Πώς η Στερεά Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες σε διεθνείς επενδυτές. Το μήνυμα του Κ. Μπακογιάννη

Πώς η Στερεά Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες σε διεθνείς επενδυτές. Το μήνυμα του Κ. Μπακογιάννη

Το NEWS 247 ακολούθησε τη διπλωματική αποστολή που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με την Enterprise Greece, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα Synergassia. Οι τοπικές επιχειρήσεις, οι εξαγωγές και οι μελλοντικές επενδύσεις στο επίκεντρο της τριήμερης επίσκεψης των 28 εμπορικών ακολούθων. Ποιοι οι στόχοι και οι προοπτικές της Περιφέρειας; Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη (Pics)

Της Μίκας Κοντορούση

«Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους μας. Ξεκινήσαμε με τα Κέντρα Στήριξης για να τις βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους. Συνεχίζουμε με κινήσεις για να ανοιχτούν σε όλο τον κόσμο και να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά. Είναι απόφασή μας να πάμε κόντρα στα λουκέτα και να προχωρήσουμε». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης εγκαινίασε την Πέμπτη σε γνωστό ξενοδοχείο της Ερέτριας το πρόγραμμα Synergassia (13-16/4) με την από κοινού συμμετοχή της Enterprise Greece, τον αρμόδιο εθνικό Οργανισμό για την προώθηση των Επενδύσεων και Εξαγωγών, ανοίγοντας κυριολεκτικά το «παράθυρο» 60 τοπικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Περίπου 28 εμπορικοί ακόλουθοι από τις πρεσβείες των Κίνα, ΗΠΑ, Καναδά, Ουγγαρίας, Ιρλανδίας, Σλοβακίας, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Νότιας Αφρικής, Αιγύπτου, Ινδονησίας, Κύπρου, Ιορδανίας, Τυνησίας, Περού, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Ταϊπέι και Ισραήλ κατά την τριήμερη παραμονή τους σε Ερέτρια και Καμένα Βούρλα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν από κοντά πρότυπες βιομηχανίες/βιοτεχνίες σε κάθε περιφερειακή ενότητα και να δουν ιδίοις όμμασι τις υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας τους, αλλά και να ενημερωθούν για την επενδυτική δραστηριότητα και τις δυνατότητες εξαγωγής. Στόχος άλλωστε της διπλωματικής αποστολής είναι η ανάπτυξη συνεργασιών και η αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων.

 

Η επιχειρηματική επίσκεψη περιλαμβάνει ημερίδα – παρουσίαση του επιχειρηματικού προφίλ της Περιφέρειας υπό τον τίτλο «Το Επιχειρηματικό Οικοσύστημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας: Ευκαιρίες & Προοπτικές», κατ’ ιδίαν συναντήσεις εξωστρεφών επιχειρήσεων με τους διπλωμάτες (Παλίρροια Α.Ε., SABO S.A., ΕΛΒΑΛ Α.Ε., Εκκοκκιστήρια SKL – Αφοί Σκλαπάνη, Κτήμα Χατζημιχάλη και Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες Α.Ε.), σεμινάριο για τις ΜμΕ της περιοχής και συνομιλίες με εμπορικά επιμελητήρια. Σημειώνεται ότι η διπλωματική αποστολή αντίστοιχου βεληνεκούς, διοργανώνεται για πρώτη φορά στη Στερεά Ελλάδα.

Κατά την υποδοχή των ακολούθων ο κ. Μπακογιάννης, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε πολλή συζήτηση για το λεγόμενο ‘ελληνικό παράδοξο’. Το χάσμα μεταξύ του υποσχόμενου δυναμικού της χώρας από τη μία πλευρά και τις λανθασμένες πολιτικές από την άλλη. Είμαι βέβαιος ότι όλοι γνωρίζετε τα διαρθρωτικά προβλήματα της εθνικής οικονομίας μας. Ωστόσο, ακόμη και κατά τον έκτο χρόνο της κρίσης που διανύει η χώρα μας, εξακολουθούμε να διαθέτουμε ανθρώπινο ταλέντο, πλούσιους φυσικούς πόρους και σπάνια πολιτιστική κληρονομιά. Σήμερα ελπίζουμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την ανάδειξη του εργατικού δυναμικού της περιοχής και πλέον στοχεύουμε σε αποτελεσματικότερες διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και τη συνεργασία μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών».

 

Και συνέχισε: «Κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα της εποχής; Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό το δύσκολο δρόμο και στην εφαρμογή αντισυμβατικού διοικητικού μοντέλου, με την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, κάνοντας χρήση παγκόσμιων και ευρωπαϊκών πρακτικών, αλλά και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έδωσε έμφαση σε οικονομικές δραστηριότητες των ποικιλόμορφων περιοχών, όπως στην αγροτοδιατροφική παραγωγή (34% της εθνικής αγροτικής παραγωγής), τη βαριά βιομηχανία, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως πιθανούς τομείς συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε σε ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που αναμφίβολα αναδεικνύουν την Στερεά Ελλάδα σε διεθνές ανταγωνιστικό εταίρο που όμως δεν ξεχνά την ιστορία, τον πολιτισμό και τις τοπικιστικές παραδόσεις.

“Με την παροχή κινήτρων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τους νέους, τη στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, καθώς και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.”

«Με την παροχή κινήτρων και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τους νέους, τη στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, καθώς και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, πιστεύουμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε την περιφερειακή οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Έτσι, για παράδειγμα, το αργότερο μέχρι αρχές του φθινοπώρου θα τεθεί σε λειτουργία μία νέα υπηρεσία Επιχειρηματικότητας, σχεδιάζουμε τη δημιουργία καινοτόμου Τεχνολογικού Κέντρου για τη διασύνδεση της παραγωγής με εκπαιδευτικά ερευνητικά Ιδρύματα, ενώ συστήνεται νέο Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές και περιφερειακές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα, να επωφεληθούν πλήρως από τα νέα χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε., αλλά και να αναζητήσουν ιδιωτικές επενδύσεις», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

 

«Σας στηρίζουμε. Και αν χρειάζεστε βοήθεια, θα είμαστε εδώ», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, κατά τον χαιρετισμό του στην ημερίδα. «Η συγκυρία της σημερινής μας συνάντησης είναι ιστορική. Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση κατά 22% το 2015. Και η Στερεά Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία. Η χώρα μας είναι βασικός προμηθευτής των διεθνών αγορών και κατέχει την 5 θέση στην Ε.Ε. στα προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας (102 στο σύνολο της εθνικής παραγωγής). Πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της παραμονής των κατοίκων στις ρίζες τους, στην επαρχία. Θέλουμε να προωθήσουμε τα αγροτικά προϊόντα, να αυξήσουμε το ποσοστό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και να ενδυναμώσουμε την εξαγωγική μας δραστηριότητα. Γι’ αυτό και απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την βελτίωση των δράσεων προώθησης, την αύξηση της παραγωγής με νέα εργαλεία και η συνέχιση της συνεργασίας με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με στόχο την αποκέντρωση. Θέλουμε να παντρέψουμε τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό με τις δικές σας γνώσεις. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

“Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο να λέμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν”

«Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο να λέμε πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν. Ελπίζουμε να γίνει το πλαίσιο φιλικότερο για επενδυτές στην Ελλάδα. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμούς, Ηλίας Ξανθάκος, ενώ στην ανάγκη συνένωσης των τοπικών δυνάμεων, την εξωστρέφεια και τη δημιουργικότητα, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Enterprise Greece, Χρήστος Στάικος. «Το πρόγραμμα Synergassia σκοπεύει άλλωστε σε αυτή τη λογική. Στο πώς θα μπορέσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε τις δυνατότητες της χώρας μας. Έχουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και στόχος μας είναι να δώσουμε σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις κίνητρα για διεθνοποίηση», κατέληξε.

 

Ενδιαφέροντα ήταν και στοιχεία που παρέθεσε από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και πήρα τον λόγο επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της Marketing Greece, Ιωσήφ Πάρσαλης, ο προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Στ. Ελλάδας Κωνσταντίνος Λέμας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ευριπίδης Δοντάς, ο πρόεδρος του Συνδέσμους Βιομηχανιών Στ. Ελλάδας, Νικόλαος Κουδούνης, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ΤΕΙ Στ. Ελλάδας, Βασίλης Σταθόπουλος και ο Βασίλης Κίλιας, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

 

Τον συντονισμό/χαιρετισμό ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Δημήτρης Βουρδάνος.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο, με τελευταίο σταθμό τις ιστορικές εγκαταστάσεις Ιχρυοκαλλιέργειας στο Γαλαξίδι, αλλά και την επίσκεψη στο Μαντείο των Δελφών, τον ομφαλό της Γης.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα