Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες της πανδημίας στους τομείς της οικονομίας και της υγείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα παιδείας, εργασίας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 268 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 68 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 55, η ΝΔ με 41, το Κ.Κ.Ε με 39 και το ΜέΡΑ25 με 28.

Συνολικά, όλα τα κόμματα έθεσαν 153 ερωτήσεις, 42 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 70 Αναφορές, 1 ΑΚΕ και 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 04.10.2021

ΜέΡΑ25: Πώς σχολιάζει ο Πρωθυπουργός τις πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης που επιβεβαιώνουν ότι τα Μνημόνια κατάργησαν την δημοκρατική νομιμότητα και κατέστησαν ακόμα πιο επιτακτικό το άνοιγμα του Φακέλου των Μνημονίων από τη Βουλή των Ελλήνων;

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Βαρουφάκης Γιάνης, διαμορφώνει ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Μητσοτάκη Κυριάκο, ορμώμενος από την συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Πικραμμένου Παναγιώτη. Αναλυτικότερα, ο βουλευτής διακρίνει από τη συνέντευξη του Αντιπροέδρου ότι υπήρχε καταρτισμένο σχέδιο για κλείσιμο των Τραπεζών από το 2012, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τόσο το ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και ο λαός είχαν άγνοια για το ουλτιμάτο της Καγκελαρίου προς τη Χώρα μας, σχετικά με το δίλημμα «Μνημόνιο ή Grexit δια μέσου κλεισίματος των Τραπεζών», καθώς εάν το εκλογικό σώμα είχε γνώση περί αυτού μέσω των αντιδράσεων του θα επέρχονταν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα «επιθυμητά». Άρα, ο Πρωθυπουργός ερωτάται πόσο θα αντιτίθεται στη γνωστοποίηση του Φακέλου της Χρεοκοπίας και των Μνημονίων ενώπιον της Βουλής και πως περιγράφει το γεγονός της διαρκούς εκχώρησης λαϊκής κυριαρχίας στην ΕΚΤ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: «Χιλιάδες τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη»

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Τζούφη Μερόπη, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, αναφορικά με το δικαίωμα των παιδιών με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες στην ανεμπόδιστη μάθηση. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει αφ’ ενός τις τεράστιες ελλέιψεις που υπάρχουν στην Παράλληλη Στήριξη των εν λόγω μαθητών αφ’ ετέρου το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι γονείς, με αποτέλεσμα να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών τους με ιδιωτική δαπάνη. Επομένως, η αρμόδια Υπουργός καλείται να απαντήσει στο πότε οι τεράστιες ανάγκες των παιδιών αυτών θα καλυφθούν και στο εάν διασφαλίζεται ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης, εν γένει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Προσεισμικός έλεγχος κτιριακού αποθέματος της χώρας και προγράμματα δομικής ενίσχυσης

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Καμίνης Γιώργος, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Στυλιανίδη Χρήστο, με επίκεντρο τον σεισμό στην Κρήτη και την παράλληλη σεισμική ακολουθία στη Θήβα. Επιπλέον, διαπιστώνει τόσο την έλλειψη πρόληψης που υπάρχει στην Χώρα μας, όσον αφορά στη σεισμική προάσπισή της, όσο και την έλλειψη ενός μητρώου δημόσιων υποδομών, ώστε να γίνεται έλεγχος και συντήρησή τους. Συγκρίνοντας τα δημόσια κτίρια με τα ιδιωτικά ο βουλευτής τονίζει ότι τα δεύτερα βρίσκονται σε δυσμενέστερη κατάσταση, παρ’όλες τις δηλώσεις της Κυβέρνησης το 2019. Εν κατακλείδι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 05.10.2021

ΜέΡΑ25: Αντιρρήσεις και προβληματισμοί σχετικά με την επιβίωση και την αναβάθμιση των λαϊκών αγορών

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γεωργιάδη Άδωνι, σχετικά με το Νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση αναφορικά με τις λαϊκές αγορές. Ενδελεχέστερα, η βουλεύτρια τονίζει ότι στο παραπάνω Νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, γεγονός που προκαλεί έντονη σύγχυση στους επαγγελματίες του κλάδου. Παράλληλα, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αυστηρότητα των κανονισμών και των προστίμων που αναγράφονται εντός του Νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και πωλητές. Συμπερασματικά, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται με ποιο τρόπο θα υποστηρίξει την αναβάθμιση και βελτίωση των λαϊκών αγορών και πως θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των επαγγελματιών στον τομέα αυτόν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Άρση στον άδικο περιορισμό μετεγγραφών αδελφών προπτυχιακών φοιτητών

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Κεφαλίδου Χαρά, διατυπώνει ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, με κεντρικό άξονα τον Νόμο 4692/2020 «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». Ειδικότερα, τονίζει ότι η δυνατότητα μετεγγραφής αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος φοίτησης ουσιαστικά αποκλείει το ενδεχόμενο μετεγγραφής αδελφών φοιτητών στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα τη δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους. Ως εκ τούτου, η αρμόδια Υπουργός καλείται να απαντήσει για το εάν θα υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 76 του εν λόγω Νόμου, καθώς και με ποιο τρόπο θα υποστηριχθούν οι οικογένειες των φοιτητών που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 06.10.2021

Νέα Δημοκρατία: Ποσοστό υπηρετούντων οδηγών στην ΟΣΥ ΑΕ επί του συνόλου των οργανικών θέσεων

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασιλειάδης Βασίλειος, διαμορφώνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Παπαδόπουλο Μιχάλη, σχετικά με το ποσοστό των υπηρετούντων εργαζομένων στην εταιρεία Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ και εστιάζει στην κατηγορία ΔΕ του κλαδου Οδηγών Απορριμματοφόρων και Λεωφορείων. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει για το εάν το ποσοστό των εν λόγω υπαλλήλων ξεπερνά το 65% του συνόλου των οργανικών θέσεων στο συγκεκριμένο κλάδο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Να καταθέσει άμεσα η κυβέρνηση στη Βουλή τις έγγραφες θέσεις της προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις οποίες ψευδώς συνομολόγησε έλλειψη υπαιτιότητας της ΟΛΠ ΑΕ για τη μη υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων στο Λιμάνι του Πειραιά

Πλειάδα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτει ερώτημα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Σταϊκούρα Χρήστο, Δένδια Νίκο και Πλακιωτάκη Ιωάννη, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές επικεντρώνονται στην τροποποιηθείσα Σύμβαση Παραχώρησης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την ΟΛΠ ΑΕ διά μέσου της οποίας αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο εξ ολοκλήρου η υπαιτιότητα για τη μη έγκαιρη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων της εταιρίας, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση αποδίδει την καθυστέρηση αυτή σε εξωγενείς παράγοντες ασύνδετους με την εταιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω ισχυρισμός της Κυβέρνησης δεν συνάδει με τις αξιολογικές κρίσεις του Δικαστηρίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή. Άρα, οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να διαλευκάνουν το εν λόγω ζήτημα και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις του Δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 07.10.2021

Νέα Δημοκρατία: Παράταση της νομοθετικής ρύθμισης για τη δυνατότητα μείωσης ενοικίου των σχολικών κυλικείων έως 40% με απόφαση δημοτικού συμβουλίου

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξοπούλου Χριστίνα, παραθέτει ερώτηση προν τον Υπουργό Εσωτερικών, Βορίδη Μάκη, η οποία αφορά στη δυνατότητα που δόθηκε στους Δήμους για το σχολικό έτος 2020-2021 να στηρίξουν τα σχολικά κυλικεία. Με δεδομένη πλέον την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση αλλά και τα συρρικνωμένα εισοδήματα των εκμισθωτών σχολικών κυλικείων ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το εάν θα εξακολουθήσει να ισχύει η νομοθετική ρύθμιση, αναφορικά με τα μειωμένα μισθώματα και την πρόωρη λύση συμβάσεων μίσθωσης των σχολικών κυλικείων άνευ καταβολής εγγυητικής επιστολής υπέρ του ενοικιαστή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πώς αιτιολογεί και πώς θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Υγείας το πολύ υψηλό ποσοστό θνητότητας νοσηλευόμενων με COVID-19 στο Νοσοκομείο Σερρών;

Σημαντικός αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, με αφορμή την υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Σερρών. Οι βουλευτές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι στο εν λόγω Νοσοκομείο το ποσοστό θνητότητας είναι εξαιρετικά υψηλό, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαπίστωση η οποία έχει γίνει και από την Κυβέρνηση. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο είναι υποστελεχομένο και παρά την διαπίστωση της Κυβέρνησης δεν έχει ληφθεί κανένο μέτρο για τη στήριξή του. Επομένως, ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να δώσει απάντηση αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει σχετικά με τους θανάτους αλλά και πως εξηγεί την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Σερρών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 08.10.2021

Κίνημα Αλλαγής: Αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Καμίνης Γιώργος, διατυπώνει επίκαιρο ερώτημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σκρέκα Κώστα, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της κωλυσιεργίας κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πληγήσες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου περιοχές. Επιπλέον, ο βουλευτής αναφέρθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ το οποίο γνωστοποιεί ότι ακόμα δεν έχει υπογραφεί από το Υπ. Περιβάλλοντος η προβλεπόμενη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, η οποία θα αναλαβει τη διεκπεραίωση των έργων. Ως εκ τούτου ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να αποσαφηνίσει εάν έχουν υπογραφεί οι εν λόγω συμβάσεις, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των έργων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Η Κυβέρνηση πετά στο δρόμο τις καθαρίστριες του ΟΑΕΔ για να συνάψει συμβάσεις με ανάδοχους εργολάβους

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνιος, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Εσωτερικών και Επικρατείας, Χατζηδάκη Κωστή, Βορίδη Μάκη και Γεραπετρίτη Γιώργο, αντίστοιχα. Αναλυτικότερα, ο βουλευτής υπερτονίζει την κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, μετά από απόφαση της Διοίκησης. Παράλληλα, η καθαριότητα των κτιρίων του ΟΑΕΔ ανατίθεται σε εργολάβους, αυξάνοντας αρκετά το κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και πλήττοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων. Εν κατακλείδι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αφ’ ενός για το πως θα εξασφαλιστούν οι καθαριστές του ΟΑΕΔ αφ’ ετέρου για το πως αιτιολογεί ότι η εν λόγω απόφαση της Διοίκησης είναι προς όφελος του Δημοσίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα