ΖΜΑΚ: Η ποπ κουλτούρα επιστρέφει στα ελληνικά ρινγκ

ΖΜΑΚ: Η ποπ κουλτούρα επιστρέφει στα ελληνικά ρινγκ

Χάρη στο ΖΜΑΚ, το pro-wrestling δεν είναι πια ένα μακρινό όνειρο που οι Έλληνες φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο από τις οθόνες της τηλεόρασης. Το NEWS247 βρέθηκε στο AthensCon και γνώρισε τους Έλληνες παλαιστές-performers του ZMAK, από τον θρυλικό Γιώργο Τρομάρα μέχρι τους νεότερους στο χώρο του κατς. ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ευγενία Χορού

Αν το Σαββατοκύριακο που πέρασε είδατε κόσμο να είναι ντυμένο και βαμμένο σαν κάποιο χαρακτήρα από κόμικ ή βιντεοπαιχνίδι και εσείς απορήσατε , τότε ίσως να σας ξέφυγε κάτι θεαματικό! H ποπ κουλτούρα είχε την τιμητική της θέση το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Δεκέμβρη, καθώς όλη η αγάπη για τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τα video games και τα επιτραπέζια παιχνίδια συγκεντρώθηκε στο 2ο AthensCon, στο Κλειστό Παλαιού Φαλήρου.

Σχεδιασμένο με βάση παγκόσμια πρότυπα, το AthensCon αποτελεί ένα συνέδριο που δίνει την ευκαιρία στους φανατικούς αλλά και το κοινό που έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο, να συμμετάσχει σε ένα πλήθος εκδηλώσεων και workshop, διαδραστικών εμπειριών και show. Παράλληλα, το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά Έλληνες και ξένους comic artists, να προμηθευτεί κάθε είδους τεύχος και συλλεκτικό αντικείμενο και να γνωρίσει σημαντικές μορφές του χώρου στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου.

Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της ποπ κουλτούρας, το συνέδριο δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει και ένα υπερθέαμα κατς. Αν ακούτε για πρώτη φορά αυτό τον όρο δικαιολογείστε, καθώς μιλάμε για μια μορφή άθλησης και θεάματος η οποία έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και άρχισε να αναβιώνει τον τελευταίο χρόνο μέσω του ZMAK.

 

ZMAK, η επιστροφή του pro-wrestling

To κατς, ή ευρύτερα γνωστό ως pro-wrestling, είναι ένα show πάλης με βάση κάποιους σκηνοθετημένους χαρακτήρες. Οι παλαιστές-performers είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στις πολεμικές τέχνες, οι οποίοι υποδύονται έναν χαρακτήρα με πλήρες ιστορικό και στοιχεία και παλεύουν με τον εκάστοτε αντίπαλο με στόχο την ψυχαγωγία του θεατή. Τα πιο γνωστά παραδείγματα pro-wrestling show και προμόσιον είναι το WWE, το Smackdown και το Raw.

Στην Ελλάδα, η κλασσική πάλη είχε μεγάλη απήχηση για αρκετά χρόνια με αρκετές εμβληματικές μορφές της παλιάς σχολής που όμως κόπασε κάπου στο ’90. Ιδιαίτερα η ποπ-κουλτούρα στα ρινγκ δεν ήταν ποτέ τόσο διαδεδομένη στη χώρα μας όπως στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα το κατς να φαντάζει για μερικούς ένα όνειρο και show που μπορούσαν να το παρακολουθούν μόνο μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης.

Από το 2016 όμως, το pro-wrestling άρχισε να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, μέσα από το ZMAK . Το ΖΜΑΚ είναι μια διοργάνωση που ξεκίνησε αρχικά με 12 αθλητές-performers και μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να συγκεντρώσει 45 performers. Μέσα από διαδικτυακά επεισόδια, live events και αγώνες αλλά και ειδικές προπονήσεις το ΖΜΑΚ στοχεύει να κάνει αισθητή την παρουσία του κατς στην Ελλάδα, να προσφέρει ένα υπερθέαμα στους «φίλαθλους» και να ορίσει εκ νέου τη σχέση του ελληνικού κοινού με το συγκεκριμένο θέαμα.

 

Έξω από την παλαίστρα

Το ΖΜΑΚ, αν και στον έναν χρόνο παρουσίας του στην Ελλάδα έχει διοργανώσει αρκετούς αγώνες, στην ουσία βγήκε για πρώτη φορά «εκτός της παλαίστρας του» στο AthensCon. Κατά τη διάρκεια του διήμερου, το κοινό είχε τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τον θεσμό: από τον ιδρυτή του Πέτρο Πολυχρονίδη, μέχρι τους αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν στους αγώνες. Επιπλέον, επειδή υπάρχει συχνά δυσπιστία ως προς την αληθοφάνεια των αγώνων, η διοργάνωση με την επίβλεψη ειδικών εκπαιδευτών «προκαλούσε» το κοινό να πάρει μια γεύση εντός του ρινγκ για το πόσο ψεύτικο είναι το pro-wrestling.

Πριν από τα δυο live shows στο πλαίσιο του AthensCon, προηγήθηκε και μια συνέντευξη τύπου όπου οι θεατές παρακολούθησαν τους performers να ανταλλάσσουν «φιλοφρονήσεις», ενώ παράλληλα όλοι τίμησαν τον «βετεράνο της πάλης και δύναμης» Γιώργο Τρομάρα, ο οποίος βρισκόταν στο ZMAK ως επίτιμος καλεσμένος.

 

Γνωρίζοντας τους performers

Αν κανείς συνομιλήσει με τους performers, θα καταλάβει ότι παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτό που κάνουν. Αφενός λόγω της προπόνησης και του πάθους που έχουν για το pro-wrestling, αφετέρου διότι μιλούν εντός του χαρακτήρα που υποδύονται στο ρινγκ. Ορισμένες φορές τα όρια είναι τόσο ασαφή που είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς αν αληθεύουν ή όχι καθώς υπάρχει λεπτομερές σενάριο και στοιχεία!

Από τον θρυλικό Γιώργο Τρομάρα μέχρι τους πιο νέους στον χώρο του κατς, γνωρίσαμε και μιλήσαμε μερικούς από τους αθλητές του ΖΜΑΚ, γνωρίζοντας το ιδιαίτερο αυτό άθλημα μέσα από μια άλλη οπτική.

Γιώργος Τρομάρας

 

«Αυτά τα χειροκροτήματα είναι που με κρατάνε ζωντανό και είμαι 69 χρονών και είμαι ακόμη λιοντάρι,» ήταν τα λόγια του Γιώργου Τρομάρα όταν το κοινό τον καταχειροκρότησε στη συνέντευξη τύπου.

Ο Γιώργος Τρομάρας ξεκίνησε να ασχολείται με την πάλη το 1960, τότε που το άθλημα ήταν στο ζενίθ. «Τότε μπορώ να πω ότι η πάλη μαζί με το ποδόσφαιρο συναγωνιζόντουσαν στην κοσμοσυρροή που υπήρχε. Όταν παίζαμε στον Παναθηναϊκό γεμίζαν τα γήπεδα,» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο Τρομάρας έχει κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα Ελλάδος στην ελευθέρα ιαπωνική πάλη, ενώ ως επαγγελματίας παλαιστής στο «κατς» κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης το 1979. Ως παλαιστής έχει ταξιδέψει περίπου  σε 35 κράτη παλεύοντας με κάθε είδους αθλητή.

Ο Τρομάρας όμως, πέρα από την πάλη έκανε και μια δεύτερη καριέρα παρουσιάζοντας προγράμματα μυϊκής δύναμης  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Για τον Γιώργο Τρομάρα, «μέσα από το πρόγραμμα του, παρουσίαζε στα νέα παιδιά την άθληση, την παιδεία, και αγάπη πάντα μακριά από τη “μάστιγα που ονομάζονται ναρκωτικά”.» Οι «ιδιαίτερες» αυτές επιδείξεις περιλάμβαναν «άθλους», όπως το να τραβάει βαγόνια τρένων και φορτηγά με τα δόντια, να ακινητοποιεί βαριά οχήματα με τα χέρια και άλλα πολλά.

Ο Τρομάρας αναφέρει πώς «η πάλη που έκανα εγώ και η «σειρά» η δικιά μου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που γίνεται σήμερα (σ.σ pro-wrestling).» Παρ’ όλα αυτά επικροτεί την προσπάθεια αυτή για την αναβίωση του κατς στην Ελλάδα και παροτρύνει τους νέους να ασχοληθούν, αρκεί να θέσουν τις σωστές βάσεις.

«Είναι σημαντικό να ασχοληθούν με την ερασιτεχνική πάλη, να ξέρουν να πατάνε πάνω στην παλαίστρα, και να κατεβαίνουν σε επίσημους αγώνες. Έπειτα αν μπορούν και στέκονται και ξέρουν και θέλουν να ασχοληθούν με το «αμερικάνικο» wrestling ας το κάνουν. Αξίζει να ασχοληθούν με οποιοδήποτε άθλημα αρκεί να αποφεύγουν καταχρήσεις και αναβολικά. Ο αθλητής γίνεται με την άθληση και τη σωστή διατροφή. Δεν είναι τυχαίο που αντέχω τόσα χρόνια και παρουσιάζω πράγματα. Όταν ξεφεύγεις και πας σε ντοπαρίσματα και άλλα πράγματα, πιστεύω ότι τότε είναι που χάνεται η ομορφιά της άθλησης,» αναφέρει.

Ιωάννης Αφεντούλης -«3Β»

 

Ο Ιωάννης Αφεντούλης είναι ο γενικός διευθυντής του «ΖΜΑΚ» που είναι και εν ενεργεία παλαιστής. Παλεύει εδώ και 1,5 χρόνο περίπου ως pro-wrestler κάτι που  ήταν όνειρο ζωής από τα 14 του όταν παρακολουθούσε το Smackdown και το Raw. Τον τελευταίο χρόνο ο κόσμος τον έχει γνωρίσει ως τον ήρωα «3Β». Είναι μέλος της “Κa$$ Company” – μια εταιρεία που ανήκει στον ελληνοαμερικάνο κροίσο Kris Ka$$, όπου κατέχει μεγάλο μέρος των μετοχών του ZMAK. Ο ίδιος δηλώνει ότι στόχος του είναι να πάρει όσους περισσότερους τίτλους μπορεί έτσι ώστε η Κa$$ Company να εδραιώσει την κυριαρχία της και εντός του ρίνγκ.

Πρίγκηπας Βίκτωρ Γ’ διάδοχος του παμβαλκανικού θρόνου και ο Ιπποκόμος του Αλφρέδος Β’

 

Ξεκίνησε να ασχολείται με την πάλη στα 14 του όπου άρχισε να παλεύει σε κανονικούς αγώνες ελληνορωμαϊκής πάλης. Λόγω τραυματισμού εγκατέλειψε την ελληνορωμαϊκή αλλά αργότερα μετέβη στο pro-wrestling όπου ασχολείται με αυτό 3 χρόνια.

Προπονείται δύο ώρες την ημέρα, και αρκετές φορές κάνει 2 σέσιον που καταλήγουν σε πεντάωρη προπόνηση.

Χασάπης

 

Παρακολουθεί pro-wrestling από το 6 χρονών και είναι φανατικός. Από το πρώτο κιόλας ΖΜΑΚ ήταν κομμάτι του και μάλιστα στο δεύτερο show κατέκτησε το πρωτάθλημα. Ασχολείται με το pro-wrestling δυο χρόνια και έχει παρελθόν με τις πολεμικές τέχνες (Brazilian jiu jitsu). Αναφορικά με το κατς, πιστεύει ότι δεν φρόντισαν οι παλιοί να συνεχιστεί αυτός ο θεσμός στην Ελλάδα, αλλά ευτυχώς υπάρχει επάνοδος η οποία πήγε πολύ καλύτερα από τις προσωπικές του προσδοκίες.

Σπύρος Λούης

 

Ασχολείται με το pro-wrestling 2 χρόνια, αλλά έχει μεγάλο ιστορικό στα αθλήματα λόγω της οικογένειάς του και του επωνύμου του.  Ξεκίνησε να ασχολείται με το pro-wresling γιατί το παρακολουθούσε από  μικρός και ήθελε να διακριθεί σε αυτό. Ο Λούης βρισκόταν ήδη ένα χρόνο σε εκπαίδευση όταν ξεκίνησε η ιδέα του ΖΜΑΚ από τον Πολυχρονίδη οπότε ήταν έτοιμος για να ξεκινήσει να παλεύει. «Πρέπει να θέλεις το κάνεις αυτό γιατί σου αρέσει και το αγαπάς και έχεις το μικρόβιο,» δηλώνει και ευελπιστεί πως μέσα από σκληρή δουλειά σταδιακά θα αναρριχηθεί στην κορυφή.

Μανώλης Γαλυφιανάκης

 

Με βαριά «κρητική» προφορά, ο Γαλυφιανάκης αναφέρει ότι είναι από τα Σφακιά και κατέβηκε για πρώτη φορά στον Ταύρο όπου έμαθε «πέντε πράγματα για τον κόσμο της επαγγελματικής πάλης.» Ασχολείται τρία χρόνια με το pro-wrestling και αφιερώνει ένα δίωρο την ημέρα στην προπόνηση. Δηλώνει ότι κράτησε το προφίλ του «Κρητικού» γιατί προτιμά να ξεχωρίσει στην Ελλάδα παρά κάπου έξω.

Φαλακρός Γκουρού

 

Ξεκίνησε με power-lifting και judo από μικρή ηλικία. Μπήκε σε αυτό το «τρυπάκι» παρακολουθώντας pro-wrestling από μικρός το οποίο του έδωσε κίνητρο να ασχοληθεί και επίσημα με αυτό όταν ιδρύθηκε. «Δεν διαφέρουμε σε τίποτα από κανέναν Αμερικανό ή οποιασδήποτε άλλης χώρας performer και νιώθουμε ένα κομμάτι από αυτό,» δηλώνει περήφανα για το προμόσιον του ΖΜΑΚ.

El Greko

 

Ο El Greko έχει μακρύ παρελθόν με το pro-wrestling. Στην R-evolution – η αρχή του ΖΜΑΚ- προπονούσε όλα τα παιδιά. Ο ίδιος κάνει pro-wrestling γύρω στα τέσσερα χρόνια ενώ ασχοληθεί και με το ράγκπυ σε επίπεδο εθνικής. Ασχολούνταν με την πάλη από το 2004.

Αυτό που του αρέσει στο pro-wrestling είναι η μαγεία της πάλης. «Είμαι ένας ήρωας καθημερινός για όλους του Έλληνες και γίνομαι κάτι παραπάνω από την καθημερινότητά μου,» δηλώνει.

Αναφορικά με το ΖΜΑΚ, πιστεύει ότι με σωστές βάσεις και ένα βήμα τη φορά, η οργάνωση μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστια επίπεδα, όχι μόνο εντός της  Ελλάδος και Ευρώπης, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

MIC (Gemini Crew)

 

Ασχολείται με το pro-wrestling 3 χρόνια. Από παιδί του άρεσε και με την πρώτη ευκαιρία έγινε μέλος του ΖΜΑΚ. Είναι ικανοποιημένος με το σημείο που έχει φτάσει προς το παρόν αλλά θα ήθελε μελλοντικά να φύγει στο εξωτερικό.

Christin

 

Η Christin είναι μέλος του ZMAK ως ring announcer. Μπορεί η ίδια να μην συμμετέχει στους αγώνες αλλά είναι αθλήτρια muay-thai. Για τον ρόλο της ως ring announcer, δηλώνει πώς υπάρχει αλληλεπίδραση με τον κόσμο και στόχος της είναι να ανεβάσει τον ενθουσιασμό του κοινού, γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει από τους announcers των «κλασσικών» πολεμικών τεχνών.

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα