Οργή στη Σρεμπρένιτσα για την εκλογή Σερβοβόσνιου δημάρχου

Ο πρώτος Σερβοβόσνιος δήμαρχος στη βοσνιακή πόλη, εκεί όπου το 1995 σημειώθηκε η μεγαλύτερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, με δράστες Σερβοβόσνιους
- 18 Οκτωβρίου 2016 09:20
Ανησυχία στους συγγενείς των χιλιάδων μουσουλμάνων που σφαγιάστηκαν στη Σρεμπρένιτσα από Σερβοβόσνιους τον Ιούλιο του 1995, έχει προκαλέσει η εκλογή του Σερβοβόσνιου Μλάντεν Γκρούιτσιτς στη θέση του δημάρχου.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν την Δευτέρα, ο Γκρούισιτς συγκέντρωσε το 54,4% των ψήφων στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου και έγινε ο πρώτος Σέρβος δήμαρχος της βοσνιακής πόλης από το 1999.
Η είδηση έγινε δεκτή με οργή από τους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής, της χειρότερης στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η οποία έχει χαρακτηριστεί γενοκτονία από δύο διεθνή δικαστήρια. Σχεδόν 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η πόλη ήταν υπό την προστασία του ΟΗΕ.
Ο απερχόμενος μουσουλμάνος δήμαρχος, Καμίλ Ντουράκοβιτς, με δάκρυα στα μάτια, αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα και δεσμεύτηκε να υποβάλλει ένσταση.
Συγγενείς όσων δολοφονήθηκαν στη Σρεμπρένιτσα δήλωσαν ότι αισθάνονται “προδομένοι” από την εκλογή του Σέρβου υποψηφίου. “Προδοθήκαμε από τη διεθνή κοινότητα το 1995, όταν μας άφησαν αβοήθητους και τώρα μας πρόδωσαν για δεύτερη φορά” ανέφερε η Χατιτζά Μεχμέντοβιτς, που έχασε τον σύζυγό της και τους δύο γιους της και διευθύνει μια οργάνωση επιζώντων.
Σημείωσε, επίσης, ότι ο Γκρούισιτς “δεν μπορεί να υπηρετήσει” την πόλη, “γιατί τα είδωλά του είναι εγκληματίες πολέμου, όπως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς”. Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της Βοσνίας το 1992-1995, φυλακίστηκε τον προηγούμενο Μάρτιο για 40 χρόνια από δικαστήριο του ΟΗΕ για τον ρόλο του στα βίαια γεγονόταν, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.
Ο τότε Σέρβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλίσεβιτς, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη των Σέρβων που είχαν επικεφαλής τον διαβόητο Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των όσων έγιναν στη Σρεμπρένιτσα.
“Φόβος για τους νέους”
“Δεν φοβάμαι για τον εαυτό μου. Σκότωσαν πριν από πολύ καιρό τους γιους μου”, δήλωσε η Μεχμέντοβιτς στο Γαλλικό Πρακτορείο και πρόσθεσε: “Αλλά φοβάμαι για τους νέους που έχουν παιδιά και οι οποίοι προσπαθούν να ξαναχτίσουν την πόλη, βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη”.
Οι ηττημένοι των δημαρχιακών εκλογών έχουν τρεις μέρες να υποβάλλουν ένσταση, με τον Ντουράκοβιτς να έχει εκφράσει ήδη την σχετική απόφαση του. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σεράγεβο, υποστήριξε ότι θα καταθέσει ένσταση μέχρι την Τετάρτη, επικαλούμενος “μια σειρά από παρατυπίες”.
Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ πάντως, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα είναι οριστικό. “Ο υποψήφιός μας κέρδισε”, είπε στο Βελιγράδι, προσθέτοντας ότι ο Γκρούισιτς θα ηγηθεί μιας πολιτικής “της πραγματικότητας” και θα σέβαστεί τους πάντες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Beta.
Ο 34χρονος Γκρούισιτς, καθηγητής χημείας, προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους της μουσουλμανικής κοινότητας, τονίζοντας ότι το δημαρχείο θα συνεχίσει να τιμά τους νεκρούς του 1995. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από τις εκλογές, είχε παραδεχτεί ότι “το έγκλημα κατά των μουσουλμάνων έγινε” αλλά όπως οι περισσότεροι Σέρβοι αρνήθηκε να το αναγνωρίσει ως γενοκτονία, λέγοντας “αφήνω τα αρμόδια όργανα να το κρίνουν”.
Κατά τον πόλεμο της Σερβίας την περίοδο 1992-1995, Σέρβοι της Βοσνίας, Κροάτες και μουσουλμάνοι βρέθηκαν αντιμέτωποι, με 100.000 άτομα να χάνουν τη ζωή τους και 2 εκατ. να εκτοπίζονται. Η σύγκρουση έληξε με τις ειρηνευτικές συνομιλίες του Ντέιτον, με την οποία η χώρα χωρίστηκε σε δύο ημιανεξάρτητες περιοχές, τη Σερβική Δημοκρατία Σέρπσκα και την Μουσουλμανο-κροατική ομοσπονδία. Η Σρεμπρένιτσα έχει παραμείνει στη δικαιοδοσία των Σέρβων.