Τράπεζες – Servicers: Έντονη ανησυχία για νέα “κόκκινα δάνεια”

Τράπεζες – Servicers: Έντονη ανησυχία για νέα “κόκκινα δάνεια”
Κόκκινα δάνεια Shutterstock

Τη μεγαλύτερη ανησυχία συγκεντρώνουν δάνεια αβέβαιης είσπραξης ύψους 6,5 δισ. ευρώ, και οι πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4 δισ. ευρώ που εμφανίζουν καθυστέρηση έως 90 ημέρες. Τι εκτιμά ο Πρόεδρος της doValue Greece, του μεγαλύτερου εγχώριου Servicer, Θ. Καλαντώνης.

«Κόκκινο» έχει κτυπήσει τις τελευταίες ημέρες η ανησυχία στις διοικήσεις τόσο των τραπεζών όσο και των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers) αναφορικά με την εξελισσόμενη ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών διεθνώς η οποία κλιμακώνει την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών.

Όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 έμπειρος τραπεζίτης «αν και τα πράσινα δάνεια εμφανίζουν μέχρι σήμερα πολύ καλή συμπεριφορά», δεν ισχύει το ίδιο και για τις «πορτοκαλί» χορηγήσεις, όσες δηλαδή βρίσκονται μία ανάσα πριν το κόκκινο και οι οποίες έχουν αρχίσει να προβληματίζουν ιδιαίτερα τράπεζες και Servicers.

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Πρόεδρο της doValue Greece, του μεγαλύτερου εγχώριου Servicer, κ. Θεόδωρου Καλαντώνη, ο οποίος τόνισε ότι ο μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος της κρίσης Covid-19 δεν έχει αποτυπωθεί στα οικονομικά των νοικοκυριών και αρκετών κλάδων της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τις αυξητικές πληθωριστικές τάσεις, αναμένεται να οδηγήσουν στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και συνεπώς, στην διεύρυνση των υπό διαχείριση χαρτοφυλακίων των servicers.

«Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε μονοψήφια ποσοστά, διατηρούν έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη του 5% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας χρηματοοικονομικής έκθεσης της doValue για το 2021.

Στο “μικροσκόπιο” δάνεια 10 δισ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες την μεγαλύτερη ανησυχία συγκεντρώνουν δύο κατηγορίες δανείων που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και Servicers. Τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης ύψους 6,5 δισεκ. ευρώ, που αντιστοιχούσαν στο 35% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) στο τέλος του 2021 και οι πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές που διαμορφώνονταν στα 4 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα. Πρόκειται για δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες

Τα παραπάνω ανοίγματα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να δώσουν νέες καθυστερήσεις, επιβραδύνοντας το ρυθμό βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών και θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την πορεία σύγκλησης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την ερχόμενη διετία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι παραπάνω κατηγορίες δανείων παρακολουθούνται σε συνεχή βάση, και εφόσον χρειάζεται προωθούνται βραχυπρόθεσμες λύσεις ανακούφισης, ενώ σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, προτείνονται μόνιμες λύσεις αναδιάρθρωσης.

Την ίδια στιγμή υπό καθημερινή παρακολούθηση βρίσκονται επίσης ρυθμισμένα δάνεια συνολικού ύψους περί τα 15,5 δισ. ευρώ, καθώς οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν βρεθεί ξανά στο παρελθόν σε αδυναμία και οι πιθανότητες μίας νέας αθέτησης πληρωμών είναι αυξημένες.

Η εικόνα των τραπεζικών χαρτοφυλακίων

Με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2022, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank εμφάνισαν δείκτη κόκκινων δανείων 12,6% και 12% αντίστοιχα, θέτοντας αμφότερες στόχο αυτός να έχει προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ Εθνική Τράπεζα και Eurobank έχουν ήδη «πιάσει» μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων – 6,5% και 6% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για νέα κόκκινων δάνεια, οι διοικήσεις των «4» είναι σε επιφυλακή για συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων που είναι περισσότερο επιρρεπείς στις αθετήσεις όπως ρυθμισμένα και δάνεια λιανικής.

Η αγορά των servicers

Αν και άδεια λειτουργίας έχουν συνολικά 26 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), οι τρεις εξ’ αυτών doValue, Intrum, Cepal, κατέχουν μερίδιο αγοράς 79% με βάση τη συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων και οι υπολειπόμενες 20 εταιρείες έχουν μερίδιο αγοράς μόλις 21%.

Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2021, η συνολική αξία των υπό διαχείριση ανοιγμάτων των 23 servicers ανήλθε σε 123 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μη λογιστικοποιημένων τόκων, εκ των οποίων ποσοστό 31%, αφορά σε ανοίγματα που διαχειρίζονται για λογαριασμό πιστωτικών ιδρυμάτων και ποσοστό 69% αφορά σε διαχείριση ανοιγμάτων για λογαριασμό funds έναντι ποσοστών 49% και 51% αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2021.

Και η ανάγκη για μέτρα

Σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, οι τράπεζες αναμένουν με αγωνία τις κινήσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη της αγοράς και την άμβλυνση των επιπτώσεων από την ενίσχυση των τιμών σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Εκτιμούν ότι εφόσον οι παρεμβάσεις από τον επόμενο μήνα για το ρεύμα περιορίσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στα περυσινά επίπεδα, θα συμβάλλουν καθοριστικά για την ανακοπή ενός νέου κύματος επισφαλειών.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και ένας ενδεχόμενος επιπρόσθετος κύκλος επιδοτήσεων στα καύσιμα κίνησης, καθώς το ράλι των τιμών συνεχίζεται και σε αυτό το μέτωπο.

Ήδη ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλώντας χθες βράδυ στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στο ζήτημα της ακρίβειας, προανήγγειλε παρεμβάσεις στη βενζίνη, οι οποίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, εξηγώντας ότι «ο τρόπος που έχουμε δράσει μέχρι σήμερα, δίνει και το περίγραμμα για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα