουσία παραδείγματος από την ίδια την ηγεσία, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι η έξοδος από το τούνελ αργεί ακόμη.

Προτεραιότητα πάντως για το Μαξίμου αποτελεί ο τουρισμός και συγκεκριμένα να είναι σε θέση η χώρα από το Πάσχα και μετά να αρχίσει να ανοίγει σε τουρίστες από χώρες, που θα έχουν επιτύχει ανοσία ή θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, παρότι σημειωτέον ότι δεν είναι βέβαιο πως δεν θα μεταδίδουν τον κορονοϊό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της ΕΕ μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης και 26ης Φεβρουαρίου, επανέφερε την πρόταση για ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και επανέλαβε τη σημασία της ταχείας αδειοδότησης νέων εμβολίων από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, πάντα με σεβασμό σε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας αλλά δίχως γραφειοκρατικά κωλύματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα