Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη

Τα νέα όρια ηλικίας για σύνταξη
Protest against the new bail out agreement and the new prior actions needed, at Syntagma square, in Athens, on Aug. 13, 2015 / , 13 , 2015 Alexandros Michailidis / SOOC

Πόσους επηρεάζει η υπουργική απόφαση που αυξάνει έως και κατά 17 τα χρόνια εργασίας, για ασφαλισμένους που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση πρόωρης συνταξιοδότησης. Δείτε αναλυτικούς πίνακες

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση που αυξάνει έως 17 χρόνια εργασίας, για περιπτώσεις ασφαλισμένων που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση πρόωρης συνταξιοδότησης.

Το μόνο που απομένει είναι τώρα η εν λόγω απόφαση να πάρει ΦΕΚ για να τεθεί και επίσημα σε ισχύ. Υπολογίζεται σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr ότι με τις παρεμβάσεις αυτές επηρεάζεται αρνητικά η ζωή περίπου 150.000 εργαζόμενων, οι οποίοι εγκλωβίζονται ανάλογα την περίπτωση, από 6 μήνες έως και 17 έτη παραπάνω δουλειάς.

Η απόφαση περιέχει δύο αναλυτικούς πίνακες, οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρα την αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ανά έτος και ανά ηλικία του ενδιαφερόμενου. Η υπουργική απόφαση έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που καταγράφηκε στο 3ο Μνημόνιο και η οποία ξεκαθαρίζει ότι από το 2022 και μετά, όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται για χορήγηση πλήρους σύνταξης είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης. Συνεπώς, η αύξηση των ορίων ηλικίας πραγματοποιείται εντός της επόμενης επταετίας, με στόχο να κλείσει κάθε «παράθυρο» διαφυγής πριν από τα 62 ή τα 67 έτη, ανά περίπτωση, έως το 2022.

Για να γίνει πιο εύκολη η ανάγνωση των πινάκων, τονίζεται ότι ο πρώτος αφορά τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης στα 62 έτη και ο δεύτερος στα 67 έτη. Η πρώτη στήλη και των δύο πινάκων αναφέρει την ηλικία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι – ασφαλισμένοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα όπως αυτό προβλεπόταν πριν από το 3ο Μνημόνιο (ν.4336/2015). Η δεύτερη στήλη αναφέρει το νέο όριο ηλικίας που προκύπτει ανά περίπτωση, από το τρέχον έτος, έως και το τέλος του 2021.

Δείτε τους πίνακες για τα νέα όρια ηλικίας

Διαπιστώνεται ότι «μεγάλοι χαμένοι» είναι όσοι φέτος έγιναν 50 – 52 ετών, καθώς από την εφαρμογή του νόμου και μετά, «χρεώνονται» με επιπλέον 5 έτη εργασίας. Για παράδειγμα, έστω ασφαλισμένος που γίνεται 53 ετών το 2017 και θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, με τους νόμους που ίσχυαν πριν από το 3ο Μνημόνιο.

Για να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει να γίνει 57 ετών και 8 μηνών, δηλαδή θα πρέπει να περιμένει άλλα 4 χρόνια και 8 μήνες, με βάση τον πρώτο πίνακα που αυξάνει τα όρια ηλικίας στη βάση των 62 ετών και των 40 χρόνων προϋπηρεσίας από το 2022 και μετά. Εάν όμως πρόκειται για περίπτωση ασφαλισμένου που καλύπτεται από τον δεύτερο πίνακα, δηλαδή από τα 67 έτη με 15αετία, τότε θα συνταξιοδοτηθεί όχι στα 53, αλλά στα 59 έτη και 6 μήνες, δηλαδή θα πρέπει να παραμείνει στην εργασία του άλλα 6 έτη και 6 μήνες.

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι το επιπλέον πέναλτι – ποινή 10% που θα επιβάλλεται σε όσους βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης θα υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται (6% για κάθε έτος πριν από τα γενικά όρια, με ανώτατη περικοπή το 30%). Θα επιβάλλεται δε, μέχρι να συμπληρωθεί το νέο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Έρχoνται περικοπές και στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ

Στην αναμονή και για το επίδομα θέρμανσης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα