“Τυράκια” και σωσίβια σωτηρίας αναζητεί η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό

“Τυράκια” και σωσίβια σωτηρίας αναζητεί η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό
Κυριάκος Μητσοτάκης - Χρήστος Σταϊκούρας Nikos Libertas / SOOC

Ακρίβεια και υποκλοπές συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, ενώ αναμένεται το νέο ραντεβού με τις τράπεζες και η νέα μάχη στην ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Αποφασισμένος να μην αφήσει την κορυφαία πολιτική μάχη του προϋπολογισμού να μετατραπεί σε αντιπαράθεση για τις υποκλοπές φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για αυτό και η κυβέρνηση αναζητεί οικονομικά “τυράκια”, που θα μπορέσει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το Σάββατο στη Βουλή, όπου θα μονομαχήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε “σωσίβιο σωτηρίας” προσδοκά η κυβέρνηση και από τη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τις τράπεζες πιθανότατα την Πέμπτη, αλλά και από τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αύριο Τρίτη:

Από την πρώτη συνάντηση η κυβέρνηση αναμένει οι τράπεζες να πάρουν κάποια μέτρα για τα “κόκκινα δάνεια” χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός και απο τη δεύτερη να υπάρξει κάποια έστω πρόοδος για ένα ουσιαστικό ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Τυχόν θετικά αποτελέσματα στα δύο αυτά κρίσιμα ραντεβού θεωρείται ότι θα έδιναν κάποιους πόντους στην κυβέρνηση εν όψει προϋπολογισμού και θα προσέφεραν ένα “αφήγημα” στον κ.Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός, στη γραμμή που λάνσαρε χθες μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση απαντά στη “λάσπη και τοξικότητα” του ΣΥΡΙΖΑ με τα έργα της, αλλά για να το τεκμηριώσει αυτό θα χρειαστεί και κάποια θετική είδηση, που να σκεπάσει την πολιτική αντιπαράθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακονώσει έκτακτο εφάπαξ επίδομα 600 ευρώ στους ένστολους της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Ωστόσο η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ενοχληθούν πολλοί πολίτες και άλλες ομάδες εργαζομένων, που δεν παίρνουν τίποτα. Για παράδειγμα οργή επικρατεί μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα αιτήματα των οποίων στηρίζουν και βουλευτές της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού θα αδράξει την ευκαιρία για να υπενθυμίσει τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

“Θυμάστε πόσο αρνητικές ήταν οι προβλέψεις στο τέλος του φθινοπώρου: ο χειμώνας θα είναι «δραματικός», θα είναι μια «τραγωδία οικονομική», «δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε τις τιμές». Ξέρουμε ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα εισαγόμενου πληθωρισμού. Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα. Όμως, στηρίξαμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το βλέπετε, κάθε φορά που λαμβάνετε ένα λογαριασμό ξέρετε ότι αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση ο λογαριασμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος”, ανέφερε ενδεικτικά χθες ο πρωθυπουργός.

“Βλέπετε, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης δεν ήταν τελικά τόσο άσχημες όσο κάποιοι βεβαίωναν. Όμως ήρθαμε και προσθέσαμε 300 εκ ευρώ ως επίδομα θέρμανσης, η πρώτη δόση του οποίου θα εκταμιευθεί εντός αυτού του μήνα”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι μόνο το μήνα Δεκέμβριο θα πέσουν στην αγορά σχεδόν 900 εκ ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στο επίδομα των 250 ευρώ που θα λάβουν οι πιο αδύναμοι στις 20 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται επίσης σε κάθε ευκαιρία το “καλάθι του νοικοκυριού, στο οποίο ηρθε να προστεθεί και το “καλάθι του Αη Βασίλη” και έπεται και το καλάθι με παιχνίδια. Μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση έχει απορρίψει εισηγήσεις για food pass, που θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως κουπόνια για φαγητό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να ποντάρει σε μία σειρά μέτρων στήριξης που θα τεθούν σε εφαρμογή σταδιακά, όπως το “ξεπάγωμα” των συντάξεων από το νέο έτος, το πρόγραμμα για προσιτή στέγη για νέους το πρώτο τρίμηνο του 2023 και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα