Σκοπιανό: Στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ το έγγραφο για την Συνταγματική Αναθεώρηση

Σκοπιανό: Στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ το έγγραφο για την Συνταγματική Αναθεώρηση
O Zόραν Ζάεφ Eurokinissi

Τι αλλάζει στο σύνταγμα της πΓΔΜ. Οι προβλέψεις για σύνορα, διασπορά και όνομα στην Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ξεκίνησε την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με το σχετικό έγγραφο, που εγκρίθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας, να βρίσκεται ήδη στο κοινοβούλιο.

Το συγκεκριμένο κείμενο περιλαμβάνει τροπολογίες οι οποίες προβλέπουν την προσθήκη του γεωγραφικού προσδιορισμού “Βόρεια” πριν την λέξη “Μακεδονίας”,  αλλαγές στο προοίμιο, ενώ τροποποιεί και τα άρθρα 3 και 49, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Όλες οι αναφορές, λοιπόν, σε “Δημοκρατία της Μακεδονίας” στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας θα αντικατασταθούν από το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Στο άρθρο 3, πλέον, προτείνονται οι εγγυήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί το απαραβίαστο των συνόρων, καταγράφοντας ρητά, πως η χώρα δεν έχει καμία εδαφική διεκδίκηση.

Στο άρθρο 49, όπου υπήρχε αναφορά για την πρόνοια σε “Μακεδόνες” που ζουν σε γειτονικές χώρες, η διατύπωση αλλάζει και κάνει λόγο για “διασπορά” κατ’ αντιστοιχία και όσων προβλέπονται στο ελληνικό Σύνταγμα.

Παρά το γεγονός ότι το κείμενο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, όπως αναμενόταν άλλωστε, άγνωστο παραμένει εάν ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 80 απαραίτητους για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης βουλευτές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Ζάεφ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, έκανε λόγο για “ιστορικό καθήκον’ των βουλευτών και “υποχρέωσή” τους απέναντι στους πολίτες, ώστε, όπως χαρακτηριστικά είπε, ” να ανοίξουν το δρόμο της Μακεδονίας προς την σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία”.

Σε ερώτηση εάν το γεγονός ότι το κείμενο βρίσκεται στη Βουλή σημαίνει, ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι βουλευτές, απάντησε ότι η διαδικασία ξεκινά σήμερα και αυτό που αναμένει από τους βουλευτές είναι να ακολουθήσουν την βούληση των πολιτών, όπως αυτή εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα 2/3 των βουλευτών δεν υπερψηφίσουν την συνταγματική αλλαγή, τότε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ αναμένεται να προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα