“Πόλεμος” και στη Βουλή για την Ουκρανία: Μητσοτάκης κατά Τουρκίας και ΣΥΡΙΖΑ

“Πόλεμος” και στη Βουλή για την Ουκρανία: Μητσοτάκης κατά Τουρκίας και ΣΥΡΙΖΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει σήμερα τη Βουλή για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αναμένεται να αιτιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης, αλλά και να απαντήσει στην αντιπολίτευση 

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ενημερώνει σήμερα τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ειδικότερα να αιτιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της Ουκρανίας και απέναντι στη Ρωσία, επισημαίνοντας τους κινδύνους που δημιουργούνται για την Ελλάδα εξ ανατολών. Αλλά και να κατηγορήσει εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ ως “εθνική παραφωνία” στην ενότητα που επικαλείται η κυβέρνηση, όταν δηλώνει πως η Ελλάδα βρίσκεται “στη σωστή πλευρά της Ιστορίας”.

Ποια είναι όμως η “σωστή πλευρά της Ιστορίας;” Εν προκειμένω η Δύση: Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αφενός και η ΕΕ αφετέρου. Ο πρωθυπουργός αναμένεται επομένως να παρουσιάσει το ΣΥΡΙΖΑ ως “ισαποστάκια” και άρα να αμφισβητήσει το “κυβερνητικό προφίλ” της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κεντρώο κοινό στο εσωτερικό και την εικόνα της στους συμμάχους στο εξωτερικό.

Το κυριότερο όμως επιχείρημα του κ.Μητσοτάκη για τη σαφή θέση της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας και απέναντι στη Ρωσία θα είναι όπως αναφέρθηκε, η Τουρκία.

Το σκεπτικό είναι ότι ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα, εγκυμονεί κινδύνους και για την Ελλάδα: Εάν “περάσει” της Μόσχας, θα μπορούσε να βρεί “πάτημα” και η Άγκυρα.

Για αυτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε άλλωστε χθες ότι: “Η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνών συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο.”

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται λοιπόν να τονίσει ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι αυτά είναι τα επιχειρήματα της και απέναντι στην Τουρκία.

Την ίδια στιγμή όμως ο πρωθυπουργός αναμένεται εμμέσως να εξηγήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην πάρει σαφή θέση, προκειμένου να αποτελέσει εκείνη την πρώτη επιλογή του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για τη στρατηγική του “αξιόπιστου συμμάχου”, με στόχο να πειστεί το ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα αποτελεί τον παράγοντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στον οποίο η Συμμαχία μπορεί να βασιστεί, και όχι η Τουρκία.

Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται όμως να επαναλάβει και την άποψη ότι από τις εξελίξεις δικαιώνεται η απόφαση ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, αλλά και η θέση του υπέρ της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ανάγκης να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αλλά και να επιτεθεί ξανά στο ΣΥΡΙΖΑ , δηλώνοντας ότι η άμυνα είναι όχι απλώς αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα, απευθυνόμενος έτσι εμμέσως στο δεξιό ακροατήριο.

Ενδιαφέρον θα έχει εάν ο πρωθυπουργός κληθεί να απαντήσει (και τι θα πει) τόσο για την απουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τη σύσκεψη της Κυριακής κατά την οποία αποφασίστηκε η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, όσο και για την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη να “κόψει” τα… μπαλέτα Μπολσόι!

Ο πρωθυπουργός όμως αναμένεται να αναφερθεί και στις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Αναμένεται να επαναλάβει ότι η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις και ότι θα πρέπει η χώρα να είναι έτοιμη για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση αναμένει από την Κομισιόν να προτείνει όντως μέτρα για την κοινή ευρωπαϊκή δράση απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε ανάμεσα στα άλλα:

-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..

-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.

Η Ελλάδα πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα