Μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”, νέοι φόβοι για θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο

Μετά το “Μητσοτάκης γιοκ”, νέοι φόβοι για θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο
Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δε θα παίξει το παιχνίδι της όξυνσης, όπως θέλει ο Ερντογάν, αλλά ετοιμάζεται και για όλα τα πιθανά σενάρια σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο 

Έτοιμη για όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας, δηλώνει η κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα παίξει το παιχνίδι της όξυνσης, όπως επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Μαξίμου απάντησε βέβαια άμεσα στις νέες πρωτοφανείς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. “Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους”, είχε σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δε θα μπει σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την Άγκυρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκτίμησε (ΣΚΑΪ) ότι δεν υπάρχει λόγος η κυβέρνηση να μπει σε μία διαδικασία αντιδικιών με τη γειτονική χώρα.

“Η Τουρκία γενικά διαπραγματεύεται με έναν ιδιόρρυθμο τρόπο μερικές φορές. Χρησιμοποιεί και μέσα εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής”, σχολίασε ο κ.Δένδιας.

Τόνισε επίσης πως: “Δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης κατ’ επιλογήν του συνομιλητή μας. Εάν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι πρέπει να οξύνει, θα οξύνει επειδή αυτή το έκρινε, όχι επειδή την υποχρέωσε μια άλλη πλευρά.” Και διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι “διάλογος με καθεστώς διαρκών υπερπτήσεων και ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια”.

Το ραντεβού που (δεν) θα γίνει στη Μαδρίτη

Η αναφορά αυτή του ΥΠΕΞ δεν ήταν προφανώς τυχαία, όπως και η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός σε συνομιλίες, εφόσον όμως τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Όπως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, οι αρχές καλής γειτονίας και η συναντίληψη για την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και την πτερυγα αυτή της Συμμαχίας.

Και αυτό καθώς σε ένα περίπου μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπν Ερντογάν θα βρεθούν μαζί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Τίθεται επομένως το ερώτημα ποιο θα είναι το κλίμα τότε.

Εν τω μεταξύ, οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας δημιουργούν νέους φόβους για “θερμό καλοκαίρι” στο Αιγαίο. Ήδη εξάλλου μετά το μπαράζ υπερπτήσεων του Απριλίου, είχε σημάνει συναγερμός στην Αθήνα.

Αλλά η νέα παράνομη Navtex της Τουρκίας, η οποία βγάζει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στο Αιγαίο, και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου που συνεχίζονται, κλιμακώνουν ακόμη περισσότερο την ένταση.

“Εχουμε απαντήσεις για όλα τα πιθανα σενάρια κλιμάκωσης”, έλεγαν διπλωματικές πηγές, ενώ απέδιδαν το τελευταίο “ρεσιτάλ” Ερντογάν στις επικείμενες εκλογές στη γείτονα και στη δύσκολη οικονομική κατάσταση. “Δε θα σηκώσουμε το γάντι για να κάνει το δικό του εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι ο Ερντογάν”, έλεγαν.

Άλλα βλέπει η Αθήνα, άλλα λέει ο Στόλτενμπεργκ

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν επίσης ότι επικρατεί εκνευρισμός στην Άγκυρα, διότι όπως λένε η Τουρκία πίστευε ότι χάρη στον πόλεμο στην Ουκρανία θα αναβαθμιζόταν ξανά ο ρόλος της και οι ΗΠΑ θα συγχωρούσαν και θα ξεχνούσαν τους S400 και το φλερτ με τη Ρωσία. Αλλά, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ διέψευσε τις τουρκικές προσδοκίες, αναδεικνύοντας την Ελλάδα στον αξιόπιστο εταίρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πάντως δήλωσε χθες ότι αναγνωρίζει τις ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία. Η Τουρκία βεβαίως απλά εκβιάζει με το βέτο για να λάβει F16 και να αρθούν οι κυρώσεις για τα F35.

Ξεκίνησαν εν τω μεταξύ χθες στην Αθήνα συνομιλίες για την προμήθεια 24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F35, κόστους 3,5 δισ ευρώ: Ομάδα αμερικανών είχε συνάντηση για το θέμα με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Τα παράπλευρα οφέλη για τη ΝΔ

Η όξυνση με την Τουρκία πάντως, εφόσον μείνει σε ελεγχόμενο πλαίσιο, έχει και παράπλευρα οφέλη για την κυβέρνηση, η οποία μπορεί να παίξει το χαρτί των εθνικών θεμάτων, συσπειρώνοντας ιδίως την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση εξάλλου θέλει να ξυπνήσει μνήμες από τα γεγονότα στον Έβρο στις αρχές του 2020, δηλώνοντας σε επιφυλακή για τυχόν νέα προσπάθεια της γειτονικής χώρας να εργαλειοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Και ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί με την ευκαιρία να “νομιμοποιήσει” πολιτικά τα pushback σε βάρκες φορτωμένες με δυστυχισμένους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα