Ακρίβεια και πλειστηριασμοί, διπλός “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση

Ακρίβεια και πλειστηριασμοί, διπλός “πονοκέφαλος” για την κυβέρνηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο Κ. Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ για το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά και για τους πλειστηριασμούς, καθώς η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η ακρίβεια κοστίζει και πολιτικά

Η ακρίβεια, τόσο στο σουπερμάρκετ όσο και στην ενέργεια, παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά και άρα ο μεγαλύτερος πολιτικός πονοκέφαλος της κυβέρνησης, με τους πλειστηριασμούς να δημιουργούν φόβο και στο ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Αχαϊα, επέλεξε να αντεπιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το “καλάθι του νοικοκυριού” και για τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Μητσοτάκης καταρχάς σχολίασε προχθές ειρωνικά ότι το καλάθι του νοικοκυριού δεν αφορά τους “αριστερούς του χαβιαριού”, επιμένοντας ότι η εν λόγω πρωτοβουλία της κυβέρνησης έχει αποτελέσματα όσον αφορά στη συγκράτηση των τιμών και αποτιμάται θετικά από τους πολίτες.

Η κυβέρνηση μάλιστα σχεδιάζει να ανακοινώσει και την ένταξη νέων προϊόντων στο καλάθι εν όψει Χριστουγέννων, ενώ προβάλλει ιδιαίτερα επικοινωνιακά τόσο τη νέα “επιταγή ακρίβειας” 200 ευρώ που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους τις γιορτές, αλλά και τις αυξήσεις στις συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2023.

Ενώ χθες ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθετήθηκε η αγορά κόκκινων δανείων από funds. Όσον αφορά στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ιωάννα Κολοβού, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ειδικότερα: “Πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία. Είδα τον κ.Τσίπρα με την κ.Κολοβού αγκαλιά. Είναι ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί. Τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους”.

Εν τω μεταξύ στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, κατήγγειλε ότι το σπίτι της κ.Κολοβού βγήκε καταρχάς σε πλειστηριασμό το Μάρτιο του 2019, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικό όπλο της κυβέρνησης αποτελεί άλλωστε ακριβώς το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει και τα πεπραγμένα του αποτελούν αντικείμενο κριτικής. Όμως η ΝΔ κυβερνά πλέον τρία χρόνια και οι εικόνες πλειστηριασμών επί δικών της ημερών προκαλούν ανησυχία και στους γαλάζιους ψηφοφόρους, πολλοί εκ των οποίων έχουν δάνεια και φοβούνται ότι τα “κοράκια” κατά το κοινώς λεγόμενον μπορεί να τους πάρουν τα σπίτια.

Όπως δηλαδή και το σκάνδαλο Πάτση, οι εικόνες πλειστηριασμών χτυπάνε στο μαλακό υπογάστριο της ΝΔ. Για αυτό και ο πρωθυπουργός προανήγγειλε χθες ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια σε συνεννόηση όμως με τις τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει δηλώσει ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει “να αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προμηθειών, με τρόπο που δεν επιβαρύνει δυσανάλογα επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς βγαίνουμε από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων”.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε δε ότι οι servicers, δηλαδή οι εταιρείες που αγοράζουν κόκκινα δάνεια, επιθυμούν την εξόφληση τους και όχι πλειστηριασμούς. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι τράπεζες και οι servicers θέλουν αντίθετα την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καθώς το Airbnb έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων. Η κυβέρνηση προφανώς όμως δεν έχει καμία διάθεση σε μία ουσιαστικά προεκλογική περίοδο να επιτρέψει μαζικούς πλειστηριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ άλλες αποφάσεις προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Ο Άρειος Πάγος έχει βάλει επίσης “ασπίδα” στους δανειολήπτες, κρίνοντας ότι ο πιστωτής, δηλαδή η τράπεζα, πρέπει να αποδείξει τον ισχυρισμό περί στρατηγικών κακοπληρωτών και δολιότητας των πελατών που δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα