Μητσοτάκης: Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για ρεύμα και φυσικό αέριο

Μητσοτάκης: Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν μέτρα πια για ρεύμα και φυσικό αέριο
Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τον Β. Ντομπρόφσκις συνομίλησε ο πρωθυπουργός με αφορμή την εκταμίευση δόσης 3,6 δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση

Νέο μήνυμα ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάγκη να ληφθούν επιτέλους δραστικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να έρθει σήμερα στην Ελλάδα, αλλά λόγω ενός θέματος υγείας, επικοινώνησε με τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, με αφορμή την έγκριση της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν όμως και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, που φέρνει ραγδαία αύξηση τιμών του φυσικου αερίου και πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό, όπως επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης, απειλεί την πορεία ανάκαμψης όλης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για αυτό και τόνισε, είναι κρίσιμη η διαμόρφωση μίας ευρωπαϊκής στρατηγικής.

“Θα το πω, όπως το αισθάνομαι: Κανένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη από την έκρηξη της αγοράς ενέργειας. Είναι απαραίτητο στην επομένη Σύνοδο Κορυφής να ληφθούν πια μέτρα για την ενίσχυση του παραγωγικού ιστού και των νοικοκυριών που πολιορκούνται από τις ανατιμήσεις”, είπε στον κ.Ντομπρόφσκις ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει οι αποφάσεις της ΕΕ βέβαια να στηρίζονται σε δεδομένα που αντανακλούν τις πραγματικές ανάγκες και τις ρεαλιστικές δυνατότητες. Και τόνισε ότι “στα ευρωπαϊκά προβλήματα πρέπει να δοθούν ευρωπαϊκές λύσεις, διαφορετικά η ευρωπαϊκή ήπειρος θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τη Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός θα σηκώσει κεφάλι, ποντάροντας στα καθημερινά προβλήματα”.

Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας να λάβει υπόψη την ανάγκη για επενδύσεις, για πράσινη ανάπτυξη και για αμυντική θωράκιση των κρατών- μελών.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η έγκριση της πρώτης δόσης ύψους 3,6 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, μετά την προκαταβολή των 4 δισ ευρώ, σημαίνει ότι ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση του Ταμείου, καθώς και ότι ήταν μία από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν σχέδιο εκταμίευσης, δίνοντας για αυτό συγχαρητήρια στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θοδωρή Σκυλακάκη. Τόνισε δε ότι αυτοί οι πόροι ήδη κατευθύνονται στις επιχειρήσεις και τους πολίτες, για μία οικονομία πιο παραγωγική, πιο ψηφιακή, πράσινη, καθώς και για δράσεις που θα τονώσουν την απασχόληση

“Για αυτή την κυβέρνηση, η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την κοινωνική συνοχή”, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι το πρώτο δάνειο από το Ταμείο δόθηκε σε μικρομεσαία επιχείρηση. Ενώ χρήματα κατευθύνονται σε μεγάλα έργα, όπως οδικοί άξονες, αλλά και στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό “σε μία περίοδο, που αυξάνεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος και οι δράσεις εξοικονόμησης έχουν θετικό οικονομικό αποτύπωμα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα