Κάθε χρόνο, έργα τα οποία προστατεύονται από τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, "απελευθερώνονται", ακολουθώντας συγκεκριμένες νομικές ρυθμίσεις. Όταν "απελευθερώνεται" ένα έργο σημαίνει ότι κανένας δεν δεσμεύει τα πνευματικά του δικαιώματα και άρα ο καθένας μπορεί να το αναπαράξει χωρίς να πληρώσει κάποιο χρηματικό αντίτιμο.
Φέτος, από τα πλέον διάσημα έργα που περνούν σε δημόσια χρήση είναι μεταξύ άλλων, το "The Case-Book of Sherlock Holmes" με τις τελευταίες ιστορίες του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και το "The Lighthouse" της Βιρτζίνια Γουλφ.
Μουσικές συνθέσεις (η μουσική και οι στίχοι, όχι οι ηχογραφήσεις) που απελευθερώνονται από τα πνευματικά τους δικαιώματα είναι το "Puttin' on the Ritz" του Ίρβινγκ Μπέρλιν, το "Black and Tan Fantasy" και το "East St. Louis Toodle-O" των Ντιουκ Έλινγκτον και Bub Miley και του Λούις Άρμστρονγκ τα "Potato Head Blues" και "Gully Low Blues".
Στη λίστα των βιβλίων που απελευθερώθηκαν τα πνευματικά τους δικαιώματα είναι το "The Gangs of New York" του Χέρμπερτ Άσμπερι, το "The Big Four" της Αγκάθα Κρίστι, το "Mosquitoes" του Γουίλιαμ Φόκνερ και το "Men Without Women" του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Περιλαμβάνονται και τα "Amerika" του Κάφκα και "Le Temps retrouvé" του Προυστ.
Οι ταινίες που γίνονται δημόσιο κτήμα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία "The Jazz Singer" (το πρώτο φιλμ με συγχρονισμένο ηχογραφημένο διάλογο), η βωβή ταινία "Wings" γνωστή με τον τίτλο "Τα φτερά της δόξας", η οποία κέρδισε Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καθώς και η ταινία "7th Heaven".
Δημόσιο κτήμα έγινε και η γερμανική δραματική, επική ταινία επιστημονικής φαντασίας, του 1927, "Μετρόπολις" σε σκηνοθεσία Φριτς Λανγκ και σενάριο της Τέα φον Χάρμπου.
Ταινίες
Βιβλία
Μουσική
Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις