Ιούδας ο Ισκαριώτης: Δύο εκδοχές για τον θάνατό του

Ιούδας ο Ισκαριώτης: Δύο εκδοχές για τον θάνατό του
Η προδοσία του Ιούδα Shutterstock

Ο Ιούδας αποτελεί σύμβολο του "προδότη", αφού κατέδωσε τον Ιησού για 30 αργύρια. Οι δύο εκδοχές για τον θάνατό του και για τον γνωστό "αγρό του κεραμέως".

Ο Ιούδα ο Ισκαριώτης ήταν, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ένας από τους 12 μαθητές του Ιησού, ενώ έμεινε στην ιστορία για την προδοσία του δασκάλου του, που οδήγησε στη σύλληψη και τη σταύρωσή του.

Το όνομα του Ιούδα χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες για να δηλώσει τον “προδότη”, ενώ εμφανίζεται σε όλες τις μεταφορές των Παθών του Χριστού και έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά σύγχρονα μυθιστορήματα και ταινίες.

Ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού με ένα φιλί, καταδεικνύοντας έτσι στον Καϊάφα τον δάσκαλό του, σύμφωνα με την περιγραφή στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ενώ ως αντίτιμο έλαβε 30 αργύρια.

Υπάρχουν, όμως, δύο εκδοχές για τον θάνατό του, όπως και για τον γνωστό “αγρό του κεραμέως”.

Η προδοσία του Ιούδα Shutterstock

Οι δύο εκδοχές για τον θάνατο του Ιούδα και τον αγρό του κεραμέως:

Η πρώτη εκδοχή:

Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο λέει ότι, μετά τη σύλληψη του Ιησού από τις ρωμαϊκές αρχές και πριν την σταύρωση του, γεμάτος τύψεις ο Ιούδας επέστρεψε τα τριάντα αργύρια στους ιερείς και έπειτα κρεμάστηκε. Οι ιερείς, καθώς απαγορευόταν από τον εβραϊκό νόμο να επιστρέψουν τα χρήματα, τα χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν το κτήμα ενός κεραμοποιού, τον λεγόμενο “αγρόν του κεραμέως”, κάτι που στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο παρουσιάζεται ως εκπλήρωση προφητείας.

Η δεύτερη εκδοχή:

Οι Πράξεις των Αποστόλων λένε ότι ο Ιούδας με τα χρήματα αγόρασε ένα χωράφι, αλλά έπεσε καταγής και ξεχύθηκαν τα σπλάχνα του. Το χωράφι αυτό λεγόταν Ακελδαμά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα