Ποιος ήταν ο 15χρονος Μπερκίν Ελβάν

default image

Τι είχε αναφέρει για τον αδικοχαμένο 15χρονο ο Ερντογάν και η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το προφίλ ενός παιδιού η ιστορία του οποίου συγκλόνισε τον κόσμο

Το μεσημέρι της Τρίτης ένοπλοι ακροαριστερής οργάνωσης εισέβαλαν στο γραφείο του εισαγγελέα Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν.

Ο εισαγγελέας έχει αναλάβει την έρευνα για τον θάνατο ενός νεαρού που τραυματίστηκε από την αστυνομία κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και η οργάνωση Μέτωπο για την Ελευθερία του Λαού (DHKP-C), ζητά από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν τότε στην υπόθεση να ομολογήσουν την ενοχή τους δημόσια και να δοθούν στην οργάνωση για λαϊκό δικαστήριο.

Επιπλέον, το Μέτωπο ζητά να αφεθούν ελεύθεροι όλοι όσοι συνελήφθησαν μετά τη δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, σε διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Πόλη.

Ο 15χρονος είχε υποκύψει στα τραύματα του τον Μάρτιο του 2014, μετά τον τραυματισμό του από δακρυγόνο στην Κωνσταντινούπολη στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν σημειωθεί το καλοκαίρι του 2013.

Ο Ελβάν νοσηλευόταν επί 269 ημέρες σε κωματώδη κατάσταση. Ήταν ένα από τα θύματα της αστυνομικής καταστολής στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην πλατεία Γκεζί

Η οικογένεια του Μπερκίν είχε δηλώσει ότι είδε για τελευταία φορά το παιδί στις 16 Ιουνίου, όταν έφυγε από το διαμέρισμά τους σε εργατική συνοικία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να πάει να αγοράσει ψωμί, ενώ η αστυνομία επιχειρούσε σε κοντινό σημείο για να διαλύσει διαδήλωση.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αγόρι τραυματίστηκε από δακρυγόνο της αστυνομίας στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Μπερκίν, βαριά τραυματισμένος στο κεφάλι, βυθίστηκε σε κώμα και έκτοτε νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Κωνσταντινούπολης.

Σε κανέναν αξιωματικό της αστυνομίας δεν ασκήθηκε δίωξη για τον τραυματισμό του Ελβάν.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του 15χρονου, η οικογένεια του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχε στείλει γράμμα στην οικογένεια του.

To μήνυμα ανέφερε:

“Μοιραζόμαστε τον πόνο της οικογένειας Μπερκίν. Ένας νέος με παιδικό χαμόγελο, ένας άνθρωπος έχασε αιφνίδια την ζωή του χωρίς λόγο και άδικα. Περιμένουμε να τιμωρηθούν υποδειγματικά οι υπαίτιοι για να θριαμβεύσει η δικαιοσύνη.

 Ένα παιδί βγήκε από το σπίτι για να πάρει ψωμί και δεν γύρισε ποτέ πίσω. Στην Τουρκία, το κράτος έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια Μπερκίν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στην επιστολή που μας είχε στείλει μετά τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, είχε πει ότι ο θάνατός του είναι πλήγμα για το κράτος δικαίου”.

Αίσθηση πάντως είχαν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το παιδί, “ταραχοποιό”.

“Η οικογένειά του είπε ότι είχε βγει να αγοράσει ψωμί. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, υποστήριξε ο Ερντογάν κατά την διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Γκαζιαντέπ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, τον Μάρτιο του 2014.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι το θύμα, πετούσε “ατσάλινους βώλους” εναντίον των δυνάμεων της τάξης και πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν τον είχε θέσει στο στόχαστρο.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέμεινε ότι “ο νέος αυτός ήταν μέλος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης”, την οποία όμως δεν κατονόμασε.

“Η αστυνομία δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ήταν 15 ετών, είχε το πρόσωπο καλυμμένο”, είχε σημειώσει προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαμαρτυρίες του Ιουνίου 2013 ξεκίνησαν ως ένα σχετικά περιορισμένο οικολογικό κίνημα για την διατήρηση του κεντρικού πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.

Όμως οι εξελίξεις δεν άργησαν να το μετατρέψουν σε ένα πανεθνικό κύμα κινητοποιήσεων με αίτημα την παραίτηση του Eρντογάν.

Τον Δεκέμβρη του 2013, υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, άνθρωποι του στενού κύκλου του Ερντογάν, κατηγορήθηκαν για δωροδοκίες και μίζες από διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων έργων και για ξεπούλημα αρχαίων μνημείων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα