Βατόπουλος: “Τα αποτελέσματα του lockdown θα φανούν μετά από μια βδομάδα”

Βατόπουλος: “Τα αποτελέσματα του lockdown θα φανούν μετά από μια βδομάδα”
Glomex

Ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος μίλησε για το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του lockdown και για την απόφαση να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία.

Για το καθολικό lockdown που τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο (07/11) έως τις 30 Νοεμβρίου, μίλησε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος, απαντώντας στο αν είναι αρκετές οι 3 βδομάδες διάρκειάς του και αν θα υπάρχει επέκταση.

“Ο κόσμος να μη φοβηθεί αν έχουμε αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού τις επόμενες μια-δυο μέρες. Η επίδραση του lockdown στα κρούσματα θα αρχίσει να φαίνεται μετά από περίπου μια βδομάδα. Οπότε άλλες δύο βδομάδες θα είναι αρκετές για να δούμε μια σημαντική ελάττωση των κρουσμάτων, αν όλα πάνε καλά. Προφανώς, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα και είναι λάθος να κάνουμε πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις. Είναι απρόβλεπτη η συμπεριφορά του ιού, ενώ απρόβλεπτη είναι και η συμπεριφορά του κόσμου, έτσι είναι δύσκολο να τα βάλουμε σε μια εξίσωση. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα, όπως και στο πρώτο κύμα”.

Σχετικά με το αν υπήρξε διχογνωμία στο θέμα των σχολείων, καθώς τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά, ενώ τα γυμνάσια και τα λύκεια θα κλείσουν, ο Καθηγητής είπε:

“Δεν υπήρξε ένταση σχετικά με την απόφαση για το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων. Τέθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα. Κάποιοι ήταν λιγότερο και άλλοι περισσότεροι συντηρητικοί. Σε όλα τα μέρη του κόσμου τα δημοτικά είναι ανοιχτά, η πιθανότητα λοίμωξης στα μικρά παιδιά είναι μικρή και η πιθανότητα μετάδοσης από τα παιδιά στους μεγάλους πάλι είναι μικρή. Επικράτησε η άποψη που λέει ότι καλό είναι τα δημοτικά να είναι ανοιχτά, για διάφορους λόγους. Το σχολείο είναι ασφαλές περιβάλλον, συνεχίζεται η εκπαίδευση και σε θέμα ψυχολογίας είναι καλύτερο να είναι στο σχολικό περιβάλλον παρά σπίτι”.

“Πρέπει μετά το lockdown να έχουμε αλλάξει συμπεριφορά. Η χρήση μάσκας και η αποφυγή συνωστισμού και συγκεντρώσεων θα είναι τρόπος ζωής για ένα διάστημα”, πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

“Δεν καταφέραμε να πείσουμε τη νεολαία να σταματήσει τις βραδινές εξόδους. Εκεί θέτω το μεγαλύτερο πρόβλημα”, ανέφερε, ενώ επεσήμανε ξανά πως δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία αν το Σαββατοκύριακο δούμε υψηλά νούμερα και τόνισε πως ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα