Ιντερνετικό μυστήριο: Η αλήθεια για τις αψίδες που επιβίωσαν από ατομική βόμβα και τσουνάμι

Ιντερνετικό μυστήριο: Η αλήθεια για τις αψίδες που επιβίωσαν από ατομική βόμβα και τσουνάμι
Η αψίδα τύπου Torii στο Ναγκασάκι μετά τον βομβαρδισμό ASSOCIATED PRESS

Ένα "μυστήριο" έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες στο Twitter με πολλούς χρήστες να στήνουν τις δικές τους θεωρίες - Η επιστημονική εξήγηση για το "θαύμα της Ιαπωνίας".

Οι αψίδες τορίι (torii) είναι οι παραδοσιακές ιαπωνικές πύλες που συναντώνται στις εισόδους σιντοϊστικών ιερών. Είθισται να κατασκευάζονται από ξύλο, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιείται πέτρα ή χάλυβας, σχηματίζοντας ένα Π.

Βάσει παράδοσης τα τορίι σηματοδοτούν τη μετάβαση από τον έξω κόσμο στο τόπο κατοικίας της θεότητας, ενώ το πέρασμα από το τορίι θεωρείται μια πράξη εξαγνισμού και συνοδεύεται από πλύσιμο των χεριών και του στόματος με νερό.

Πύλη τύπου torii AP Photo/Eugene Hoshiko

 

Οι εν λόγω αψίδες τύπου Myoshin έγιναν και πάλι “viral”, αυτή τη φορά στον κόσμο του X (πρώην Twitter) από μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό non aesthetic things που έχει πάνω από 3 εκατομμύρια ακολούθους.

Κάποιος χρήστης επανέφερε το ερώτημα που έχει τεθεί και στο παρελθόν, πώς γίνεται δηλαδή μια τέτοια αψίδα να έχει επιβιώσει από την ατομική βόμβα του 1945, αλλά και από το τσουνάμι του 2011. Στην ανάρτησή του που αναδημοσιεύθηκε στο non aesthetic things, δεν αποσαφηνίζεται αν πρόκειται για την ίδια αψίδα, κάτι που πυροδότησε θεωρίες συνωμοσίας. Σημειώνεται εδώ πως οι ατομικές βόμβες επανήλθαν στις δημόσιες συζητήσεις λόγω του Οπενχάιμερ που αυτό το διάστημα παίζεται στους κινηματογράφους.

Ιδού το επίμαχο meme:

 

Χρήστης που σχολίασε κάτω από την ανάρτηση, έσπευσε πάντως να βάλει τα πράγματα στην επιστημονική τους διάσταση, απαντώντας σε παραφιλολογίες που δημοσιεύθηκαν. Όπως σημείωσε ο Manoj Varma, η πρώτη από τις δύο παραπάνω εικόνες δείχνει μια αψίδα να στέκεται μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945. “Το Ναγκασάκι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Kyushu, του νοτιότερου από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας”, αναφέρει. Μάλιστα, η ατομική βόμβα έπεσε στα 800 μέτρα από το ιερό Sanno Shrine, το οποίο είχε συνολικά τέσσερις αψίδες γύρω του.

Σήμερα διασώζεται η μισή πέτρινη πύλη, όντας ένα μνημείο που υπενθυμίζει τη φρίκη του πυρηνικού ολέθρου. Η πρώτη φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο του ιαπωνικού στρατού Yosuke Yamahata μια ημέρα ακριβώς μετά τον βομβαρδισμό, στις 10 Αυγούστου του 1945. Οι φωτογραφίες του Yamahata είχαν αρχικά λογοκριθεί από τον αμερικανικό στρατό και μέρος αυτών παρουσιάστηκε τελικά στο Life Magazine στις 29 Σεπτεμβρίου 1952.

Ανάλογη αψίδα διασώζεται και στη Χιροσίμα.

Ο ναός Sanno Shrine στο Nagasaki AP

 

Η δεύτερη φωτογραφία είναι από το ιερό Kozuchi στην πόλη Otsuchi στη βορειοανατολική ακτή του νησιού Honshu, μετά από το φονικό τσουνάμι που έπληξε την περιοχή τον Μάρτιο του 2011 (με πάνω από 15.000 νεκρούς).

Σημειώνει πως πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές αψίδες, και όχι την ίδια. “Οι πύλες Torii κατασκευάζονταν παραδοσιακά από ξύλο ή πέτρα, αλλά σήμερα μπορούν επίσης να κατασκευαστούν από οπλισμένο σκυρόδεμα, χαλκό, ανοξείδωτο χάλυβα ή άλλα υλικά”, τονίζει ακόμη ο χρήστης Manoj Varma. “Ίσως λοιπόν αυτό να εξηγεί το γιατί έχουν επιβιώσει”. Επίσης, η αρχιτεκτονική δόμηση της καμάρας, την κάνει ανθεκτική έναντι των δονήσεων.

Το παραπάνω θέμα είχε αναδειχθεί και από το Snopes που διερευνά hoaxes στο διαδίκτυο. Το Snopes επιβεβαιώνει πως πράγματι πρόκειται για δύο διαφορετικές πύλες, σε διαφορετικά σημεία της Ιαπωνίας, ενώ η Dailymail είχε συγκρίνει το 2011 τις δύο καταστροφές που έπληξαν τη χώρα, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικά καρέ.

Πρακτικά, τα δύο καρέ που έγιναν εκ νέου viral είναι μεν αυθεντικά, ωστόσο όπως είπαμε δεν απεικονίζουν την ίδια αψίδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα