Καρδιολόγοι κατά Iceman: Δεν είμαστε πολικές αρκούδες για να βουτάμε στα παγωμένα νερά

Καρδιολόγοι κατά Iceman: Δεν είμαστε πολικές αρκούδες για να βουτάμε στα παγωμένα νερά
Άνδρας κολυμπά σε παγωμένα νερά Jozef Klopacka/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Την αντίδραση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας προκάλεσε ο Βιμ Χοφ ή Iceman, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μπορεί να ελέγξει το ανοσοποιητικό σύστημα με βουτιές σε παγωμένα νερά. Το πρόβλημα είναι ότι τον μιμούνται δεκάδες διάσημοι, όπως ο Τομ Κρούζ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Όπρα Γουίνφρεϊ κ.ά.

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η μέθοδος του Ολλανδού Βιμ Χοφ ή Iceman, ο οποίος θεωρώντας την «κρύα και σκληρή φύση» δασκάλα του, υποστηρίζει ότι βουτώντας σε παγωμένα νερά, έχει μάθει να ελέγχει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό του και την κυκλοφορία του αίματός του, και παράλληλα να αντέχει σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες.

Και μπορεί η μέθοδός του να μην έχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση, ωστόσο το παράδειγμά του ακολούθησαν πολλοί διάσημοι, μεταξύ αυτών ο Τομ Κρουζ, ο Τζιμ Κάρεϊ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, η Όπρα Γουίνφρεϊ, η Γκουίνεθ Πάλτροου κ.ά.

Μάλιστα, έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις η δραστηριότητά του στο εξωτερικό, που η ζωή του πρόκειται να γίνει ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζόσεφ Φάινς.

Ο Ολλανδός, ο οποίος έχει ήδη κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, παρέμεινε σε δεξαμενή με πάγο για περισσότερα από 112 λεπτά, δηλαδή σχεδόν δύο ώρες.

«Δεν φοβάμαι τον θάνατο, φοβάμαι ότι δεν έχω ζήσει μια πλήρη ζωή», υποστηρίζει ο ίδιος, όμως οι επιστήμονες διαφωνούν κάθετα με το παράδειγμα που δίνει.

Μάλιστα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), εξέφρασε την αντίθεσή της για τη δράση του Iceman και πρόσφατα εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι «δεν είμαστε πολικές αρκούδες για να βουτάμε στα παγωμένα νερά, η δραστηριότητα αυτή έχει σοβαρούς κινδύνους».

Στους πόσους βαθμούς Κελσίου δεν είναι ασφαλές το νερό

Όπως εξηγούν οι αμερικανοί καρδιολόγοι, το σοκ που υφίσταται ο οργανισμός όταν εκτεθεί στο παγωμένο νερό, μπορεί να είναι για πολλούς να είναι καταστροφικό, ακόμα κι αν η θερμοκρασία του είναι πολύ πάνω από τους μηδέν βαθμούς.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ασφαλείας για το Κρύο Νερό (NCCWS) προειδοποιεί ότι μία βουτιά σε θερμοκρασία κάτω από 15,5 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο σε 1 λεπτό.

«Το σοκ για τον οργανισμό από το ψύχος είναι επικίνδυνο», ξεκαθαρίζει ο Dr. Jorge Plutzky, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

«Το αν υπάρχουν οφέλη για την υγεία ή όχι δεν είναι σαφές, ούτε τεκμηριωμένο», εξηγεί ο ίδιος.

Πως αντιδρά ο οργανισμός στο παγωμένο νερό

Όταν το ανθρώπινο σώμα πέσει στο παγωμένο νερό, προκαλείται απότομη επιτάχυνση της αναπνοής και του καρδιακού παλμού.

Αυξάνεται επίσης η αρτηριακή πίεση, καθώς εκδηλώνεται η επονομαζόμενη «ανταπόκριση του ψυχρού σοκ».

Η αντίδραση αυτή μπορεί να προκαλέσει πνιγμό μέσα σε δευτερόλεπτα, εάν ακούσια προσπαθήσει να πάρει ανάσα με το κεφάλι μέσα στο νερό.

Το σοκ του ψύχους σημαίνει επίσης πρόσθετη πίεση για την καρδιά, η οποία αναγκάζεται να λειτουργεί πιο σκληρά για να προωθήσει αίμα σε όλο το σώμα.

Καθώς περνούν τα λεπτά, η μείωση της θερμοκρασίας αρχίζει να δημιουργεί κι άλλα προβλήματα…

Το αίμα απομακρύνεται από τα άκρα και συσσωρεύεται στο εσωτερικό του σώματος, προσπαθώντας να διαφυλάξει τα ζωτικά όργανα.

Ως εκ τούτου, είναι μην υπάρχει καλή κυκλοφορία στα χέρια και τα πόδια, με συνέπεια να χάνουν, τη δύναμή τους και τον συντονισμό των κινήσεών τους.

Ο Βιμ Χοφ ή Iceman κολυμπά σε παγωμένα νερά Frans Lemmens/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Η γρήγορη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποθερμία.

Όταν αυτή αναπτυχθεί, ο ασθενής δυσκολεύεται να σκεφτεί καθαρά ή να κινηθεί καλά.

Και φυσικά όταν το σώμα είναι βυθισμένο στο παγωμένο νερό, η υποθερμία εκδηλώνεται πολύ ταχύτερα από όσο όταν εκτίθεται απλώς στον κρύο αέρα.

Κι αυτό διότι το νερό απομακρύνει από το σώμα τη θερμότητα 25 φορές πιο γρήγορα από ό,τι ο αέρας.

Τι δείχνουν οι μελέτες για τις βουτιές σε παγωμένο νερό

Η AHA αναφέρει πως όντως μερικές μελέτες δείχνουν μειωμένη φλεγμονή και λιγότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους σε όσους έχουν συνηθίσει να εκτίθενται σε παγωμένο νερό.

Άλλες μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως άνθρωποι που συμμετέχουν σε αγώνες χειμερινής κολύμβησης, έχουν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης.

Η τροπονίνη είναι σύμπλεγμα τριών πρωτεϊνών, οι οποίες υπάρχουν στα κύτταρα του μυοκαρδίου.

Η αύξηση των επιπέδων της υποδηλώνει βλάβη του καρδιακού μυός. Επομένως, το κολύμπι σε παγωμένο νερό μπορεί να οδηγεί σε τέτοιου είδους βλάβη.

«Θα αποθάρρυνα κάθε ασθενή με καρδιολογικό ιστορικό να βουτήξει σε παγωμένο νερό», τονίζει ο Dr. Plutzky.

«Πόσω μάλλον όταν οι καρδιοπαθείς συχνά λαμβάνουν φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς που μειώνουν την πίεση και τον καρδιακό παλμό. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την προσαρμογή του σώματος στο ψύχος».

Τα απαραίτητα μέτρα προστασίας

Η «ανταπόκριση του ψυχρού σοκ» μπορεί να μειωθεί προσαρμόζοντας σταδιακά το σώμα του, σε βάθος χρόνου.

Όπως εξηγεί ο κ. Lee Hill, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill, στον Καναδά, όσοι συνηθίζουν να κολυμπούν σε παγωμένο νερό ακολουθούν μια σειρά μέτρων ασφαλείας.

«Σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι, θα συνιστούσα να αρχίσουν με αργό ρυθμό», υποστιρίζει.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να κολυμπούν σε υπαίθριους χώρους από το καλοκαίρι και να συνεχίσουν αδιάκοπα το φθινόπωρο και προς τον χειμώνα.

Αν δεν υπάρχουν παρακείμενοι χώροι για υπαίθριο κολύμπι, συνιστά να κάνουν μπάνιο με ολοένα πιο κρύο νερό στο σπίτι.

Πρέπει επίσης να γυμνάζονται συστηματικά σε υπαίθριους χώρους.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζει κανείς πότε είναι πιο επικίνδυνη η βουτιά.

Όπως εξηγεί ο Hill, τα πρώτα 10 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό είναι τα πιο επικίνδυνα, διότι τότε προσπαθεί να θέσει την αναπνοή του υπό έλεγχο.

Μετά από αυτά, ένας άνθρωπος που έχει συνηθίσει να κολυμπά στα κρύα νερά, μπορεί να αντέξει έως μία ώρα εφ’ όσον δεν μένει ακίνητος. Ένας άλλος, όμως, που δεν είναι συνηθισμένος, κινδυνεύει πάρα πολύ.

Μην βουτάτε ποτέ μόνοι σας σε παγωμένο νερό

Ο κίνδυνος υποθερμίας συνεχίζεται και μετά την έξοδο από το νερό.

«Είναι απαραίτητο να απομακρυνθεί το άτομο αμέσως από τον κρύο νερό και από τα βρεγμένα ενδύματα/μαγιό και να ντυθεί ζεστά. Πρέπει επίσης να καθίσει δίπλα σε θερμαντικό σώμα και να πιει ένα ζεστό ρόφημα», τονίζει ο Hill.

Τέλος, δεν πρέπει ποτέ να βουτάει κανείς σε παγωμένο νερό χωρίς να έχει άμεση πρόσβαση σε γιατρό και στις απαιτούμενες προμήθειες που επιτρέπουν άμεση θέρμανση του σώματος.

«Ποτέ, μα ποτέ μην πηγαίνετε μόνοι για μπάνιο σε παγωμένο νερό. Κάτι τέτοιο αποτελεί συνταγή σίγουρης καταστροφής», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα