Κορονοϊός: 55 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 4 νέοι θάνατοι

Κορονοϊός: 55 νέα κρούσματα στην Ελλάδα και 4 νέοι θάνατοι
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αυξήθηξαν κατά 55 τα κρούσματα του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2.463 κρούσματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης 55 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και τέσσερις νέους θανάτους. Όπως ανέφερε συνολικά έχουν σημειωθεί 125 θάνατοι.

Σχετικά με τα νέα κρούσματα ο κ. Τσίόδρας σημείωσε ότι τα περισσότερα αφορούν υγειονομικές δομές με επιδημίες. Συνολικά έχουμε σήμερα 2.463 κρούσματα, με το 56% να αφορά άνδρες. Τα 574 κρούσματα, δηλαδή το 24%, θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι και 1.131 (46%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 15 είναι γυναίκες, το 29%, και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 85% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Θετικό είναι το γεγονός ότι 57 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά οι θάνατοι είναι 125 σε όλη τη χώρα. Οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη και το 90,4% είχεκάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία από 75 ετών και άνω.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι «η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με του Ιατρικού Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων, ώστε να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα σε περιοχές που υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Παραδείγματος χάριν, όχι σε ανοιχτούς αλλά σε κλειστούς χώρους, όπως τα ΜΜΕ, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα. Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική, ώστε να μη γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μη δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα και τον τρόπο χρήσης των μασκών».

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι «όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, τη μύτη και το στόμα, να πλένει πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό αλκοολούχο αντισηπτικό πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει. Όταν την αφαιρεί, να το κάνει με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μην αγγίζει την μπροστινή επιφάνεια της μάσκας, η οποία μολύνεται πολύ εύκολα. Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο. Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου».

«Πρέπει να καταλαβαίνουμε τους κινδύνους. Το να μολυνθούμε χωρίς να το θέλουμε με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, τη δυσκολία της αναπνοής από τη χρήση της μάσκας και μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας που μας αποτρέπει από τα πιο σημαντικά, όπως η υγιεινή των χειρών και η διατήρηση της απόσταση. Η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο στη φάση που θέλουμε να μηδενίσουμε ει δυνατόν τις ευκαιρίες μετάδοσης του ιού. Η χρήση της μάσκας δεν καταργεί το απόλυτα απαραίτητο μέτρο του να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας όσο μπορούμε περισσότερο. Καταλαβαίνουμε όταν κάποιος χρησιμοποιεί μία μάσκα πόσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει αυτό και να μεταδώσει τον ιό αν δεν έχει χρησιμοποιήσει αντισηπτικό στο χέρι» κατέληξε ο καθηγητής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα