Γώγος: “Ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί, έγινε πιο μεταδοτικός”

Γώγος: “Ο κορονοϊός έχει μεταλλαχθεί, έγινε πιο μεταδοτικός”
Glomex

Ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, την ανατρεπτική συμπεριφορά του και το κατά πόσο αρκούν οι 3 βδομάδες του lockdown.

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και την αύξηση της μεταδοτικότητάς του μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ έκανε τις εκτιμήσεις του για το πώς θα επηρεάσει τη διασπορά το επερχόμενο lockdown, που τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο (07/11) έως και τις 30 Νοεμβρίου.

“Μαθαίνουμε συνέχεια και βλέπουμε διαρκώς τη συμπεριφορά του ιού. Σε διάφορες περιπτώσεις ο ιός μεταλλάσσεται και εδώ υπήρξαν δύο – τρεις μεταλλάξεις που τον έκαναν σαφώς πιο μεταδοτικό. Υπάρχει τώρα ένα στέλεχος που τον έχει μετατρέψει σε πιο μεταδοτικό, πιο επιθετικό και πιο εκφραστικό της πρωτεΐνης αυτής που μπαίνει μέσα στον οργανισμό μας. Δηλαδή κολλάει ευκολότερα. Μπορεί να δούμε και πράγματα που δεν τα περιμένουμε σε σχέση με τη συμπεριφορά και τη μεταδοτικότητα του ιού. Μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερο ή μπορεί να βελτιωθεί”, είπε ο κ. Γώγος, αναφέροντας πως ο κορονοϊός ανατρέπει συνεχώς τα δεδομένα.

Σχετικά με το lockdown και το εάν είναι αρκετές οι 3 βδομάδες, ο Καθηγητής ανέφερε: “Αυτά που ξέρουμε, βέβαια, είναι ότι ο χρόνος αναπαραγωγής του ιού είναι γύρω στις 7 με 15 μέρες. Αυτό που ελπίζουμε είναι ότι με τις δύο βδομάδες απομόνωσης και απομάκρυνσης του ενός από τον άλλο θα μπορέσει να ελεγχθεί αυτή η διασπορά της μετάδοσης. Και μία βδομάδα ακόμα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Έτσι ελπίζουμε οι τρεις βδομάδες να είναι επαρκείς, για να προλάβουμε να ελέγξουμε αυτό το κύμα και την κάθετη αύξηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή”.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν αποκλείεται παράταση του lockdown, καθώς και άλλες φορές ο κορονοϊός ανέτρεψε τις σχεδιασμένες καταστάσεις, τονίζοντας: “Δεν θα σταματήσει να μεταδίδεται φυσικά, θα συνεχιστεί το πρόβλημα. Θα χρειαστεί να παραμείνουν αρκετά από τα μέτρα. Οι τρεις βδομάδες είναι σίγουρες, γιατί είναι ζωτικής σημασίας να σταματήσει αυτή τη στιγμή η διασπορά. Μπορεί τα κρούσματα να ανέβουν τις επόμενες μέρες, γιατί ίσως τα αποτελέσματα της διασποράς που έχει γίνει στις κόκκινες περιοχές να φανούν αυτή τη βδομάδα”.

“Το RT πρέπει να πέσει κάτω από το 1, γιατί έχει φτάσει 1,5 και 2 σε αρκετές κόκκινες περιοχές, και τα κρούσματα να γίνουν πάλι τριψήφιος αριθμός, κάτω από 1.000, για να πούμε ότι απέδωσε το lockdown”, είπε κλείνοντας ο κ. Γώγος.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα