Το σχέδιο για το Πάσχα: Τι θα γίνει με εκκλησίες και εστίαση

Το σχέδιο για το Πάσχα: Τι θα γίνει με εκκλησίες και εστίαση
Ανάσταση Eurokinissi

Άμεσα αναμένονται οι ανακοινώσεις για το δεύτερο Πάσχα με κορονοϊό. Φρένο στα σενάρια πρόωρου ανοίγματος έβαλε ο Μητσοτάκης. Το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 15 Μαΐου

Οι ανακοινώσεις για το δεύτερο Πάσχα με κορονοϊό αναμένονται άμεσα, καθώς οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίασαν εκτάκτως χθες και η ολομέλεια της Επιτροπής θα συγκληθεί σήμερα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Σε αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να απευθύνει μήνυμα στους πολίτες τις επόμενες ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, έβαλε χθες φρένο σε κάθε σενάριο πρόωρου ανοίγματος, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το βασικό κορμό του σχεδιασμού της προκειμένου να ανοίξει χωρίς προβλήματα ο τουρισμός στα μέσα Μαΐου. Ως εκ τούτου, μάλλον βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Σε αντίθεση με πέρυσι, εφέτος οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές (αν και οι καμπάνες της Ανάστασης θα χτυπήσουν νωρίτερα) και τη Μεγάλη Εβδομάδα η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ξεκινά στις 22:00. Ήδη η Ιερά Σύνοδος προέβη χθες στις σχετικές ανακοινώσεις για την αλλαγή ώρας των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, προεξοφλώντας και τις ανακοινώσεις της πολιτείας, αφού άλλωστε το “ιερό deal” για το Πάσχα είχε ήδη “κλειδώσει”.

“Πολιτεία και Εκκλησία βρίσκονται σε διαρκή διάλογο και συνεννόηση ώστε και η θρησκευτική λατρεία να ασκείται ανεμπόδιστα και στη μεγάλη πρόκληση των καιρών, την ανάσχεση της πανδημίας, να ανταποκριθούμε με επιτυχία. Ο πρωθυπουργός έχει συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν προ 10ημέρου και σε συνάντησή τους στη Βουλή” αναφέρουν άλλωστε κυβερνητικά στελέχη.

Τι νόημα έχει όμως να ψαλλεί το “Χριστός Ανέστη” νωρίτερα; Η κυβέρνηση βασικά δεν θέλει να χρειαστεί να καταργήσει εντελώς την απαγόρευση κυκλοφορίας, με το σκεπτικό ότι θα διευκολυνθούν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια και τα κορονοπάρτι σε πλατείες.

Τι θα γίνει τελικά με την εστίαση

Όσον αφορά στην εστίαση, η κυβέρνηση καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ για κορονοκαπηλεία και σχολιάζει καυστικά το “ξαφνικό ενδιαφέρον” της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι σαφές όμως ότι η απόπειρα της Κουμουνδούρου να κάνει “άνοιγμα” στη μεσαία τάξη, η οποία στις τελευταίες εκλογές εγκατέλειψε το ΣΥΡΙΖΑ για τη ΝΔ, δεν πέρασε απαρατήρητη από την κυβέρνηση, η οποία θα προτιμούσε να ανοίξει την εστίαση τελικά πριν το Πάσχα.

Εξ ου και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε χθες ότι: “Η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς για το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους και αναμένει τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Δεν λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάση το τι θα ήταν πρόσκαιρα αρεστό, αλλά με βάση το τι είναι σωστό για την προστασία της δημόσιας υγείας.”

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει θέσει στην Επιτροπή το ερώτημα επίσπευσης του ανοίγματος της εστίασης, που είχε προγραμματιστεί για μετά τις 4 Μαϊου, ωστόσο θα δεχθεί την εισήγηση των ειδικών και το πιθανότερο είναι τελικά όντως εστιατόρια, καφέ κλπ να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση της επιτροπής και για την κανονική (δηλαδή χωρίς click away ή click inside) λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και για τα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία πιέζουν μετά την πρώτη αναβολή επαναλειτουργίας τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης 10 Μαΐου να ανοίξουν και γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Μετά το Πάσχα θα επιτραπούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τότε θα καταργηθεί και το SMS στο 13033.

Και πλέον όλα θα είναι έτοιμα για το άνοιγμα του τουρισμού, από τις 15 Μαΐου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα