ΚΙΝ.ΑΛ: Κόντρες διαδοχής με “σοσιαλδημοκρατία”, “ΠΑΣΟΚ” και “πράσινο ήλιο”

ΚΙΝ.ΑΛ: Κόντρες διαδοχής με “σοσιαλδημοκρατία”, “ΠΑΣΟΚ” και “πράσινο ήλιο”
Από την εκδήλωση του ΚΙΝ.ΑΛ για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβρη του 2020. Η συζήτηση περι ΠΑΣΟΚ και συμβόλων επανέρχεται Eurokinissi

Τα μηνύματα που έδωσε η Φώφη Γεννηματά με την ομιλία της στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι υποσχέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου για 18% και «πράσινη» επαναφορά

Αρκετά και σημαντικά ήταν τα πολιτικά γεγονότα που καταγράφθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Όσον όμως αφορά το «εσωτερικό» των κομμάτων, ο πολιτικός χώρος που ξεχώρισε ήταν αυτός του Κινήματος Αλλαγής. Η εβδομάδα ξεκίνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο να καταθέτει την πολιτική πλατφόρμα με την οποία θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. «Έκλεισε» όμως με την ομιλία της Φώφης Γεννηματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που παρείχε πολιτικές απαντήσεις σε κάθε πιθανό διεκδικητή. Ενδιαφέρον στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η στροφή στους δεολογικούς όρους όπως η «σοσιαλδημοκρατία» αλλά και η συζήτηση για την επιστροφή της ονομασίας «ΠΑΣΟΚ» και του σήματος με τον «πράσινο ήλιο».

Η συνεδρίαση της Κ.Ο

Ή σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε δίχως να υπάρχει άμεσα στον ορίζοντα κάποιο επείγον ή ιδιαίτερα απαιτητικό κοινοβουλευτικό ζήτημα. Κάτι που τεκμηριώνει το ότι η σύγκλισή της έγινε κατά κύριο λόγο προκειμένου να ενισχυθεί η αίσθηση του συντεταγμένου συνόλου που οφείλεί –σύμφωνα με την ηγεσία του- να έχει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Επίσης για να δοθεί ένα αποφασιστικό μήνυμα – απάντηση στο εσωτερικό του. Να ξεκαθαριστεί δηλαδή πως υφίσταται συντεταγμένη πορεία παρά το γεγονός η ανακοίνωσής μιας υποψηφιότητας για την ηγεσία – του Ανδρέα Λοβέρδου- και τις ζυμώσεις που γίνονται για το αν θα υπαρξουν περισσότερες. Όμως η Φώφη Γεννηματα απέφυγε στην ομιλία της κάθε ονομαστική αναφορά στον υπεύθυνο για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που πρόσφατα καθαίρεσε από κυβερνητικό εκπρόσωπο. Αν και είχε σαφέστατες αιχμές. Κάτι που σημαίνει ότι η πρόεδρος του κόμματος δεν επιθυμεί να δημιουργήσει στο ΚΙΝ.ΑΛ «πόλωση» ανάμεσα στην ίδια και τον Ανδρέα Λοβέρδο. Εκτιμώντας πως αυτό θα δώσει στην συγκεκριμένη υποψηφιότητα εσωκομματικό «βάρος» που δεν φαίνεται να διαθέτει.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας η Φ.Γεννηματά έχει επιτύχει να υφίσταται ένας καθόλα λειτουργικός μηχανισμός με στελέχη όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, η Ευαγγελία Λιακούλη αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης θα θεωρούνται ο βασικός κορμός.

Κλειστά χαρτιά και «σοσιαλδημοκρατικό» χρώμα

Η Φώφη Γεννηματα για πολλοστή φορά άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό ως προς τον ρόλο που θα παίξει το ΚΙΝ.ΑΛ στο μετεκλογικό μέλλον, εφόσον έχει ρυθμιστικό χαρακτήρα. Όπως τόνισε στόχος του ΚΙΝ.ΑΛ είναι «να δώσουμε προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών αύριο» φράση που περιλαμβάνει και την πιθανή στήριξη μιας κυβέρνησης. Δήλωσε όμως παράλληλα πως το ΚΙΝ.ΑΛ δεν θα γίνει «θλιβερό δεκανίκι, σε κατ’ όνομα “συγκυβερνήσεις” που υλοποιούν πολιτικές μακριά από τις αρχές και την ιδεολογία μας με αντάλλαγμα λίγες καρέκλες εξουσίας.Θέλω να είναι απόλυτα σαφές. Συμπλήρωμα σε κυβερνητικά σχήματα δεν πρόκειται να γίνουμε».

Απέφυγε τις ονομαστικές αναφορές στον Ανδρέα Λοβέρδο η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην Κ.Ο του ΚΙΝ.ΑΛ. Όχι όμως και την κριτική Eurokinissi

Στο ιδεολογικό- πολιτικό επίπεδο η Φώφη Γεννηματά επισήμανε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ θα προχωρήσει «με την δική μας ισχυρή πολιτική ταυτότητα, της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ταυτότητα της παράταξης ιστορικά κατοχυρωμένη που δεν επιδέχεται πλαστογράφηση και παραχάραξη, όπως επιδιώκουν ΝΔ και συμφέροντα».

Σημείωσε πως «η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, το Κίνημα Αλλαγής, που είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί την νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος». Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό αναγνωρίζεται από την κοινωνία αφού «εμάς θεωρούν οι πολίτες ως εκφραστές της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Εμάς προτιμούν οι πολίτες – όχι τον Σύριζα – ως προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στην συντήρηση που εκφράζει η ΝΔ».

