‘Παιχνίδι’ ισορροπιών

Τη λύση που θα καθησυχάσει το εσωτερικό του κόμματος, αλλά και θα πείσει τους δανειστές να κλείσει η β΄ αξιολόγηση ψάχνουν στο Μέγαρο Μαξίμου τη στιγμή που ξεκινά ένας νέος γύρος τετ α τετ κυβερνητικών στελεχών με τους θεσμούς
- 08 Φεβρουαρίου 2017 07:17
Με ένα μπαράζ διαβουλεύσεων το τελευταίο 24ωρο στην Ηρώδου Αττικού και στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να ξεθολώσουν το τοπίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές την ώρα που οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Το μεσημέρι ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φρανς Τίμερμανς. Την σκυτάλη αναμένεται να πάρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά και την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group, σε μια ύστατη προσπάθεια οι δανειστές να πειστούν πως η ψήφιση προληπτικών μέτρων 4,2 δισ. ευρώ είναι αδύνατη ακόμα και συνταγματικά από την ελληνική κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου έχει διαμορφωθεί ήδη η γραμμή που θα ακολουθηθεί τις 12 ημέρες που απομένουν μέχρι το κρίσιμο Eurogroup και βασίζεται στο όσο δυνατόν συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Το χρονοδιάγραμμα
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο NEWS 247 πως αυτό που θα διερευνηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 20 Φεβρουαρίου είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες συγκλίσεις ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και στο κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούν ότι το «τρένο» της ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα χαθεί, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, όπως δήλωσε και χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι αν επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια χωρίς πολιτική λύση θα ήταν «δώρο άδωρο» με την πίεση για την κυβέρνηση να αυξάνεται σε πεδία στα οποία είναι δεδομένο πως υπάρχει διαφωνία.
Καλά πληροφορημένες πηγές ξεκαθάριζαν πως προαπαιτούμενα που χρειάζονται για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και θα είναι νομοσχέδια για τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά, αλλά και τα ενεργειακά, εφόσον υπάρξουν αλλαγές. «Όλα τα υπόλοιπα έχουν ψηφιστεί από το Φθινόπωρο», διευκρίνιζαν χαρακτηριστικά.
Αναζητείται έντιμος συμβιβασμός
Επιμένοντας στην άποψη πως «υποχωρήσεις σε θέματα αρχών δεν πρόκειται να γίνουν» στο Μαξίμου αναζητούν εκείνη τη λύση που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δανειστές και στο εσωτερικό της χώρας και θα μετριάσει τις αντιδράσεις από τη διαφαινόμενη μείωση του αφορολόγητου.
Το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον δημοσιονομικό κόφτη έχει μπει στο μικροσκόπιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα επιχειρήσει σε συνεννόηση με τους εταίρους να δώσει μια «ανάσα» σε κοινωνικά στρώματα που καλούνται για άλλη μια φορά να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της κρίσης.
Πιθανές φοροαπαλλαγές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ή μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα μπορούσε να ήταν μια πρωτοβουλία που θα λειτουργούσε θετικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ στο τραπέζι φέρεται να έχουν μπει και αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά.
Αυτό το οποίο παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο κομμάτι των εργασιακών, όπου οι πιέσεις που θα ασκηθούν – ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ – θα είναι αφόρητες. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι μεγάλος με δεδομένο το πολιτικό κόστος που θα επισύρουν τυχόν υποχωρήσεις σε αυτό το πεδίο.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν, ωστόσο πως η τελική πρόταση που θα έρθει στη Βουλή θα είναι ισορροπημένη και «ζυγισμένη» με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρξουν ουσιαστικές αντιρρήσεις στο εσωκομματικό που θα προκαλούσε ερωτηματικά για την τελική ψήφισή της.