Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα. Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την αγροτική πολιτική, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την υγεία και τέλος την κοινωνική και οικονομική πολιτική. Αυτή την εβδομάδα δεν υπήρξε έντονη συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 60 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. με 17, ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι με 13, το Κίνημα Αλλαγής με 10 και η Νέα Δημοκρατία 8, και τέλος το Κ.Κ.Ε., η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 4 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αντίστοιχα.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 57 Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 1.8.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

Έξι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας, Γεραπετρίτη Γεώργιο, και τον Πρωθυπουργό, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Οι βουλευτές στο κείμενό τους, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκόπιμα προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, με ανακριβή δημοσιεύματα σχετικά με το εγχείρημα παράνομης παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη, καθώς και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκη. Υπερτονίζουν ότι «η χώρα έχει εκτεθεί διεθνώς, δεδομένου ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων αποτελεί έναν από τους λόγους της υποβάθμισης της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις για την ελευθερία του τύπου.». Ρωτούν, λοιπόν, τον Πρωθυπουργό, για ποιόν λόγο παρακολουθούνταν το κινητό τηλέφωνο του κυρίου Κουκάκη, καθώς και πως εξηγούν το γεγονός ότι μετά την διακοπή παρακολούθησης από την ΕΥΠ, ακολούθησε η παρακολούθηση, μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Άμεση διάσωση του αγροτικού κόσμου.

Ερώτηση απευθύνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Οικονομικών, Γεωργαντά Γιώργο και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα σχετικά με την «διάσωση του πρωτογενή τομέα». Στο κείμενό του, αναφέρει τις προτάσεις «διάσωσης» που κατέθεσε η Οργάνωση αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών, προκειμένου να σωθεί η αγροτική παραγωγή της χώρας. Ο βουλευτής, ζητά να μάθει εάν η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την υλοποίηση των προτάσεων αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 2.8.2022

Νέα Δημοκρατία: Δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος για “Νέους Αγρότες” και ενίσχυση αγροτικής παραγωγής

Ερώτηση απευθύνει ο βουλευτής Νικολακόπουλος Ανδρέας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργαντά Γεώργιο, αναφορικά με την επέκταση του προγράμματος “Νέοι Αγρότες”. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ οι δικαιούχοι και οι εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται σε 1260 και 258, αντίστοιχα, 305 αιτήσεις απορρίφθηκαν «λόγω έλλειψης διαθέσιμων πιστώσεων». Μία τέτοια εξέλιξη κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Καταληκτικά, ρωτά ο βουλευτής τον Υπουργό, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να επεκτείνει τον προϋπολογισμό του προγράμματος “Νέοι Αγρότες”, και τι συμπληρωματικά μέτρα επεξεργάζεται ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Εξακολουθεί το πρόβλημα μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες

Τριάντα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι βουλευτές τονίζουν ότι με την τρέχουσα νομοθεσία που υποχρεώνει την είσοδο εργατών από τρίτες χώρες μόνο ως εποχικοί για 90 ημέρες ή για 9 μήνες με αναγκαστική, αποχώρησή τους στη λήξη της προθεσμίας παραμονής τους, η εισροή εργατών βρίσκεται σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. «Ήδη οι αγροτικοί σύλλογοι της Κρήτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει της ελαιοκομικής περιόδου. Από την άλλη πλευρά, η πλειονότητα των εργατών γης που βρίσκεται εδώ και χρόνια στη χώρα μας και έχει πια την απαραίτητη εξειδίκευση, δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα αδειών παραμονής και εργασίας, με αποτέλεσμα να να υφίσταται την εργοδοτική εκμετάλλευση και να ζει με τον φόβο της απέλασης.». Ρωτούν λοιπόν τους Υπουργούς ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να αλλάξει η νομοθεσία που αναγκάζει τους πολίτες τρίτων χωρών να αποχωρούν ύστερα από 9 μήνες, καθώς και αν θα υπάρξουν ρυθμίσεις νομιμοποίησης των εξειδικευμένων εργατών γης, που μέχρι τώρα είναι παράνομοι.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 3.8.2022

ΚΙΝΑΛ: Να δοθεί ξανά η δυνατότητα ρύθμισης αποπληρωμής οφειλών δανείων που χορηγήθηκαν από ιδία κεφάλαια του ΟΕΚ.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκης Κωστής, ερωτάται από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Κεγκέρογλου Βασίλη, σχετικά με την παροχή δυνατότητας ρύθμισης της αποπληρωμής των δανείων που χορηγήθηκαν με τα κεφάλαια του ΟΕΚ. Ο βουλευτής στο κείμενό του, παρατηρεί «τις θετικές συνέπειες της ρύθμισης αποπληρωμής οφειλών και δανείων που χορηγήθηκαν από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ και ίσχυαν για το 2012 έως το 2018, όταν δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες δικαιούχους να ρυθμίσουν τις οφειλές ή και να αποπληρώσουν τα δάνεια και να δρομολογήσουν τις οριστικές μεταβιβάσεις σε αυτούς των ακινήτων, εκτιμούμε ότι πρέπει να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία για τον ίδιο σκοπό.». Ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό εάν προτίθεται να επαναφέρει την ρύθμιση αποπληρωμής και με τι χρονοδιάγραμμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 4.8.2022

Ανεξάρτητοι: Το άνοιγμα της ψηφιακής πλατφόρμας για το Fuel Pass 2.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αδαμοπούλου Αγγελική, ρωτά τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πιερρακάκη Κυριάκο, αναφορικά με την ψηφιακή πλατφόρμα του Fuel Pass 2. Στο κείμενό της, διαπιστώνει, τις διαρκείς αλλαγές ημερομηνίας στο άνοιγμα της πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση στα καύσιμα για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2022. Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός ποιος είναι ο λόγος κωλυσιεργίας στο άνοιγμα της πλατφόρμας ενίσχυσης για τα καύσιμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 5.8.2022

ΚΙΝΑΛ: Άμεση ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών.

Ερώτηση αναφορικά με την ανάγκη αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος “Νέοι Γεωργοί” καταθέτει και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Πουλάς Ανδρέας, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργαντά Γιώργο. Αναφέρει ότι «στους πίνακες της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν συμπεριλαμβάνονται 444 νέοι γεωργοί λόγω έλλειψης κονδυλίων, αν και πληρούν τα τυπικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.». Ενώ, υποστηρίζει ότι «ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε πολύ δυσχερή κατάσταση, παρόλο που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας, μόνο η ένταξη όλων των νέων ανθρώπων της υπαίθρου που πληρούν τα τυπικά κριτήρια στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών μπορεί να δώσει μία σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας.». Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός τι προβλέψεις υπάρχουν για την αύξηση των κονδυλίων για το Πρόγραμμα προκειμένου να μην μείνει κανένας αγρότης, από καμία περιφέρεια, εκτός του Προγράμματος ενώ πληροί τα κριτήρια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version