Ακρίβεια: “Πυροσβεστικές” κινήσεις στο μέτωπο της στέγης – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για επιδόματα, Airbnb, αξιοποίηση κτιρίων

Ακρίβεια: “Πυροσβεστικές” κινήσεις στο μέτωπο της στέγης – Τι εξετάζει η κυβέρνηση για επιδόματα, Airbnb, αξιοποίηση κτιρίων
Σπίτια στην Αθήνα INTIME NEWS

Καλπάζουν με βάση την ΕΛΣΤΑΤ τα κόστη στέγασης την ώρα που ένα μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων δαπανά άνω του 40% του εισοδήματός του σε δαπάνες για την κατοικία.

Στο φίνις της τετραετίας η κυβέρνηση κι αφού η κατάσταση με την ακρίβεια σε ενοίκια και κόστη στέγασης έχει ξεφύγει, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ατζέντα στεγαστικής πολιτικής με πρώτο “κύμα” μέτρων τα επιδόματα στέγασης και σε δεύτερο χρόνο επαναξιοποίηση αδρανών κτισμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αναφέρθηκε στο θέμα και τόνισε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο κ. Σκέρτσος ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, παραδέχθηκε ότι ισχύει πως τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης οικονομικής ανάπτυξης οι τιμές έχουν ανοδική πορεία. Αυτό που συμβαίνει, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας είναι ότι πολλά ακίνητα που είναι κενά ή διαθέσιμα αξιοποιούνται στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης ή της ζήτησης που προκύπτει από την αυξημένη τουριστική κίνηση και αυτό μειώνει τα διαθέσιμα ακίνητα της χώρας ειδικά για τους νεότερους και αυξάνει τις τιμές.

Κοινωνικό πρόβλημα

Είναι ένα υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα και μας έχει απασχολήσει πολύ. Αυτό που έχουμε κάνει είναι να καταγράψουμε με πολύ πιο συστηματικό τρόπο για πρώτη φορά ίσως στην σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία, την δημόσια ακίνητη περιουσία του κράτους. Αυτό συνδέεται και με το ζήτημα της φθηνότερης στέγης. Αυτό που πρέπει να συμβεί για να πέσουν οι τιμές των ακινήτων είναι να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά ακίνητα τα οποία είναι κλειστά. Αν βελτιώσουμε τις συνθήκες των ακινήτων αυτών, να μπορέσουμε να τα κάνουμε επανακατοικήσιμα αυτό θα αυξήσει τα ακίνητα και θα ρίξει τις τιμές. Συνεπώς μια σοβαρή πρόταση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι πώς θα αυξήσουμε την προσφορά των ακινήτων και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε” ανέφερε ο κ. Σκέρτσος και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις

Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα” σημείωσε ο κ. Σκέρσος και προσέθεσε ότι “πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση, “Δεν μπορεί, άλλωστε, το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης”, τόνισε επιμένοντας πως “δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb. Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις” ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας θέτοντας εμμέσως θέμα για το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

Επιδόματα

“Μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων” σημείωσε εστιάζοντας σε ένα πλέγμα άμεσων παρεμβάσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης εννέα υπουργείων στην έκταση του παλιού “Μπαρουτάδικου” στο Δήμο Υμητού, απ΄όπου θα προκύψουν πολλαπλά, όπως είπε, οφέλη.

“Στο σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, θα υπάρξει μεγάλη έμφαση για την προσέλκυση πολλαπλών χρήσεων. Το κέντρο της Αθήνας πρέπει πρωτίστως να επανακατοικηθεί” σημείωσε και είπε ότι αυτό “συνεπάγεται κίνητρα για φθηνότερη στέγη στους νέους, που θα έλθουν να κατοικήσουν «σε μαραμένες οικονομικά και κοινωνικά περιοχές. Έχουμε δει τα τελευταία 10 – 15 χρόνια σημαντική υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας”.

Εκτόξευση στο κόστος για τη στέγη

Να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται την ώρα, που τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, ο δείκτης στην ομάδα “Στέγαση” κινήθηκε, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, με αυξητικό ρυθμο 30,9% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

Ενδεικτικά τα όσα αναφέρει ανάλυση του Spitogatos Insights με βάση στοιχεία των ιστοσελίδων αναζήτησης κατοικίας, του Spitogatos.

“Ειδικότερα, η κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο σε περιοχές της Αθήνας σε σχέση με διαμερίσματα που δύνανται να φιλοξενήσουν περισσότερα άτομα φαίνεται να αποτελεί ακριβό «σπορ». Σε περιοχές καθαρά φοιτητικές όπως στου Ζωγράφου, Γουδί και το Αιγάλεω, η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για διαμερίσματα με δύο υπνοδωμάτια σε σχέση με αυτή των διαμερισμάτων με ένα, είναι αυξημένη μόλις κατά 32% κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια είναι ακριβότερο κατά μόλις 28% σε σχέση με τη ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο κατά μέσο όρο” αναφέρει η ανάλυση του Spitogatos Insights.

“Κούρεμα” στο εισόδημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών στην Ε.Ε. που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους σε δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στην Ελλάδα ιδιαίτερα επιβαρυμένο εμφανίζεται το 33,3%, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος φθάνει το 7,8%. Μάλιστα, μεταξύ ενοικιαστών αυτοί που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματος για στέγαση φθάνουν το 79,2% και στην Ε.Ε. το 21,1%.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το 2020, πριν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Στο, δε, το κόστος της στέγασης περιλαμβάνεται το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού δανείου, καθώς και τα κοινόχρηστα και οι δαπάνες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας και κοινοχρήστων.

Η κατάταξη των χωρών

Αναλυτικά κατά μέσο όρο, το 7,8% των κατοίκων της Ε.Ε. έδινε τουλάχιστον το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για το κόστος στέγασης. Ωστόσο, σημειώθηκαν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, σε 13 κράτη μέλη το ποσοστό αυτό ανερχόταν κάτω από 5%. Χαμηλότερο ήταν το ποσοστό στην Κύπρο (1,9%), στη Λιθουανία (2,7%), τη Μάλτα (2,8%) και τη Σλοβακία (3,2%). Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στη Δανία (14,1%), τη Βουλγαρία (14,4%) και πρώτη με διαφορά ήταν η Ελλάδα (33,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε η Eurostat, το 17,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε σπίτια με υπερβολικά πολλά άτομα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια για όσους μένουν στο σπίτι, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τις ηλικίες.

Ειδικότερα, στη Ρουμανία το 45,1% ζει σε σπίτια με υπερβολικά πολλά άτομα. Το ίδιο ισχύει και για το 42,5% στη Λετονία, το 39,5% στη Βουλγαρία, το 36,9% στην Πολωνία και το 36,2% στην Κροατία. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 2,5% στην Κύπρο, το 3,2% στην Ιρλανδία, το 4,2% στη Μάλτα και το 4,8% στην Ολλανδία. Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 29%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version