Με την παρέμβαση της έδωσε απάντηση σε όσους ασκούν κριτική στα «παγωμένα» ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Προβηματισμός που καταγράφθηκε υπο την μορφή ερωτήματος και στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Η Φώφη Γεννηματά είπε πως «όσοι δηλώνουν αυξημένη πιθανότητα να μας ψηφίσουν, υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσοστό μας των τελευταίων εκλογών». Φράση που απηχεί την ανάλυση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ για πολιτικές αλλαγές που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στην ελληνική κοινωνία όμως δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Εκτίμηση που ταιριάζει και στην εικόνα που δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις. Καταγράφουν κυβερνητική φθορά χωρίς όμως κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να την καρπώνεται.

Στην παρέμβαση της η Φώφη Γεννηματά έβαλε κατά του Ανδρέα Λοβέρδου δίχως να τον κατονομάσει. Είπε ότι θα προχωρήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες όπως έχουν αποφασιστεί από τα όργανα του ΚΙΝ.Α. Σημείωσε όμως πως «μέχρι τότε δεν πρέπει να ξοδέψουμε κρίσιμο και χρήσιμο χρόνο και πολιτική ενέργεια σε προσωπικούς διαγκωνισμούς και πασαρέλα προαναγγελίας υποψηφιοτήτων». Επίσης απάντησε στις υποσχέσεις περί ανόδου των ποσοστών του κόμματους , στοιχείο στο οποίο επιμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας πως πρέπει «να προχωρήσουμε με βάση την δική μας αυτόνομη στρατηγική με στόχο την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας, με όρους πρωταγωνιστή. Έτσι θα μεγαλώσουμε και θα πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας».

Συνολικά η πρόεδρος του κόμματος τάχθηκε κατά των φαινομένων εσωστρέφειας ζητώντας να «να προχωρήσουμε προσηλωμένοι στο στόχο κωπηλατώντας στην ίδια κατεύθυνση».

Όσον αφορά στις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι «πρόσφατα στο Πολιτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ομόφωνα ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε ειδική σύνοδο της ΚΠΕ θα προχωρήσουμε στην εξειδίκευση όλων των σχετικών διαδικασιών και του ακριβούς χρονοδιαγράμματος. Με πλήρη διαφάνεια, και με όρους που διασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών και των φίλων μας, όπως προβλέπει το καταστατικό». Με την αναφορά της αυτή ξεκαθάρισε πώς τότε θα συζητηθεί και το επίμαχο ζήτημα της «ανοιχτής» ή «κλειστής» διαδικασίας εκλογής προέδρου.

Στόχος το 18% για το ΚΙΝ.ΑΛ δηλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος Eurokinissi

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Παρά το γεγονός ότι ο πολιτικός του λόγος φαίνεται να φιλοξενείται ιδιαίτερα πρόθυμα από πολλά Μέσα Ενημέρωσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν φαίνεται στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ να έχει επιτύχει μια αξιόλογη συσπείρωση στελεχών γύρω από την υποψηφιότητά του. Αν δεν μπορεί κανείς να προδικάσει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις του.

Η κίνηση «Δυναμική Κοινωνία» φαίνεται να είναι η πολιτική δεξαμενή στήριξης του Ανδρέα Λοβέρδου. Πραγματοποίησε άλλωστε εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα όπου ο πρώην υπουργός είχε την δυνατότητα να δώσει το στίγμα της υποψηφιότητάς του. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρώην υφυπουργός Θ.Παπαθεοδώρου. ο πρώην ευρωβουλευτής Κώστας Μποτόπουλος, ο πρώην γ.γ υγείας Αντώνης Δημόπουλος και ο συγγραφέας Γιώργος Σιακαντάρης.

Εκεί ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέφερε το θέμα της μεγέθυνσης του ΠΑΣΟΚ ως βασικό παράγοντα της πολιτικής του πρότασης. Πάντα υπό το δόγμα του ότι «η Ν.Δ είναι ο πολιτικός και ο ΣΥΡΙΖΑ ο υπαρξιακός αντίπαλος». Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «πρωτεύοντα ρόλο στην ύπαρξη ή μη ενός αποτελεσματικού και σημαντικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι το μέγεθός του. Όσο χρήσιμες κι αν είναι οι προτάσεις του, αν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει περιορισμένη πειστικότητα και συνεπώς περιορισμένα εκλογικά ποσοστά, δεν καταφέρνει να μετατραπεί σε μεγάλο κόμμα, αλλά ούτε και επιθυμεί να συγκυβερνά, τότε εξ αντικειμένου μετατρέπεται σε ένα αχρείαστο κόμμα».

Ο πρώην υπουργος προσδιόρισε τον στόχο που πρέπει να έχει το ΚΙΝ.ΑΛ στο 18% σημειώνοντας πως «αυτή είναι η υπόσχεσή μου». Για το τι θα γίνει μετά από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση με την απλή αναλογική ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν θα συμπράξει με την Ν.Δ γιατί «ο τελευταίος ανασχηματισμός του κ.Μητσοτάκη έδειξε ότι θέλει να συνεχίσει μόνος του» Παράλληλα ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να υπάρξουν αλλαγές προσέγγισης από ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Εντύπωση έχει προκαλέσει η δήλωση του σύμφωνα με την οποία στόχος του είναι να επανέλθει το όνομα ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «εγώ θα κάνω το ΠΑΣΟΚ κυρίαρχο σήμα και ναι θα επιστρέψει ο ήλιος του ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά όχι μόνος του. Δεν θα διώξουμε τους ανθρώπους που ήρθαν στο Κίνημα Αλλαγής, οι οποίοι ήταν ένα φως εκεί όταν άλλοι έφευγαν, είναι προστιθέμενη αξία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version