Οι ακροδεξιοί αλωνίζουν, η κυβέρνηση καλείται να δράσει

Οι ακροδεξιοί αλωνίζουν, η κυβέρνηση καλείται να δράσει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος Eurokinissi

Μέσα σε πέντε ημέρες, σημειώθηκαν επτά εγκληματικές επιθέσεις από ακροδεξιούς με τη Χρυσή Αυγή να επικροτεί, την Αστυνομία σε ρόλο θεατή και τη ΝΔ να φλερτάρει με τη θεωρία των δύο άκρων.

Η ακροδεξιά επιχειρεί να σηκώσει ξανά το άσχημο κεφάλι της, σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με επιθέσεις, που θυμίζουν το μοτίβο της δράσης των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου πριν φτάσουν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα ξεκίνησαν από επιθέσεις κατά μελών του ΚΚΕ και άλλων αριστερών νεολαιών και οργανώσεων, χρησιμοποιώντας μάλιστα ευθαρσώς αυτή τη φορά και σχολεία ως ορμητήρια. Στόχος να επιστρέψει με άλλη προβιά η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, η οποία είχε εν τω μεταξύ ήδη επιχειρήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της στα αντιεμβολιαστικά συλλαλητήρια, όπως και παλαιότερα στις συγκεντρώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αρχή του κακού έγινε στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, όταν ακροδεξιοί φορώντας κουκούλες και κράνη επιτέθηκαν σε αντιφασιστική πορεία. Πίσω από την επίθεση κρυβόταν η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, που έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση. Την παρουσία χρυσαυγιτών επιβεβαίωσε και εκπαιδευτικός του σχολείου.

Και την Τετάρτη σημειώθηκαν μέσα και έξω από το σχολείο σοβαρά επεισόδια, με τους ακροδεξιούς να χαιρετούν ναζιστικά και να μπαινοβγαίνουν στο σχολικό κτίριο μπροστά στους αστυνομικούς. Μάλιστα οι φασίστες επιτέθηκαν ακόμη και με τσεκούρια σε μαθητές.

Την ίδια ημέρα, ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε σε αντιφασιστική πορεία στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη.

Ενώ επί δύο ημέρες, την Τετάρτη και Πέμπτη, ακροδεξιοί τρομοκρατούσαν και στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. Απειλούσαν μάλιστα δημοσιογράφο που κατέγραψε τη δολοφονική και εγκληματική τους δράση.

Το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε οργανωμένη επίθεση κατά μελών της ΚΝΕ στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης.

Λίγες ώρες μετά ακροδεξιοί επιτέθηκαν και σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013, είχε προηγηθεί η επίθεση ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής κατά μελών του ΠΑΜΕ, η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, η απόπειρα δολοφονίας μαθητή στο Παλαιό Φάληρο και ο εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής, που έλαβαν χώρα το 2013, καθώς και η επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών το 2012.

Όπως όμως και κατά την κλιμάκωση της βίας της Χρυσής Αυγής το 2012- 2013, έτσι και τώρα η Αστυνομία απλώς παρακολουθεί και αντιμετωπίζει με ανοχή τις φασιστικές επιθέσεις, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση καταγγέλλει ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στη βία της ακροδεξιάς.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε πάντως συγκλονισμένος από τις εικόνες ναζιστικού χαιρετισμού σε σχολείο και δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία δεν θα επιτρέψει ξανά δολοφονικές οργανώσεις όπως η Χρυσή Αυγή.

Όμως η κυβέρνηση φλερτάρει ταυτόχρονα με τη θεωρία των δύο άκρων: Από τη μία επικαλείται ότι η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίστηκε εγκληματική οργάνωση επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη καταδικάζει “τη βία από όπου και εάν προέρχεται”, κρατώντας ίσες αποστάσεις.

Μάλιστα δεν έλειψαν και φωνές απο το γαλάζιο στρατόπεδο, που υποστήριξαν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα θύματα των επιθέσεων από ακροδεξιούς… προκάλεσαν ή δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν τους φασίστες.

“Δεν έχω κάνει ειδική έρευνα για να ξέρω ποιοι είναι μέσα. Βλέπω ακροδεξιούς μέσα και ακροαριστερούς έξω. Αυτά βλέπω στα κανάλια”, δήλωσε σε λογική ίσων αποστάσεων ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο δε υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος υποστήριξε: “Το πιο βασικό είναι η καταδίκη της βίας από όλους, από όπου και αν προέρχεται. Αυτό είναι το πιο βασικό από όλα…. Από ότι είδα τις τελευταίες μέρες βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες”.

Ο κ.Συρίγος εκλέγεται στην Α Αθήνας, όπου έχει να αντιμετωπίσει τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Και η πλειοδοσία χαϊδέματος στην άκρα δεξιά ψήφο, έχει προφανώς να κάνει με την επιθυμία βουλευτών να επανεκλεγούν, βάζοντας το προσωπικό τους όφελος πάνω από τη Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα