Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας, δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 216 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 61 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακολουθεί η ΝΔ  με 53, η Ελληνική Λύση με 45, το ΜέΡΑ25 με 29, το ΚΚΕ με 26 και το ΚΙΝ.ΑΛ. με 19.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 120 ερωτήσεις, 6 Επίκαιρες ερωτήσεις, 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ και 101 Αναφορές.

Δευτέρα 26.7.2021

ΜέΡΑ25: Η εκτίναξη ιδιωτικού χρέους αποκλείει την ανάκαμψη

Ο βουλευτής του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την άνοδο του χρέους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ειδικότερα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 εξηγεί πως τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα κατά την περίοδο της πανδημίας αύξησαν σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της χώρας, με μόνη βιώσιμη λύση την διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών. Σε αυτά τα πλαίσια, καλεί τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος το οικονομικό μοντέλο που ακολούθησε εν καιρό πανδημίας και ζητά να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων που πρόκειται να δανειστεί το ελληνικό κράτος από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.ΑΣκιές και ερωτηματικά σχετικά με το διαγωνισμό του ΤΕΕ για το ειδικό χωρικό σχέδιο στο Μάτι

Εικοσιτέσσερις βουλευτές απηύθυναν ερώτηση προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Σκρέκας Κωνσταντίνος, Καραμανλής Κωνσταντίνος και Γεωργιάδης Άδωνις, αντίστοιχα, σχετικά με το διαγωνισμό του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος ( ΤΕΕ) για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο στο Μάτι θέτοντας ζητήματα δημοσιότητας και διαφάνειας. Πιο συγκεκριμένα, μετά από παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος που αφορά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τα στάδια έγκρισης τους, φαίνεται να έχουν κινηθεί πολύ γρήγορα οι διαδικασίες χωρίς την χρονικά απαιτούμενη αξιολόγηση από όλους τους αρμόδιους φορείς με αρκετές ανακρίβειες και απουσία στοιχείων για τις παραλαβές των μελετών, τους επιβλέποντες και τις ελεγκτικές υπηρεσίες, θέτοντας αμφιβολίες για την επάρκεια και την καταλληλόλητα τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 27.07.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Αύξηση των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις και της αδιαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος

Σαράντα εφτά βουλευτές καταθέτουν ερώτημα προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, Γεωργιάδη Άδωνη και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, σχετικά με αύξηση δημοσίων συμβάσεων μέσω απευθείας αναθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, με βάση δημοσιεύματα του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) φαίνεται να έχουν γίνει 164.040 συμβάσεις με απευθείας ανάθεση και τα ποσά για τις απευθείας αναθέσεις να έχουν αυξηθεί κατά 50% για τίς συμβάσεις αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και κατά 200% για τα έργα. Με βάση τα παραπάνω εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και διαπιστώνεται ότι το νομοθετικό πλαίσιο ευνοεί τις απευθείας αναθέσεις στις δημόσιες συμβάσεις. Σε αυτά τα πλαίσια οι υπουργοί ερωτώνται αν ισχύουν τα δημοσιεύματα για την αύξηση των δημοσίων συμβάσεων αυτού του τύπου από τις αρχές του 2020 και σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν για τον περιορισμό των απευθείας αναθέσεων στις δημόσιες συμβάσεις με στόχο την χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Σύγχυση προκαλούν στους πολίτες οι οδηγίες για τον εμβολιασμό ατόμων με προηγούμενη νόσηση COVID-19

Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Κατρίνης Μιχαήλ και Πουλάς Ανδρέας, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Κικίλια Βασίλειο σχετικά με την ανησυχία των πολιτών οι οποίοι στο παρελθόν έχουν νοσήσει με COVID-19 και ενώ θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για μια δόση εμβολίου, ζητείται να προχωρήσουν σε εμβολιασμό δύο δόσεων. Ειδικότερα, ύστερα από επικοινωνία των πολιτών με τον ΕΟΔΥ, έλαβαν απάντηση ότι εφόσον δεν είναι καταγεγραμμένοι επίσημα για την νόσηση τους, δεν υπόκεινται στη σχετική σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Έτσι, ο υπουργός υγείας ερωτάται για το αν προτίθεται να ξεκαθαρίσει άμεσα τη διαδικασία εμβολιασμού για άτομα με προηγούμενη νόσηση από COVID-19 που δεν έχουν πιστοποιητικού νόσησης και σε τι ποσοστό έχουν εμβολιαστεί άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Στρατηγική του υπουργείου για την κοινωνική ένταξη και προσαρμογή των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, θέτει ερώτηση προς τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου Μηταράκη Παναγιώτη σχετικά με τα μέτρα του Υπουργείου για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου και την Αθήνα. Ειδικότερα, τα άτομα που αιτούνται άσυλο στα νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 77% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 την ίδια στιγμή που στην Αθήνα παρατηρείται μια αυξανόμενη ροή μεταναστών για τους οποίους δεν υπάρχουν στοιχεία για το καθεστώς το οποίο βρίσκονται. Έτσι, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός ποια είναι τα στοιχεία των μεταναστών που βρίσκονται στην Αθήνα, σε ποιο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί, σε τι στάδιο βρίσκονται τα προγράμματα για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, ποια θα είναι η οικονομική τους ενίσχυση και ποια η ευρύτερη στρατηγική του υπουργείου για την ένταξη και προσαρμογή των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 28.07.2021

Ελληνική λύση: Μόλις το 4% των επιχειρήσεων θα επιδοτηθεί για τις πάγιες δαπάνες

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνης κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών Άδωνη Γεωργιάδη και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, σχετικά με το μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης, λιανεμπορίου, χερσαίων μεταφορών, χονδρεμπορίου και ξενοδοχείων συνολικού ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αναλυτικότερα, φαίνεται να εγκρίνονται μόνο 30.992 επιχειρήσεις, δηλαδή μόνο το 4% των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα πολλές ελληνικές εταιρείες να έρθουν ακόμα πιο κοντά στη χρεοκοπία. Έτσι ερωτώνται οι υπουργοί σε τι οφείλεται το χαμηλό ποσοστό των εγκρίσεων των επιχειρήσεων, σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να στηριχθούν περισσότερες επιχειρήσεις και τι θα απογίνει το χρηματικό υπόλοιπο σε περίπτωση που δεν εξαντληθεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Χαρακτηριστικά αδιαφάνειας και ευνοιοκρατίας στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Ο βουλευτής Λογιάδης Γεώργιος καταθέτει στον υπουργό οικονομικών Σταϊκούρα Χρήστο ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστού συστήματος επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων της ΑΑΔΕ. Ειδικότερα, αν και το σύστημα παρουσιάζεται αξιοκρατικό και αντικειμενικό στην διαδικασία επιλογής, φαίνεται ότι η δυνατότητα που δίνεται στο διοικητή της ΑΑΔΕ να μην επιλέγει τον πρώτο σε μοριοδότηση υποψήφιο και η μη δημοσιοποίηση του πίνακα υποψηφίων να εγκυμονούν κινδύνους για διαφθορά, ευνοώντας την αδιαφάνεια του συστήματος. Έτσι ερωτάται ο υπουργός για το ποσοστό των ειδικών αιτιολογιών από τον διοικητή της ΑΑΔΕ για την επιλογή υποψηφίων ως προϊσταμένων που δεν ήταν πρώτοι σε μόρια καθώς και ποιο σκοπό εξυπηρετούν η διαδικασία παράκαμψης του υποψήφιου και η μη δημοσιοποίηση του πίνακα μοριοδότησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών (ΕΑΑ)

Οι Αχμέτ Ιλχάν, Κεγκέρογλου Βασίλειος και Φραγγίδης Γεώργιος, καταθέτουν ερώτηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Παναγιωτόπουλο Νικόλαο, σχετικά με το γεγονός ότι οι απόστρατοι αξιωματικοί των τριών κλάδων των ΕΔ εγγράφονται στις ενώσεις ΕΑΑ-Στρατού, ΕΑΑ-ναυτικού, ΕΑΑ-αεροπορίας υποχρεωτικά και υποχρεωτικά τους παρακρατείται το 1% εκ του αποδιδόμενου μερίσματος στους δικαιούχους αποστράτους από τα αντίστοιχα μετοχικά ταμεία που στην πορεία καταβάλλεται στις αντίστοιχες ενώσεις για την λειτουργία τους. Έτσι, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός αν προτίθεται να προβεί σε σε τροποποίηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα της εγγραφής στις ενώσεις αυτές στη βάση ότι κάθε πολίτης έχει την συνταγματική δυνατότητα της επιλογής σε ενώσεις, συλλόγους, σωματεία κ.λ.π.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 29.07.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Εμπαιγμός των ιατρών με τις αποζημιώσεις του προσωπικού των εμβολιαστικών κέντρων

Τριάντα εννέα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με τις αποζημιώσεις για την απογευματινή εργασία του προσωπικού στα εμβολιαστικά κέντρα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ αρχικά δόθηκαν κυβερνητικές υποσχέσεις ότι οι ιατροί θα αποζημιώνονται με εφημερίες για την απογευματινή απασχόληση στα εμβολιαστικά κέντρα, το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε στη Βουλή σχέδιο νόμου όπου προέβλεπε αποζημίωση ιατρικού και λοιπού προσωπικού μόνο για τη μη εργάσιμη ημέρα Σάββατο. Καμία πρόβλεψη για αποζημίωση απογευματινής εργασίας δεν υπήρξε και το ωράριο εργασίας στα εμβολιαστικά κέντρα επεκτάθηκε σε επτά ημέρες την εβδομάδα συμπεριλαμβανομένων και των αργιών. Σε αυτά τα πλαίσια ο αρμόδιος υπουργός ερωτάται σε ποιες ενέργειες θα προβεί με στόχο την αποζημίωση των ιατρών για την απογευματινή τους εργασία στο εμβολιαστικά κέντρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών στους δρόμους της αθηναϊκής τριλογίας

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη καταθέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε σχέση με τα φαινόμενα διακίνησης και χρήσης ουσιών στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Ειδικότερα, τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και πως η περιοχή αποτελείται από εμβληματικό κτίρια που αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών σε μια εποχή που προσπαθούν να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στην επισκεψιμότητα της Αθήνας. Έτσι ο υπουργός ερωτάται, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα παραβατικότητας στην περιοχή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 30.07.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Σε εφιάλτη στο δρόμο για το διορισμό των εκπαιδευτικών μετατρέπεται η αδιαφανής και χωρίς κριτήρια κατανομή των θέσεων από το Υ.ΠΑΙ.Θ. ανά κλάδο και περιοχή. Θύελλα διαμαρτυριών από εκπαιδευτικούς: Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Γερμανικών, Καλλιτεχνικών, Φυσικής Αγωγής, Φιλολόγων, Φυσικών και άλλων

Σαράντα εννέα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτουν ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως σχετικά με το διορισμό των εκπαιδευτικών για τα κριτήρια κατανομής θέσεων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανά κλάδο και ανά περιοχή. Αναλυτικότερα, το ΥΠ.ΑΙ.Θ δεν έχει προχωρήσει σε αύξηση των διορισμών και σε σύσταση νέων οργανικών θέσεων ενώ θεσμοθέτησε τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών διευρύνοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών υποβαθμίζοντας το κράτος πρόνοιας και ευνοώντας ιδιωτικά συμφέροντα. Επιπλέον, με έναν αδιαφανή τρόπο και χωρίς κριτήρια έκανε κατανομή θέσεων ανά κλάδο με αποτέλεσμα αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που επί πολλά χρόνια δίδασκαν σε μία περιοχή πλησίον της μόνιμης κατοικίας τους και που προηγούνται να διοριστούν, να βρίσκονται διορισμένοι για δύο χρόνια  σε άλλες περιοχές της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσ,ι η Υπουργός Παιδείας ερωτάται με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή των οργανικών θέσεων, για ποιο λόγο δεν έγινε η σύσταση νέων οργανικών θέσεων με αναλογικό τρόπο και αν θα εισηγηθεί αύξηση δαπανών για την παιδεία ώστε να στηριχτεί το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να ανοίξει ένα νέο πλαίσιο διορισμών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Καταγγελία των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, έθεσε ερώτηση στον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη σχετικά με την καταγγελία των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Πιο συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ ανακοίνωσε τα τεράστια προβλήματα που πλήττουν διαχρονικά την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ, όπως για παράδειγμα η έλλειψη προσωπικού και η μη παροχή ασφαλείας από τους δήμους προς τους εργαζόμενους οι οποίοι αντιμετωπίζουν βίαιες συμπεριφορές πολιτών. Έτσι υπουργός ερωτάται αν θα ενισχύσει τα ΚΕΠ με μόνιμο προσωπικό και αν θα προβεί σε άμεση λήψη μέτρων σχετικά με την ασφάλεια των ΚΕΠ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα