Τράπεζες: 1,2 δις δάνεια σε ΜμΕ το εξάμηνο
Διαβάζεται σε 5'
Στο 16,6% – ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη – ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Ανταγωνιστικά σε σύγκριση με την Ευρώπη και τα επιτόκια δανεισμού των ΜμΕ.
- 28 Ιουλίου 2025 07:16
Ενδείξεις σταδιακής αποκατάστασης της ροής χρηματοδότησης προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αναδεικνύουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, με ρυθμό αύξησης κοντά στο 16%, αγγίζοντας τα 1,21 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι τα δάνεια αυτά αφορούν επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΚΤ τον Ιούνιο:
- ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη, στο 16,6% . Το ποσοστό αυτό είναι εξαπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για το σύνολο της ευρωζώνης (2,7%).
- Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λιθουανία με ετήσιο ρυθμό 19,2%, στη δεύτερη η Ελλάδα με 16,6%, στην τρίτη η Κροατία με 12,2% και στην τέταρτη θέση η Εσθονία με 11,2%. Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ολλανδία με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,7%.
- Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%).
Την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη, όσον αφορά το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του (μη χρηματοπιστωτικού) ιδιωτικού τομέα, με ετήσια αύξηση 11,1%.
Στην Ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%. Προηγούνται η Κροατία με 13,3% και η Εσθονία με 11,8% έναντι μέσου όρου 2,9% στην Ευρωζώνη. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Φινλανδία (0,5%), Αυστρία (1,0%), Ιταλία (1,4%) και Γερμανία (2,0%).
Πέφτουν και τα επιτόκια
Για όσες από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κρίνονται αξιόχρεες από το πιστωτικό σύστημα και αποκτούν πρόσβαση τα καλά νέα έχουν και συνέχεια καθώς απολαμβάνουν επιτόκια δανεισμού τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις ανταγωνίζονται και τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
«Η αποκλιμάκωση που καταγράφει από την αρχή του έτους το κόστος δανεισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι ραγδαία» τονίζουν τραπεζικές πηγές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αφορά μόνο το υγείες κομμάτων εξ’ αυτών». Οι λόγοι της σταθερής μείωσης που καταγράφουν τα επιτόκια χορηγήσεων για ΜμΕ μπορούν να συγκεντρωθούν κυρίως σε δύο.
Πρώτον, ο αριθμός των επιχειρήσεων που πληρούν τα ισχύοντα πιστοληπτικά κριτήρια είναι μικρός με αποτέλεσμα να επικρατεί στο παρασκήνιο σφοδρή μάχη προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να τις «κλέψουν» από τον ανταγωνισμό. Στην προσπάθεια τους αυτή τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα «πιέζουν» συνεχώς τα spreads, είτε για να καταφέρουν να τις διατηρήσουν το πελατολόγιό τους τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είτε για να προσελκύσουν νέους πελάτες.
Δεύτερον, σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφει το κόστος χρηματοδότησης των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων, το οποίο έχει πλέον υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και από την περίοδο πριν την ελληνική χρεοκοπία του 2010, όταν το αξιόχρεο της χώρας βρισκόταν αρκετά σκαλοπάτια πάνω από την επενδυτική βαθμίδα».
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης της αξιόχρεης πελατείας τους και κυρίως στις ΜμΕ.
Μάλιστα η εικόνα αυτή θα συνεχίζει, όπως εκτιμά η ΤτΕ, να βελτιώνεται προς όφελος των επιχειρήσεων καθώς η ελάφρυνση στο κόστος δανεισμού του εγχώριου ιδιωτικού τομέα θα συνεχιστεί.
Συγκεκριμένα οι αξιόχρεες ΜμΕ θα δουν σύντομα ακόμη χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού εξαιτίας της μετακύλισης των μειώσεων των δεικτών πολιτικής του Ευρωσυστήματος στα τραπεζικά επιτόκια, της θετικής συμβολής των θεμελιωδών μεγεθών των εγχώριων τράπεζων και των ευνοϊκών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας
Πρώτη εικόνα από τον Χαρδούβελη
Ενδεικτικά της αλλαγής κλίματος που παρατηρείται στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ήταν τα στοιχεία που έδωσε πριν από περίπου ένα μήνα κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ και Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης.
Συγκεκριμένα, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις αυξάνεται σήμερα με ρυθμό 17,2% σε ετήσια βάση (στοιχεία Απριλίου 2025), ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο της Ευρωζώνης, που είναι 2,6%. Μέρος του νέου δανεισμού κατευθύνεται και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και στα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια των επενδυτικών σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν συναφθεί 15.349 δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνολικού ύψους 950 εκατ. ευρώ ενώ από τα μέσα του 2022 έως το τέλος Απριλίου έχουν συμβασιοποιηθεί 478 δάνεια συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 6,3 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης).
Αναφερόμενος στον δανεισμό των μικρών επιχειρήσεων, με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι το 2023 υπογράφηκαν από τις τράπεζες 31.376 συμβάσεις και εκταμιεύθηκαν ποσά 1,858 δις. ευρώ, ενώ το 2024 οι υπογραφείσες συμβάσεις ανήλθαν σε 36.392 και το ποσό των δανείων που εκταμιεύθηκαν σε 2,271 δις. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2025, οι τράπεζες σύναψαν 15.349 συμβάσεις δανεισμού μικρών επιχειρήσεων, για ύψος δανείων 949 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, από τα μέσα του 2022 μέχρι τις 30 Απριλίου 2025, έχουν συμβασιοποιηθεί 478 αιτήσεις δανείων, προϋπολογισμού 14,290.22 δις. ευρώ, εκ των οποίων 6,309.52 δάνεια του ΤΑΑ και 4,663.38 δις. δάνεια των τραπεζών (σ.σ. το υπόλοιπο ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων).