Ιερός συμβιβασμός για τα Φώτα: Η Εκκλησία πήρε αυτό που στ’ αλήθεια ήθελε

Ιερός συμβιβασμός για τα Φώτα: Η Εκκλησία πήρε αυτό που στ’ αλήθεια ήθελε
Ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Δεν θα γίνει αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους, αλλά θα τελεστεί λειτουργία με πιστούς και η κυβέρνηση δεν θα στείλει τα ΜΑΤ στις εκκλησίες. Τι συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο

Σε ιερό συμβιβασμό μεταξύ κυβέρνησης- Εκκλησίας για τον εορτασμό των Φώτων εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, οδήγησε η συνάντηση χθες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρωθυπουργός δεν υποχώρησε μεν ευθέως στο αίτημα της Ιεράς Συνόδου να τελεστεί κανονικά ο αγιασμός των υδάτων, αλλά πέταξε στην Εκκλησία το μπαλάκι, ζητώντας να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλλει στην τήρηση των μέτρων κατά τα Θεοφάνεια προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, θέλοντας έτσι να καταστήσει τους ιεράρχες συνυπεύθυνους για τυχόν παράταση του εκπαιδευτικού lockdown.

Δεν είχε βέβαια και άλλη επιλογή, ιδίως μετά το θόρυβο που προκάλεσε η ομολογία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι λοιμωξιολόγοι είχαν εισηγηθεί lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, αλλά η κυβέρνηση δεν τους άκουσε “από σεβασμό στην Ορθοδοξία”.

Όμως κατά το μισάωρο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον κ.Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, ήταν ο πρωθυπουργός που έκανε περισσότερα βήματα πίσω, καθώς υποσχέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο ότι σήμερα δεν θα στείλει την Αστυνομία στις εκκλησίες, ό,τι και εάν συμβεί, παρότι η κυβέρνηση δεν έχει διαστάσει να αντιμετωπίσει με ΜΑΤ διαδηλώσεις την περίοδο του lockdown. Η ΕΛΑΣ αντίθετα σήμερα θα προχωρήσει σε ήπια αστυνόμευση και ήπια λήψη μέτρων έξω από ιερούς ναούς και μητροπολιτικούς ναούς.

Ο κ. Ιερώνυμος ως αντάλλαγμα δεσμεύτηκε ότι θα συστήσει σε όλους τους Μητροπολίτες να μη γίνει αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, δίνοντας πρώτος ο ίδιος το παράδειγμα καθώς δεν θα μεταβεί τελικώς σε κάποιο παραλιακό δήμο, αλλά θα χοροστατήσει στην τελετή στο Μητροπολιτικό Ναό.

Αλλά – και αυτή είναι η ουσία- οι λειτουργίες θα τελεστούν σήμερα κανονικά παρουσία πιστών, όπως δηλαδή ακριβώς ζητούσε η Ιερά Σύνοδος, ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά πως θα έκλειναν οι εκκλησίες για τα Θεοφάνεια. Στη συνέχεια βέβαια είχε αφήσει ανοιχτό το παραθυράκι της ατομικής λατρείας, παρά τη σκληρή ρητορική της. Και εφόσον ο αγιασμός των υδάτων τελεστεί στο εσωτερικό των ναών, η κυβέρνηση θα “καταπιεί” το ποτήριον τούτο, έχοντας διαμηνύσει ότι καθίστανται υπεύθυνοι για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους ναούς οι κατά τόπους Μητροπόλεις.

Η Εκκλησία πάντως δεν κατέθεσε τελικά προσφυγή για τα Θεοφάνεια στο ΣτΕ, το οποίο σημειωτέον βέβαια ότι είχε ήδη απορρίψει αντίστοιχες προσφυγές μεμονωμένων πολιτών.

Σε επιστολή του προς τους Μητροπολίτες δε, ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε να τηρηθούν αυστηρά κατά τις σημερινές λειτουργίες στις εκκλησίες τα ίδια περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν και κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Το ζήτημα όμως είναι εάν όλοι οι Μητροπολίτες θα δεχθούν να κάνουν έστω και αυτό το μισό βήμα πίσω και να μην τελέσουν αγιασμό υδάτων σε εξωτερικό χώρο. Ορισμένοι ιεράρχες, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπως ο Μητροπολίτης Σερρών απειλούν ότι θα εορτάσουν τα Θεοφάνεια όπως επιθυμούν. Ενώ αντίθετα στην Κοζάνη ο Μητροπολίτης θα κρατήσει κλειστους τους ιερούς ναούς, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων και μετά και τον εντοπισμό εστίας υπερμετάδοσης σε Μονή.

Οι ιεράρχες καλούνται πάντως να λάβουν υπόψη τους και το γεγονός ότι στο δήμο Αλιάρτου- Θεσπιέων επεβλήθησαν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, λόγω ακριβώς της μετάδοσης του κορονοϊού στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, με τον ιερέα μάλιστα να νοσηλεύεται.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version