ΔΕΘ: Όλα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – 12 παρεμβάσεις

ΔΕΘ: Όλα τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – 12 παρεμβάσεις
ΔΕΘ 2020 EUROKINISSI

Πακέτο 12 παρεμβάσεων συνολικού κόστους 6,8 δισ. ευρώ εξήγγειλε πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Στις “εκπλήξεις” της φετινής της φετινής ΔΕΘ θα μπορούσαν να περιληφθούν η πλήρης αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία επιβάλλεται σε περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ από την οποία το δημόσιο εισπράττει κάθε χρόνο 1,16 δισ. ευρώ. Έστω και αν το μέτρο θα εφαρμοστεί ως έκτακτο, μόνο για το 2021 με προοπτική να επεκταθεί η ισχύς του και μετά το τέλος του επόμενου χρόνο.

Επίσης, στα μέτρα που δεν είχαν διευκρινιστεί ως και την τελευταία στιγμή ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση κατά 3% που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός μαζί με την μείωση κατά 0,9% που ισχύει από φέτος ανεβάζει το δημοσιονομικό κόστος στο 1 ,5 δισ. ευρώ και σχεδόν εκπληρώνει την προεκλογική εξαγγελία της Κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% μέχρι και το τέλος της θητείας της με το υπόλοιπο 1% να μένει να μειωθεί το 2022.

Η εφαρμογή των δύο μέτρων ήταν δυνατή μετά την διάθεση που διαφανεί στο Eurogroup της Παρασκευής στο Βερολίνο για συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης και για το 2021. Ωστόσο, στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν με τους θεσμούς κατέστη σαφές ότι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ως έκτακτα δηλαδή μόνο για το 2021 με προοπτική να μονιμοποιηθούν αν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος από το 2023 και μέτρα.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ στα 25 μικρά νησιά του Αιγαίου είναι μια εξαγγελία που έκανε ο Πρωθυπουργός στις 4 Αυγούστου από την Χάλκη όπου βρέθηκε και τώρα υλοποιείται.

Η προστασία από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών είναι μια συμφωνία κυρίων μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Τραπεζών που θα τελειώσει με την ισχύ του κώδικα΄ δεύτερης ευκαιρίας και παροχής δεύτερης ευκαιρίας που θα ψηφιστεί ως το τέλος του μήνα.

Από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων ακούσαμε τον Πρωθυπουργό αν εξαγγέλλει ένα πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για έξι μήνες για νέες προσλήψεις με πρόσθετη επιδότηση μακροχρόνια ανέργων και νέων που αναμένεται να αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 100.000.

Ένα κομμάτι των παρεμβάσεων αφορά δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας και επεκτείνονται ως και τους πρώτους μήνες του 2021.

Τα 12 μέτρα για την οικονομία

Κωδικοποιημένα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός αφορούν:

1. Την μείωση για το 2021 των εισφορών από το 39,7% στο 36,7% για το 2021 . Από την εφαρμογή του μέτρου ένας εργαζόμενος με μισθό 1016 ευρώ θα έχει κέρδος 301 ευρώ.

2. Την κατάργηση για το 2021 της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

3. Την θεσμοθέτηση η επιδότηση για 6 μήνες των εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου για νέες θέσεις εργασίας. Η πρόσληψη μακροχρόνια άνεργου ή νέου θα έχει πρόσθετη επιδότηση 200 ευρώ.

4. Την παράταση του προγράμματος Συνεργασία ως το τέλος του έτους και την επέκταση ως το Οκτώβριο η αναστολή συμβάσεων εργασίας για εστίαση τουρισμό πολιτισμό και αθλητισμό .

5. Την εκκίνηση του τρίτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής με προϋπολογισμό 1,5 δισ. και την δρομολόγηση 4ου κύκλου το Νοέμβριο με άλλα 600 εκ ευρώ.

6. Την θέσπιση υπεραπόσβεσης 200 % για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.

7. Την καταβολή το Οκτώβριο 1 δις ευρώ σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους από αναδρομικά κύριων συντάξεων και άλλα 460 εκ ευρώ τον Δεκέμβριο σε περίπου 400.000 δικαιούχους για νέο υπολογισμό συντάξεων.

8. Την κατάργηση από το 2020 του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους σε 26 μικρά νησιά του Αιγαίου.

9. Την αναβολή ως το Απρίλιο του 2021 για την πληρωμή σε συσσωρευμένες οφειλές που έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

10. Την επέκταση για άλλους έξι μήνες έως και τον Απρίλιο του 2021 ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση τουρισμό και μεταφορές Ειδικότερα, ο φορολογικός από την 1 Ιουνίου συντελεστής ΦΠΑ μειώθηκε από 24% σε 13% σε καταστήματα εστίασης, και για καφές σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά και χυμούς ενώ στην ειδική ρύθμιση εντάσσονται ακόμη τα εισιτήρια κινηματογράφων και οι υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και αποσκευών καθώς και σε εισιτήρια κινηματογράφων Στον τουρισμό η να συνεχίσει να υπάρχει και στον ΦΠΑ στα οργανωμένα τουριστικά πακέτα. Συγκεκριμένα: Το 90% της τελικής τιμής θα έχει ΦΠΑ 13% και το 10% της τελικής τιμής θα έχει ΦΠΑ 24%.

11. Προστασία από πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι και το τέλος του χρόνου.

12. Επεκτείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας και μειώνονται από 100 σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για τους δικαιούχους ώστε να καλυφθούν και οι εποχικά απασχολούμενοι σε τουρισμό και εστίαση που εργάστηκαν για φέτος λιγότερες μέρες από το 2019.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα